Európa élmezőnyében van az Orbán-kormány
Európai szinten is előkelő helyre sorolta egy elemző a magyar kormány támogatottságát a járványhelyzetben. A zömében európai és konzervatív vezetőket felvonultató népszerűségi listát Berlin vezeti, Angela Merkelék mögött az Orbán-kormány az ötödik helyet csípte el.
2020. április 15. 10:27

Bár sok kritikát kap a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény Brüsszelből, a friss statisztikák szerint az Orbán-kormány uniós szinten is a legnépszerűbb országvezetések között van. A napokban az uniós berkekben is sokat idézett, németországi székhelyű Europe Elects elemzője állított össze toplistát a népszerűségi csúcsokat döntögető hatalmakról, a rangsorban a Fidesz-KDNP alkotta magyar vezetés az ötödik helyet szerezte meg. A kutató az Orbán-kormány már közegészségügyi válságidőben tett intézkedéseinek a támogatottságát 74 százalékra becsülte. A zömében európai országokat felvonultató listát nemzeti statisztikák alapján állították össze, ehhez többek között az Ipsos és a Unique Research is szolgáltatott információkat.

Az első helyet az új erőre kapó Angela Merkel kancellár és Németország szerezte meg – a pár hónapja még recsegő-ropogó berlini vezetés február óta tizenegy százalékpontot javított a mérlegén, és jelenleg 79 százalékos támogatottságnak örvendhet. Dániában – ahol máris lazítanak a járványügyi szigoron – ugyancsak 79 százalékra mérik a Mette Frederiksen vezette baloldali hatalom népszerűségét. Tőlük alig lemaradva Sebastian Kurz osztrák kancellár a választók hetvenhét százaléka szerint végzi jól a munkáját járványügyben. A magyar kormányt még Mark Rutte, a járványt népességarányosan igencsak megszenvedő Hollandia miniszterelnöke előzi meg – a liberális, sokszínű hágai kormány intézkedései 75 százalékos támogatottságot tudhatnak magukénak.

 

Hazánk kormányfője nem sokkal Angel Merkel mögött foglal helyet a listán Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor és kormánya az ötödik helyen szerepel a már említett 74 százalékos eredménnyel, utánuk az európai válsággóc, Olaszország következik. A Europe Elects gyűjteménye szerint az olaszok közel 71 százaléka elégedett Róma helytállásával. A kórházból frissen távozott, koronavírussal megbetegedett Boris Johnsonnak is jó hír: a britek magas, mintegy hatvanegy százaléka támogatja a londoni konzervatívok járványellenes harcát. Az elemző egyébként Törökországot is felvette a listára, itt 56 százalékra mérte a vezetés népszerűségét a krízishelyzetben. Szembetűnő, hogy a rangsorban javarészt konzervatív vezetésű államok szerepelnek.

Arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, hogy a legtöbb tagállamban a polgárok teljes mellszélességgel a rendkívüli intézkedések mellett vannak, még az általában a kutatásokban gyengén szereplő vezetők esetében is. Ilyen Emmanuel Macron francia elnök is, aki tizedik helyen, mintegy negyvenszázalékos támogatottsággal szintén felkerült a Europe Elects szemléjére.

Magyarországon az egészségügyi válság kirobbanása után legelőször egyébként a Publicus Intézet mérte a pártok népszerűségét, szerintük a Fidesz-KDNP március legvégén a biztos szavazók körében erős, ötvenkét százalékos népszerűségnek örvendett.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó