Az állam máshol sem tartja el a beosztottakat
Európában a támogatás eltérő, számos országban pedig az ideiglenes munkanélküliség intézményét alkalmazzák.
2020. április 19. 15:03

Számos kritikát kapott a kormány gazdaságvédelmi akcióterv keretében bevezetett bértámogatása, holott a rövidített munkaidőt alkalmazó európai országok semelyikében sem jellemző, hogy az állam eltartaná a munkavállalót. Itthon legalább négyórás munkarendet kell fenntartani, amelyre jár a korábbinak megfelelő órabér. A fennmaradó négy órára járó keresetet, tehát a korábbi, teljes munkaidős bér 50 százalékát 70 százalékban az állam, 30 százalékban a munkáltató finanszírozza.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség összegzése szerint szinte az egész kontinensen a német modellhez hasonló, úgynevezett rövidített munkaidős (Kurzarbeit) foglalkoztatással szeretnék elérni az államok, hogy megmaradjanak a munkahelyek. Ugyanakkor az állami támogatás eltérő, számos országban pedig az ideiglenes munkanélküliség intézményét alkalmazzák.

Németországban a szövetségi kormány kisebb mértékben, hatvan százalékkal járul hozzá a rövidített munkaidő miatt elszenvedett fizetéscsökkenés kompenzálásához, gyermekeseknél 67 százalékkal. Csak abban az esetben ráadásul, ha az alkalmazotti létszám legalább harmadát érinti a nem várt körülmény miatt bekövetkezett tevékenységcsökkentés. Ágazatonként azonban más megállapodásokat is köthetnek a szociális partnerek, bizonyos területeken 90 százalékos kompenzáció is elérhető.

Sok országban csak a segély vehető fel Fotó: Reuters

Belgiumban az ideiglenes munkanélküliség intézményével próbálják orvosolni az elszabaduló munkanélküliséget. Ez a lehetőség akkor alkalmazható, ha az adott évben a munkavállaló összes szabadsága fel lett használva és az adott munkáltató kollektív szerződésben rögzíti a feltételeket. Ha nincs munka, a korábbi nettó bér 70 százaléka érhető el, ehhez ad támogatást a kormány, kereseti és időkorlátok mellett. Amennyiben a korlátozásoknak vége, a korábbi feltételekkel foglalkoztathatók tovább az alkalmazottak.

A válságkezelés során a legtöbb ­uniós államban lazítottak az adó- és járulékfizetési kötelezettségeken, a bevallási kötelezettségeken, illetve a vállalatok területenként más-más elbírálást kérhetnek attól függően, hogy tevékenységüket mennyire érinti súlyosan a járvány. Olyan ország ugyanakkor nincs, ahol akár a munkanélküli-ellátás, akár az állami bértámogatás a válság előtti jövedelmet nyújtaná a munkaadó és a munkavállaló áldozatvállalása nélkül.


 
magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó