Hónapok óta nem volt orvos az idősotthonban
Megbírságolták a Pesti úti idősek otthonát
Cs. Krisztián édesanyja 2017-ben költözött be a Pesti úti Idősek Otthonába, ahol akkoriban még rendben volt minden. Az intézmény a Fővárosi Önkormányzat kezelésében van. A férfi szerint tavaly novemberben minden megváltozott: a korábban kedvelt ápolók eltűntek, lecserélték a főnővért, és orvossal többé nem tudtak beszélni. Szerinte édesanyja az otthon első koronavírusos áldozata – hiszen pont aznap halt meg, amikor 5 beteget is elvittek az intézményből koronavírussal.
2020. április 30. 11:38

A gondok tavaly novemberben kezdődtek. Cs. Krisztián kapott egy sms-t, hogy édesanyját elszállították a Bajcsy Zsilinszky kórházba. Két óra telefonálgatás után érték el végre az otthont, ahol csak annyit mondtak: Julika néni elesett. A kórházban azt mondták, nincs komoly baja, már viszik vissza az otthonba. Másnap ott látogatták meg – olvasható a Ripost.hu-n.

„Nem ismert meg az anyukám, a szája széle el volt ferdülve, arra gondoltam, hogy sztrókot kapott. Azonnal mentünk a nővérszobába, próbáltunk orvost keresni, de nem volt. Kértük a zárójelentését, de nem adták oda” – mondja a férfi, akinek az is feltűnt, hogy kába az anyukája. A szobatársai azt mondták, folyamatosan nyugtatót kap.

Nem segítettek enni, inni, nyugtatózták

„Csak egy száraz kenyér volt az asztalán. A szobatársai elmondták, hogy nem segítettek neki sem enni, sem inni. Amikor a nővéreknek szóvá tettem, hogy alig van magánál, mikor eddig jól volt, azt mondták, biztos idegösszeomlást kapott. Követeltem, hogy hívjanak orvost. Jött egy hölgy, azt mondták, pszichiáter, aki próbált megnyugtatni, hogy csak pihenésre van szüksége az édesanyámnak. Be se mutatkozott” – mesélte megtörten a férfi.

Kitört a fogsora, sérülések voltak rajta

Krisztián ezt követően mindennap kétségbeesve könyörgött, hogy hívjanak az anyukájához orvost, de kitérő válaszokat kapott, orvossal nem tudott beszélni.

„Amikor legközelebb mentünk, már külsérelmi nyomok is voltak rajta, nem tudták megmagyarázni a nővérek, ezek honnan származnak. Anyukám jobb keze sebes, véres volt, legalább egy napja meg se mosdatták. A felső fogsora ki volt törve.”

Fotó: ripost.hu/ Cs. Krisztián

Megzsarolta az otthon vezetése a családot

Ez volt az utolsó csepp a pohárban: Krisztián felvette a kapcsolatot a Nyírő Gyula kórházzal, ide szerette volna bevitetni édesanyját, mert itt ismerték.

„Egyszerűen megzsaroltak! Azt mondták, hogy ha elvisszük az édesanyámat, oda vissza már nem vihetjük. Megint könyörögtem, hogy akkor hívjanak hozzá orvost, és vitessék ők kórházba. Akárhányszor mentünk, sosem volt ott orvos, kivéve egy alkalmat, amikor egy ügyeletes próbált megnyugtatni. De ő semmit nem tudott édesanyámról, azt mondta: ő csak gyógyszereket ír fel. Azt viszont nem mondták meg, édesanyám milyen gyógyszereket kap.”

Az utolsó hónapban már nem látogathatták

„Február 29-én láttuk őt utoljára élve” – mondta a Ripost.hu-nak Krisztián. „Március elején lezárták az intézményt, még az influenzajárvány miatt, akkor még nem volt szó koronavírusról. Folyamatosan próbáltunk telefonon érdeklődni, sosem vették fel vagy nem adtak felvilágosítást.”

Közben hazánkban is megjelent a koronavírus-járvány, Krisztián még inkább féltette az édesanyját. Március 30-án délelőtt elért végre egy ápolót, aki azt mondta: jól van az anyukája.

„Említettem, hogy félek, nehogy elkapja a koronavírust, mire az ápoló mérgesen kikérte magának, hogy náluk nincs koronavírus. Délután négykor ugyanaz az ápoló hívott fel, nyersen közölte, hogy meghalt az édesanyám. Azt se tudta megmondani, miben és hová viszik a holttestét.”

A halotti bizonyítványt se az otthon orvosa állította ki

Az otthon mindenáron azt akarta, hogy az általuk ajánlott temetkezési vállalkozóval intézzék a temetést, de Krisztián máshoz fordult. Ő derítette ki, hogy Julika néni holttestét Monor mellé szállították el. A halotti bizonyítványt a XVII. kerület ügyeletes orvosa állította ki – tehát aznap sem volt orvos az intézményben. Pedig – mint később kiderült – pont aznap, Julika néni halálának napján, március 30-án öt beteget vittek el koronavírus-fertőzés gyanújával. Krisztián szerint az édesanyja is abban hunyt el.

