Jászaink ma is büszkék a Redemptióra
Mi jászok egy útról kétszer érkezünk haza. Először, amikor a Jászság határát lépjük át, másodszor, amikor az otthonunk küszöbét.
2020. május 12. 09:19

A Jászság kiemelve egy XIX. századi térképen - magyar-historia.blogspot.com

"A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma a huszonkilencedik alkalommal átadandó Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést megosztva Dr. Körei-Nagy József jogász, gépészmérnök és neje, Dr. Körei-Nagy Katalin ügyvéd részére ítéli oda, a jászsági hagyományok megőrzéséért végzett sokoldalú, példaértékű tevékenységük elismeréseként. A házaspár fiának, Körei-Nagy Kristófnak tett föl kérdéseket a Gondola.

 

Körei-Nagy Kristóf diáktársainak tart beszámolót a Szent Jakab-úton, az El Caminón szerzett élményeiről - archív

- Körei-Nagy Kristóf úr, Ön az Alpokalján tanul, de a szíve az Alföldön dobog. Miért?

- A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karán tanulok harmadik éve. Az addigi környezetemből a mindennapi életvezetésemet illetően kiszakadtam ugyan, de ez nem jelenti a Jászságtól való eltávolodást. Az érzelmi kötődésem egy életre szól, hiszen onnan származom, barátok, közösségek, ismerősök, élmények fűznek oda. Ez a kapcsolat a távolság ellenére élő maradt. Követem a történéseket, sőt számtalan alkalommal egy-egy rendezvényen való részvétel érdekében utazom a Jászságba. Az utóbbi időben elmélyült bennem az az érzés, hogy mi jászok „egy útról kétszer érkezünk haza”. Először, amikor a Jászság határát lépjük át, másodszor, amikor az otthonunk küszöbét.

- A családi életet hogyan gazdagítja a jász örökség?

- Ezt a kérdést külön köszönöm, mivel megválaszolásakor tudatosodott bennem, hogy a jász örökség mennyire meghatározó családunk életében. A szó szoros értelmében jelen van a mindennapjainkban, s talán éppen a természetes volta miatt nem figyeltem fel eddig a jelentőségére. Jásznak lenni és jász mivoltunkat megélni nem divatos hobbi, nem is életmód, hanem maga az életünk. Az interjú ösztönzött arra, hogy gyűjtsek egy csokorra valót mindabból, ami másnak talán kuriózum. Számunkra a gyönyörű jász viselet nem jelmez, hanem használati ruhadarab.

A kezdő hagyományőr - archív

A Lehel kürt és a jászmotívumokkal hímzett házi áldás - sok más jász családhoz hasonlóan - fő helyen függ a falon. A könyvespolcon tekintélyes mennyiségű jász kiadvány sorakozik. A naptár hónapokkal előre megtelik a kisebb-nagyobb jászsági rendezvényekkel, s az egyéb programjainkat ezekhez igazítjuk. Otthonomnak a Jászságot tartom a maga 18 településével. Rengeteg élményben volt részem a Jászok Világtalálkozóin, a Jászságban és Jászságon kívüli – köztük külföldi – fellépéseken, viselet bemutatókon, kirándulásokon… Az élmények sorából kiemelkedik, hogy gyermekként jelen lehettem a Parlamentben a Redemptio Emléknappá nyilvánításakor, s így tagja voltam annak a delegációnak, melyet az országgyűlési képviselők állva, tapsolva ünnepeltek. A hagyományőrző közösségek szeretetteljes, biztos hátteret nyújtanak. A jász örökség és annak ápolása nem csak gazdagítja, hanem kitölti a családunk életét.

- Diáktársai körében hogyan emeli tekintélyét, hogy Ön jász?

- Speciálisnak mondható diákkörnyezetben élek. A Soproni Egyetem híres az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség részét képező „Selmeci diákhagyományok” őrzéséről, s ez a szellemiség kifejezetten fogékony az egyéb hagyományok iránt is. A jászok köztudottan büszkén őrzik hagyományaikat, s ez a társaimban elismerést kelt. Szép emlékként őrzöm az egyetemi bemutatkozásom pillanatait, amikor is megtapsoltak jász mivoltom miatt. Diáktársaim közül többen érdeklődnek múltunk és kultúránk iránt, különösen szívesen hallanak a Redemptióról, a jász kapitány személyéhez kötődő ceremóniákról és a Jászok Világtalálkozóiról.

- A legrangosabb magyar műfordítói díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot - https://en.wikipedia.org/wiki/Balint_Balassi_Memorial_Sword_Award - 2015-ben oszét irodalmár, Muzafer Dzaszohti vehette át. A művészt a Gellért szállóban tartott kardceremónia utáni napon jász körútra vitte a Jászok Egyesülete. Most, a globalizáció korában miért fontos a jász testvérnépek közötti kapcsolat folyamatos erősítése?

- A hivatkozott eseményhez kötődő jász körút Jász Múzeumba szervezett eseményén jelen voltam és találkozhattam Muzafer Dzaszohti Úrral.
A globalizáció véleményem szerint személytelen világot teremt, gyökértelenné tesz. Ezzel a tendenciával szöges ellentétben áll a jász öntudat. A jászok pillanatok alatt befogadókká válnak az addigi idegenekkel szemben, amint kiderül róluk, hogy jász kötődéseik vannak. A jász mivolt bensőséges kapcsolatot jelent. Ez a kisebb közösségekben jól működő pozitív viszonyulás a testvérnépek közötti kapcsolatban is érvényesíthető. Magabiztosságot teremt a közösséghez tartozás ténye, ezért szükséges ezeket a szálakat felkutatni és óvni. Személyes példát említve: Több éve internetes kapcsolatban állunk egy neves észak-oszét filmrendező hölggyel. Kölcsönösen odafigyelünk egymásra, köszöntjük egymást. Egy távoli észak-oszét világ így van jelen jászberényi otthonunkban, s ennek a kapcsolatnak a közös jász gyökérbe vetett hit az alapja.

gondola
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó