A jász örökség ellenáll az uniformizálódásnak
A jászokra jellemző önzetlenség, vendégszeretet ugyanúgy része a jász identitásnak, mint a határozottság és a makacság. Nem tartalmatlan szállóige a jászok szilárd jelleméről, kitartásáról, küzdeni tudásáról fennmaradt közvélemény. Történelmi tények támasztják alá, amelyek közül a Redemptio, azaz az Önmegváltás a legmagasztosabb.
2020. május 10. 09:04

"A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma a huszonkilencedik alkalommal átadandó Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést megosztva Dr. Körei-Nagy József jogász, gépészmérnök és neje, Dr. Körei-Nagy Katalin ügyvéd részére ítéli oda, a jászsági hagyományok megőrzéséért végzett sokoldalú, példaértékű evékenységük elismeréseként. Dr. Körei-Nagy Józsefnek tett föl kérdéseket a Gondola.

- Körei-Nagy úr, Ön mérnök, jogász, sőt rendőrtiszti képzést is kapott. Miért érzi fontosnak a jász örökséget?

- A jász örökség olyan kincs, amely a történelmi múlton és az épített örökségen túl magában foglalja viseletünket, dalainkat, táncainkat, hímzéseink motívumgazdagságát, ételeink ízét, egyedi népszokásainkat. Mai uniformizálódó világunkban ezeket az értékeket az őket megillető méltó helyen kell kezelnünk.
.
A jászokra jellemző önzetlenség, vendégszeretet ugyanúgy része a jász identitásnak, mint a határozottság és a makacság. Nem tartalmatlan szállóige a jászok szilárd jelleméről, kitartásáról, küzdeni tudásáról fennmaradt közvélemény. Történelmi tények támasztják alá, amelyek közül a Redemptio, azaz az Önmegváltás a legmagasztosabb. Az összefogás, a nemes célok érdekében való áldozatvállalás és persze a következetes érdekérvényesítés tiszteletet parancsoló értékek. Ilyen ősök késői utódának lenni felemelő, de egyben kötelezettség is. Nem elég emlékezetünkben megőrizni, de a másokkal való megismertetés napjaink jászainak nemes küldetése.

- A jász hagyományt hogyan adják át a mai tizenéves nemzedéknek?

- Korunk egyik örökzöld témája, hogy a tizenéves generációt nehéz megszólítani. Ez fokozott nehézséget jelent a hagyományőrzésben, ahol jellemzően az idősebb generáció van jelen. Ez a generációs különbség a fiatalokat elidegeníti. Tapasztalatom szerint a Jászságban az általános tendenciától kedvezőbb a helyzet. Nálunk a gyermekek és fiatalok körében is örvendetesen népszerű a néptánc, a táncon keresztül a népzene, a viselet és a szokások. Ezeknek a közösségeknek jelentős a vonzerejük, így kiváló területei a hagyományok átörökítésének.


A Jászságban működő hagyományőrző egyesületek és egyéb civil szervezetek céljai között kiemelt hangsúlyt kap a fiatalok bevonása.

Két civilszervezetben tevékenykedünk aktívan, a Jászsági Hagyományőrző Egyletben és a Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesületben. Az általános iskolások számára évente történelmi játszóházat szervez a közösség, melynek során tematikusan mutatjuk be egy-egy történelmi kor hagyományait. Talán a legszebb küldetésünk a Redemptio napján tartott előadássorozatunk. Ezen a napon a turnusokban érkező általános iskolásoknak korhű ruhákban elevenítjük fel a Redemptio történéseit. Népszerűek a viselet bemutatóink, valamint a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó betlehemezés.

- Hogyan juttatják el a jász értékeket a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengemellékig elterülő magyar térségben? Hogyan vonnak be nem szorosan jász civil szervezeteket - köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítványt: www.balassi.eu - abba a folyamatba, amely fontos jász kulturális élményeket nyújt nem jászoknak is, akár a Lajtán túl?

- Nemes, ugyanakkor nehéz feladat. A nehézséget a távolság, a hagyományőrző csoportok utaztatása, koordinálása jelenti. A találkozások keretét túlnyomó részben a testvértelepülési kapcsolatok jelentik, amelyek a Jászságban igen széleskörűek, intenzitásukat azonban az anyagi lehetőségeken túl egy-egy karizmatikus személy léte vagy hiánya is befolyásolja.

A digitális világ előnyeit a jászok közössége is igyekszik kihasználni. A jász hagyományőrzés fellegvárának tekinthető Jászok Egyesülete és a jászberényi Jász Múzeum honlapja gazdag és naprakész információkat, képes beszámolókat tartalmaz, mely minden érdeklődő számára elérhető.

A jász és kun települések honismereti lapja, a kéthavonta megjelenő Redemptio ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a hagyománytisztelők körében.
 

gondola
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó