Május végéig tarthat a különleges jogrend
Hétfő reggel a vidék után újraindul az élet Budapesten is. Kinyitnak az éttermek, a strandok és az üzletek. A Hír TV Magyarország élőben extra című műsorának vendége Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.
2020. május 18. 10:35

„Lehet tartani istentiszteletet, be lehet ülni a kerthelyiségekbe, tehát nagyon-nagyon megkönnyebbül a budapestiek élete. Mennyire tartja kívánatosnak a kormány azt, hogy valóban el is induljon újra az élet, tényleg nyissanak meg az állatkertek, a múzeumok, a kerthelyiségek. Szükség van már erre?” – tették fel a kérdést a tárcavezetőnek.

„Attól függ, hogy honnan nézzük a kérdést és nyilván azért is kellett ilyen megfontoltan és felelősségteljesen döntést hozni. Természetesen szüksége van az embereknek arra, hogy ennyi ideig tartó bezártság után most már a szabadban lehessenek, szüksége van a kereskedelemnek – különösen a vendéglátóiparnak – arra, hogy az emberek újra elkezdjenek vendéglátóhelyekre járni. Szüksége van a munkaerőpiacnak – hiszen tudjuk, hogy itt vesztették el a legtöbben az állásukat –, a másik oldalon viszont itt van az a tény, hogy van egy olyan vírusfertőzés, ami addig fog tartani, amíg nem lesz vakcina.” – felelte Gulyás Gergely.

„Beszéljünk kicsit kérem a járvány belpolitikai vonatkozásairól. Mikor érhet véget a kormány különleges felhatalmazása?” – kérdezte a műsorvezető. „Én elmondtam, hogy júniusban ez megszűnhet és a miniszterelnök úr pedig azt mondta, hogy május végén visszaadhatjuk a parlamentnek. Az a szándékunk, hogy május 26-án benyújtsuk azt a jogszabálytervezetet az Országgyűlésnek, amelynek elfogadásakor ez már június lesz, megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon.” – válaszolta Gulyás Gergely.

HírTv
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Példátlan erőszakhullám sújtja Amerikát
  Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Az Árpád-házi dinasztia négy és fél évezredes DNS-e
  Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, Budapesten.
MTI Hírfelhasználó