A látszólagos igazság
Az a felvetés, hogy ne élénkítsük a határon túli gazdaságot, hanem osszuk szét a pénzt a magyarországi munkanélküliek között, az irigységre épít. Az önzésre támaszkodik. Ezek aljas indulatok.
2020. május 21. 10:58

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy állítsa le a határon túli gazdaságfejlesztési programokat – közölte a párt szóvivője szerdai online sajtótájékoztatóján. Barkóczi Balázs hangoztatta: a kabinet a magyar munkahelyek megmentése és a kirúgott magyar dolgozók megsegítése helyett mintegy 36 milliárd forintot költ határon túli gazdaságélénkítésre, ezt a pénzt ráadásul olyan országokba küldik, amelyek kormányai – a magyarral ellentétben – „teszik a dolgukat, és segítik az embereket”.

– Orbán Viktor a legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat – fogalmazott a Gyurcsány-párt szóvivője, aki szerint ebből a pénzből 300 ezer magyar munkanélküli fejenként 120 ezer forint támogatást kaphatna.

Mi a baj ezzel a gondolatmenettel? Könnyen lehetne visszamutogatni, és nem is árt, ha felidézzük, hogy honnan jön most a kioktatás. Egy korábbi baj idején a kormányos csapot-papot hátrahagyva elmenekült. Átadta a kormányrudat, levonult a süllyedő hajóról. Most a partról kiabál. Nem helyes azonban ez a „ni csak ki beszél” hozzáállás. Igaz, a közmondás szerint bolond lyukból bolond szél fúj, de átgondolatlanul nem szabad semmit elutasítani.

Még akkor is van mit megfontolni, ha felfigyelünk a túlzásokra: nincs még 300 ezer munkanélküli. A mezőgazdaságban munkaerőhiány van, s az idénymunka épp elég lehet arra, hogy a járvány miatt leállt cégek jó része magára találjon.

Ki nem mondva, de azt érezheti az ember a fenti hírt olvasva, hogy a külhoni gazdaságélénkítési csomag kidobott pénz, vagy ahogy az ellenzék szokott fogalmazni, szavazatvásárlás. De pénz elnyerésének nem feltétele a magyar állampolgárság, sőt a hozzáférésnek nincs etnikai korlátja.

Ezek után jó vagy rossz a DK javaslata? Az a felvetés, hogy ne élénkítsük a határon túli gazdaságot, hanem osszuk szét a pénzt a magyarországi munkanélküliek között, az irigységre épít. Az önzésre támaszkodik. Ezek aljas indulatok. A baloldali politika egyik sarkköve a szolidaritás, nem az irigység és nem az önzés. Az ötlet tehát morálisan rossz.

Viszont van szomszédunk, ahol 100 vagy 150 euró juttatást adnak a rászorulóknak. Az ingyenpénz mindenkinek jól jön, de mindenkinek el is fogy. Viszont a 36 milliárd forint mögött nincs elegendő termék, magyarán, élénkítené ugyan a keresletet, de inflációt is okozna. Az infláció a legjobban a szegényeket sújtja, tehát a tetszetős javaslat gazdaságilag is, szociálisan is rossz. Ingyenpénz osztogatás helyett a leállt gazdaságot kell lendületbe hozni.

A DK elhallgatta, hogy a 9000 milliárd forintos hazai gazdaságélénkítő csomaghoz képest a határon túlra ennek még fél százaléka sem jut. Csak négy ezreléknyi az összeg, ami ráadásul megrendeléseket is hoz Magyarországra, azaz itthon is nő a bevétel, és itthon is csökken általa a munkanélküliség. A szomszéd országok magára találó gazdasága számunkra is előnyös lehet, nem puszta jótékonykodásról, nem kidobott pénzről van szó. Mindez persze túl bonyolult, nem lehet egy-két mondatban kifejteni, a DK irigység motivált üzenete pedig könnyen eljut az értintettekhez. Remélhetik, hogy ez szavazókat is hoz a pártjuknak, amire nagyon nagy szükségük van, mert jelenleg a Momentum elébük került és a Jobbik is ott van mögöttük.

Saját érdekét nézte tehát a DK ezzel a nyilatkozattal, ami politikai pártnál természetes. Minden emberben van valamennyi irigység és önzés, tehát a DK nem légvárakat épít. Viszont senki nem szereti, ha irigynek, önzőnek tartják, márpedig a Demokratikus Koalíció pontosan ezt teszi a munkanélküliekkel. Lenézi azokat, akiknek szavazatira vágyik.

Ki akarná az ország vezetését egy ilyen erkölcs nélküli csapatra bízni?

Surján László

A KDNP tiszteletbeli elnöke

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó