Magyarország az EU politikai korrektségének céltáblája
Láttam egy spanyol tábornokot arról nyilatkozni a riportereknek, hogy kontrollálni fogják a közbeszédet „annak érdekében, hogy csökkentsék a kormány lépéseivel kapcsolatos kritikus hangvételt”. Ez a mondat miért nem volt téma uniós szinten? Az uniós szocialisták miért nem kezdtek ezzel kapcsolatban vitát? Talán azért, mert Spanyolországot a szocialista Pedro Sánchez vezeti?
2020. május 5. 12:34

Marco Gombacci, a The European Post szerkesztője, politikai elemző. Vele beszélgetett a Tűzfalcsoport. Véleménye szerint Magyarország az EU politikai korrektségének céltáblája.

A koronavírus-járvány által elsőként erősen sújtott ország Európában Olaszország volt. Az onnan érkező képek és számadatok sokkolóak voltak. Hogyan látja a járványra adott olasz választ?

Olaszország az első pillanattól kezdve jól reagált. Az emberek tiszteletben tartották a bevezetett intézkedéseket. Most azonban már itt az ideje újraindítani a gazdaságot. Az önálló, kis- és közepes vállalkozások szenvednek, és ezért az olasz kormánynak egy valódi tervvel kell előállnia annak érdekében, hogy ne tegye tönkre Olaszország gazdaságát a visszaesés.

Nem mondhatni, hogy az elmúlt években Olaszországra jellemző lett volna a politikai stabilitás. A vírus hozott bármi változást a politikai helyzetben?

Eleinte úgy tűnt, hogy kialakult egyfajta politikai egység, de a vírus berobbanása után azonnal előjöttek a politikai erők közötti ellentétek. Különösen az Európai Unióhoz való hozzáállás miatt kaptak össze úgy a politikai vezetők, mintha nem lenne válság. Az olaszok most azt szeretnék, ha a politikusok több felelősséget vállalnának, ha az országot vezetnék politikai játszmák helyett. Ahogyan azt az olasz államfő, Sergio Mattarella mondta, „itt az egység ideje”, de nem lehet egység addig, ameddig a politikai pártok folyamatosan a politikai hasznot lesik. Itt az ideje a döntéshozatalnak és annak, hogy feltámasszuk romjaiból Olaszországot.

Visszatekintve az elmúlt öt évre, mennyiben változtatta meg a migrációs válság Olaszországot gazdaság, politika, illetve a társadalom tekintetében?

A migráció elsősorban a politikai spektrumot változtatta meg. Úgy hiszem, hogy egyelőre még alacsonyabb számban érkeznek az emberek, mint a későbbiekben fognak, és ez aggaszt engem. Ha már most, a jelenlegi számok mellett sem tudjuk kezelni a migrációt, mi lesz így a jövőben? A Salvini Liga pártjához hasonló politikai erők javarészt a migrációs politika korábbi olasz kormányok és az Európai Unió általi félrekezelése miatt tudtak felemelkedni. Túl sokat engedtek meg néhány NGO-nak, amelyek üzletet csináltak a helyzetből.

Mint újságíró és egy nemzetközi hírekkel napi szinten foglalkozó szerkesztő, hogyan látja a Magyarország elleni támadásokat az EU-ban? Megalapozottak a kritikák, vagy csupán politikai húzások?

Magyarország az EU politikai korrektségének céltáblája. Rengeteg példát látok a kettős mérce alkalmazására Budapesttel szemben. Függetlenül attól, ki mit gondol, kemények kritizálták a koronavírussal szembeni védekezésről szóló törvényt. A hamis hírekkel szembeni kormányzati fellépés áll az uniós vita középpontjában, és számos politikus és újságíró vádolja Magyarországot azzal, hogy diktatúrává vált. Ugyanakkor a médiával kapcsolatosan mondom, hogy láttam egy spanyol tábornokot arról nyilatkozni a riportereknek, hogy kontrollálni fogják a közbeszédet „annak érdekében, hogy lecsökkentsék a kormány lépéseivel kapcsolatos kritikus hangvételt”. Ez a mondat miért nem volt téma uniós szinten? Az uniós szocialisták miért nem kezdtek ezzel kapcsolatban vitát? Talán azért, mert Spanyolországot a szocialista Pedro Sánchez vezeti? Ezek a kettős mércék teszik a politikai vitákat őszintétlenné.

Olaszországban létezik a progresszív NGO-hálózat? Mint például migránspárti, abortuszpárti, családellenes stb. szervezetek. Hogyan állnak ezekhez hozzá a társadalomban?

Igen, vannak progresszív NGO-k, de ugyanúgy vannak konzervatívok is. Fontosnak tartom, hogy egy vitában mindkét oldal álláspontja megjelenhessen, hogy az emberek maguk tudják kialakítani az álláspontjukat a kérdésben. Ami elfogadhatatlan, az az, amikor az egyik fél megpróbálja delegitimizálni a másik oldalt, csak azért, mert másképp gondolkodnak. Olyan korban élünk, ahol az egyoldalú gondolkodás és a politikai korrektség uralkodnak. Fontos ezzel szembeszállni, hogy megmaradhasson a gondolat- és a véleményszabadság. Újságíróként fontos ezt szem előtt tartani.

tuzfalcsoport.blogstar.hu
MTI Hírfelhasználó