A kosz, a higiénia teljes hiánya szembetűnő volt

„A halotti bizonyítvány szerint 20 éve érelmeszesedéssel küzdött és 10 éve demenciában szenvedett, de ez nem igaz. A halál okaként agyi infarktust jelöltek meg, de boncolás nem volt, koronavírusra nem vizsgálták. Ha lett volna az intézményben orvos, talán felismeri korábban a tüneteket” – véli a férfi.

„Iszonyatos kosz volt az intézményben november óta, ég és föld volt a különbség, amikor anyukám beköltözött, még rend és tisztaság volt, és orvosi felügyelet. A higiénia és az orvos hiánya okozhatta a sok beteg halálát, és szerintem édesanyám volt az első áldozat.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatják.

Megbírságolták a Pesti úti idősek otthonát

Valótlanul állította kedden Gy. Németh Erzsébet, hogy semmilyen higiéniai probléma nincs a Pesti úti idősotthonban. Egy tegnapi hatósági vizsgálat ennek az ellenkezőjét bizonyította, ezért egymillió forintra bírságolták meg az intézményt. Eddig 34-en haltak meg a koronavírus-járvány miatt az otthon lakói közül.

Egymillió forint bírságot szabott ki tegnap a Budapest Főváros Kormányhivatal X. kerületi hivatala, miután több higiéniai szabálytalanságot is feltárt a Pesti úti idősotthonban végzett ellenőrzése során. Mint ismert, a fővárosi fenntartású szociális intézményben számos megbetegedés történt. Tegnapig 295 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg koronavírussal az idősek otthonában, ahol az összes magyarországi halott több mint tíz százaléka – összesen 34 beteg – hunyt el.

Már a múlt héten végzett vizsgálatok során is szabálytalanságokra leltek az otthonban. Akkor három szúrópróbaszerű ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos, annak ellenére, hogy az intézménynek több mint ötszáz, a járvány által veszélyeztetett időskorú lakója van. A mostani vizsgálat egyebek mellett megállapította, hogy az intézményben a többször használatos orvosi eszközök kezelése nem szabályszerű, a nővérdolgozókban például nem biztosított az előírásoknak megfelelő kézfertőtlenítés, a munkafelületeken keveredik a tiszta és a szennyezett terület, illetve a férfi dolgozók öltözőjében a kézmosóknál semmilyen kézfertőtlenítő, kézmosószer és kéztörlési lehetőség nincs.

Arra is fény derült, hogy a gyógyszerek felhasználhatóságának idejét nem megfelelően ellenőrzik és nem készül az ellenőrzésről dokumentáció az intézményben.

Gy. Németh Erzsébet szerint nincs gond Fotó: MTI/Mónus Márton

A hatóság ezenfelül több lejárt gyógyszert és gyógykészítmény is talált az otthonban, ahol a vizsgálat eredménye szerint a felületek, az ápolási eszközök fertőtlenítése, tisztítása, valamint az alkalmazott fertőtlenítőoldat minősége, mennyisége sem megfelelően szabályozott. Kiderült továbbá, hogy nincs kijelölt helyiség, valamint nem biztosítottak a megfelelő tárgyi feltételek az ápolási eszközök tisztítására, fertőtlenítésére, például a szobavécék fertőtlenítése a zuhanyozókban történik. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy szabálytalanul végzik a hulladékgyűjtést az otthonban. A gyűjtőedényekben keveredik a veszélyes hulladéknak minősülő eldobott egyszer használatos kesztyű, szájmaszk és az egyéb hulladék.

A tegnapi ellenőrzés során világossá vált, hogy Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes nem mondott igazat, amikor kedden a népjóléti bizottság ülésén azt állította, semmilyen higiéniai probléma vagy ezzel kapcsolatos megbetegedés nincs a Pesti úti idősek otthonában.
A hatóság kötelezte az intézmény vezetését, hogy gondoskodjon az ápolók számára a dolgozói öltözőkben a kézfertőtlenítéshez szükséges eszközökről, a felületfertőtlenítés szabályainak kidolgozásáról, a többször használatos orvosi eszközök megfelelő sterilizálásáról, a gyógyszerek lejárati idejének folyamatos ellenőrzéséről, valamint a szennyes- és a hulladékkezelés szabályainak betartásáról.

A bírság kiszabásától a kerületi hivatal a jogszabály szerint nem tekinthetett el, mivel a hiányosságok járványhelyzet idején álltak fenn. Ugyanakkor közölték, enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy első alkalommal került sor bírság kiszabására az intézménnyel szemben, amely az ellenőrzés alatt együttműködést tanúsított.

Tegnap jelentették be azt is, hogy az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indít a koronavírussal kapcsolatban az idősotthonokban kialakult helyzet miatt.


 
magyarnemzet.hu - ripost.hu
MTI Hírfelhasználó