Kaczynski: A járvány tudatosította az EU gyengeségét
Ha most a koronavírus-járvány körüli helyzetből már levonhatók valamilyen gyakorlati következtetések, akkor annyi elmondható, hogy az EU "nagyon komoly reformokra és változásokra szorul" - szögezte le Kaczynski. "A vírus kozmopolita" - fogalmazott.
2020. április 14. 23:46

Az Európai Unió (EU) komoly reformokra szorul, a koronavírus-járvány sokakban tudatosította a szervezet gyengeségét - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, volt kormányfő a Gazeta Polska hetilap kedden ismertetett interjújában.

Ha most a koronavírus-járvány körüli helyzetből már levonhatók valamilyen gyakorlati következtetések, akkor annyi elmondható, hogy az EU "nagyon komoly reformokra és változásokra szorul" - szögezte le Kaczynski a niezalezna.pl konzervatív hírportálon részben már közzétett, szerdán teljes egészében megjelenő beszélgetésben.
    
Szerinte az EU "a szuverén európai nemzetek" szervezete kell hogy legyen. Az ENSZ alapokmánya szellemében az ilyen szervezet tagállamai a pontosan meghatározott területeken kívül "maguk intézik dolgaikat, és ebbe senki sem jogosult beleszólni" - mondta Kaczynski.
   
"Meggyőződésem, hogy a járvánnyal összefüggő jelenlegi válság nagyon sok emberben tudatosította ez EU gyengeségét, megmutatta a nemzetállamok kulcsfontosságú szerepét" - jelentette ki.
   
Az európai információs politika az utóbbi évtizedekben "a hazafias magatartások kiszorítását, így a saját haza iránti lojalitás gyengítését célozta" - állapította meg. Úgy látta: a közvélemény ilyen befolyásolása részben hatékonynak bizonyult, például sikerült úgy beállítani Lengyelország és az EU viszonyát, mintha az ellentétes lenne. Közben az ilyen ellentét "teljesen mesterkélt" - húzta alá a politikus.
   
Hangsúlyozta: Lengyelországnak az EU-ban kell lennie. "Az unió viszont semmiképp sem valamiféle állam, hanem egy nemzetközi szervezet", melyre a tagállamok a gazdasági témák kivételével szuverenitásuknak csak nagyon kis részét ruházzák át.
    
A koronavírus-járvány kapcsán nyilatkozott az EU jövőjéről a Gazeta Wyborcza balliberális napilapnak március végén Donald Tusk is. Az Európai Néppárt elnöke, volt lengyel kormányfő, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform tiszteletbeli elnöke szerint az "első levonandó következtetés" az, hogy az EU-ra még nagyobb szükség van, mint eddig, mégpedig "egységesebb, több eszközzel, több hatalommal felruházott unióra".
   
Ezt Tusk azzal indokolta: "a világjárványok ismétlődni fognak", a választ ezért európai szinten kell megadni, a nemzetállami megoldások hosszú távon nem fognak működni, "mert a vírus kozmopolita". "Senki nem volt rá felkészülve" - reagált Tusk az uniós járványkezelő intézkedésekre vonatkozó felvetésre.

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó