Megnőtt a Fidesz, csökkent az ellenzék támogatottsága
Ellenzéki oldalról nincs nyertes, csak vesztes, közülük a DK a legerősebb, őket követi a Momentum.
2020. április 20. 10:26

A kormánypártok is profitáltak a koronavírus-járvány elleni határozott kormányzati fellépés népszerűségéből, valamint a kormány intézkedései iránti erős bizalomból – derül ki a Nézőpont Intézet múlt heti telefonos kutatásából. Az év eleje óta öt százalékponttal, 50-ről 55 százalékra növekedett a Fidesz támogatottsága a biztosan szavazók körében. Az ellenzék esetén nincs nyertese, csak vesztese az elmúlt másfél hónapnak.

A biztos szavazók körében a DK a legerősebb (12 százalék), de szorosan mögötte áll a Momentum (11 százalék) és a Jobbik (kilenc százalék) is. Vesztesnek elsősorban az MSZP–Párbeszéd közös lista (három százalék), valamint az LMP (egy százalék) tekinthető, mindketten a bejutási küszöb alatt végeznének, ha „most vasárnap” lennének választások.

A pártversenyben a kormány kedvező elmozdulása egybevág a koronavírus elleni kormányzati intézkedések általános támogatottságával. Múlt héten a megkérdezettek 72 százaléka jelezte, hogy inkább elégedett. A kijárási korlátozásokat a megkérdezettek 64 százaléka tartotta megfelelően szigorúnak, míg 30 százaléka további szigorítást szorgalmazott. Jó hír, hogy a magyarok fegyelmezettnek bizonyultak: saját bevallásuk szerint a válaszadók 37 százaléka a kérdezés előtti napon valóban „otthon maradt”, 61 százaléka pedig nem találkozott háztartásán kívül senkivel 15 percnél hosszabb időre.

A kormánypárt erősödése és az ellenzék változatlan gyengesége mögött az elmúlt hetek nagy közéleti csatájában elszenvedett ellenzéki vereség is állhat. A magyarok közel kétharmada (64 százalék) szerint a kormány meg fogja szüntetni a veszélyhelyzetet, amikor azt már a járványhelyzet nem indokolja, ebben csak – az ellenzék narratívájának megfelelően – kicsivel több mint negyedük (28 százalék) kételkedik. Még a budapestiek abszolút többsége (52 százalék) és a kormánykritikusok harmada (32 százalék) is úgy látja, hogy nem fogja indokolatlanul meghosszabbítani rendkívüli hatalmát a kormány.

Szignifikánsan emelkedett a Fidesz támogatottsága

Szignifikánsan emelkedett a Fidesz támogatottsága, míg januárban a biztos szavazók 50 százaléka, a legfrissebb adatok szerint 55 százaléka szavazna a nagyobbik kormánypártra - közölte a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása alapján a Nézőpont Csoport vezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Mráz Ágoston Sámuel szerint ez azt mutatja, hogy a kormány iránti bizalom és a veszélyhelyzet fenntartásának támogatottsága is változatlanul magas.

Ezzel szemben az MSZP és az LMP támogatottsága gyengült, egy most vasárnapi választáson nem jutnának be a parlamentbe - mondta.

Kiemelte, hogy a választók 64 százaléka szerint Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a járvány után visszaadja majd a most kapott rendkívüli felhatalmazást. Az ellenzéki támogatók harmada és a budapestiek fele is így gondolja - tette hozzá.

Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy az ellenzék elvesztette azt a "meccset", amely arról szólt, hogy a kormánynak túlhatalma van.

Mráz Ágoston Sámuel arról is beszélt, hogy Magyarország szerencsés helyzetben van, mert stabil kormánya van, ezért most a járvány kezelésére koncentrálhat. Lengyelországban például május 17-én választást tartanak, így ott más nagy kérdésekre is figyelni kell - mondta.

magyarnemzet.hu - MTI