Május 26-án dönthet a parlament a rendkívüli jogrend megszüntetéséről
Magyarország bebizonyította, hogy az európai uniós bírálatoknak nem volt alapja, de a magyar balliberális pártok is cserbenhagyták az embereket a járvány elleni védekezésben, mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért – mondta Orbán Viktor kormányfő.
2020. május 21. 21:52

Jövő kedden nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelyben kéri a rendkívüli jogrend megszüntetését, azaz visszaadja a kormány a járvány elleni küzdelem miatt kért és kapott különleges felhatalmazást – hangzott el az M1 Híradójában.

A rendkívüli jogrend adott lehetőséget a kormánynak arra, hogy meghozza a járvány miatti nehéz döntéseket – mondta Orbán Viktor múlt héten Belgrádban, miután megbeszélést folytatott a szerb államfővel. A miniszterelnök egyértelművé tette: Magyarország bebizonyította, hogy az európai uniós bírálatoknak nem volt alapjuk, de a magyar balliberális pártok is cserben hagyták az embereket a járvány elleni védekezésben.

„Mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért, amelyekkel bennünket illettek az elmúlt hónapokban.

Sikeresen védtük meg a hazánkat. Bármely országgal összehasonlítható a teljesítményünk, demokratikus keretek között tettük ezt meg, és a fölhatalmazás után a szokásos parlamentáris rend kereteihez vissza fogunk térni” – mondta a miniszterelnök.

A kormány május 26-án nyújtja be az Országgyűlésnek a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló indítványát (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Bár a kormány többször egyértelművé tette, hogy amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, visszaadja a ráruházott jogosultságokat, a baloldal ezt nem hallotta meg.

Az ellenzék mindvégig kétségbe vonta a kormány állítását

A sikeres védekezést lehetővé tevő jogszabály ellen agitált Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője már a márciusi parlamenti vitában, mint mondta „… nem fogunk időkorlát nélküli felhatalmazást adni önöknek a rendeleti kormányzásra”.

A Gyurcsány Ferenc DK-elnököt támogató Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szintén az elsők között támadta a tervezetet, többek között azt mondta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy„… tíz év után ön elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy karanténba zárja a demokráciát…”.

De a Jobbik elnöke még kedden is diktatúrát emlegetett a HVG hasábjain.

Azt írta a baloldali hetilapban: „A teljhatalom ugyanis Orbánnak már rég a kezében van, ezt hívjuk csak nemes egyszerűséggel »kétharmadnak«”.

Az MSZP és a DK is diktatúrázott. Dobrev Klára, a DK EP-képviselője azzal riogatott közösségi oldalán, hogy a törvény korlátlan felhatalmazást jelent, bevallása szerint 25 külföldi újságírónak mondta el azt az álhírt, hogy Magyarországon felfüggesztették a parlamentet. Egy hete pedig csokorba szedte azokat a brüsszeli politikusokat, akik szidták Magyarországot a koronavírus-törvényről szóló európai parlamenti vitában.

Közülük a liberálisok holland képviselője, Sophie in ’t Veld állította azt, hogy „a magyar demokráciát gyakorlatilag kinyírták”.

Május 26-án dönthet az Országgyűlés a rendkívüli felhatalmazásról

Május végén a parlament visszaveszi a rendkívüli felhatalmazást a kormánytól – erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését a Fidesz kommunikációs igazgatója is, Hollik István. Keddi videóüzenetében bocsánatkérésre szólította fel az ellenzéki pártokat valótlan állításaik miatt, ők azonban hallgatnak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón már konkrét időpontot is megjelölt. Eszerint a kormány május 26-án nyújtja be az Országgyűlésnek a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló indítványát.

Gulyás Gergely azt mondta: kitartóan várják a bocsánatkéréseket a baloldali pártoktól.

Magyarországgal szemben egy olyan gyalázatos kampányt folytattak sokan, amiről már világosan kiderült, és az Európai Bizottság véleménye is ezt alátámasztja, illetve a kormány szándékai is arra utaltak eddig is, hogy a veszélyhelyzeti felhatalmazást visszaadja, tehát a kapányuknak semmi alapja nem volt – közölte.

Gulyás Gergely hozzátette: a járványhelyzet további alakulását senki nem tudja előre megjósolni, de a kormány eddig is csak akkor fordult a rendkívüli felhatalmazás eszközeihez, amikor erre szükség volt. Közölte azt is, hogy az operatív törzs folytatja a munkát.

hirado.hu - M1
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó