A világ Magyarországra figyelt – az első szabad választások kampányképeiből
A választási kampányok a rendszerváltás előtt csupán papíron léteztek, mivel sem pártok, sem valódi politikai verseny nem volt. A rendszerváltás ebben is változást hozott. Tekintse meg képválogatásunkat a rendszerváltás utáni első szabad választás kampányairól és tüntetéseiről!
2020. május 2. 10:41

A háttérben az MDF egyik legismertebb kampányplakátja a szovjet elvtársaktól köszön el. A cirill betűkkel írt szöveg (Tovarisi, konyec!) jelentése: Elvtársak, vége! A fotón Antall József Alfred Dregger CDU-s politikussal fog kezet. (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

 

A rendszerváltás egyik ikonikus tömegtüntetését örökítette meg ez a fotó. Több tízezer ember vett részt egy héttel a választás első fordulója előtt tizenegy párt szervezésében a Hősök terén tartott demonstráción, amelyen az összegyűltek a marosvásárhelyi véres pogrom ellen tiltakoztak. (Fotó: MTI/Asztalos Zoltán)

„ (…) nem követelhetünk kevesebbet, mint szabad választásokat, követelnünk kell egyenlő gazdasági és jogi feltételeket a politikai szervezetek működéséhez” – fogalmazott Orbán Viktor a Petőfi-szobornál tartott megemlékezésen március 15-én, ami 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta pedig hivatalos nemzeti ünnep. (Fotó: MTI/Kleb Attila)

A kommunista utódpárt, a Magyar Szocialista Párt legismertebb arcai – Szűrös Mátyás, Pozsgay Imre, Nyers Rezső, Németh Miklós és Horn Gyula – integetnek a párt kampányzáró rendezvényén. (Fotó: MTI/Varga László)

A Fidesz képviselőjelöltjei és rockzenészek ünnepelnek a párt kampány- és rendszerzáró házibuliján, a Nemzeti Sportcsarnokban. (Fotó: MTI/ Bartos Gyula)

Kis János, az SZDSZ első elnöke még több ezer ember előtt szónokol a Kelenföldi Szabadidő Parkban. Bő egy évtizeddel később Kis János kilépett az SZDSZ-ből, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy pártja az ügynökbotrányba keveredett MSZP-s Medgyessy Péter miniszterelnök koalíciós partnereként képzeli el a jövőt. (Fotó: MTI/Friedmann Endre)

Tőkés László erdélyi református lelkész a romániai rendszerváltás egyik ikonikus alakja és hőse. A román állam Tőkés elleni bosszúintézkedései vezettek a temesvári megmozdulásokhoz, majd a romániai rendszerváltó forradalomhoz. (Fotó: MTI/RTR)

TEKINTSE MEG A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KORÁBBI GALÉRIÁNKAT IS.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó