Operatív törzs: Több már a gyógyult, mint az aktív fertőzött
A gazdaságvédelmi intézkedések közül az egyik legfontosabb a hiteltörlesztési moratórium volt.
2020. május 25. 11:53

Magyarország a koronavírus ellen folytatott első csatát megnyerte, mely köszönhető az egészségügyi intézkedések mellett a gazdaságvédelmi döntéseknek is. Köztük az egyedülálló hitelmoratóriumnak – mondta Tállai András a Pénzügyminisztérium államtitkára az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Mint kifejtette: a moratórium 7,7 millió hitelszerződést érintett.

A járvány kirobbanása előtt 15 ezer milliárd forintnyi hitelállomány volt kint, melyből 7 ezer milliárd forintnyi lakossági hitelállomány. A jelenlegi adatok szerint a lakossági ügyfelek 40 százaléka törleszt továbbra is. A vállalatok tekintetében ez az arány 50 százalék. A hitelmoratóriumnak köszönhetően mintegy 2 ezer milliárd többletforrás marad a magyar embereknél és vállalkozásoknál. „A hitelmoratórium bevezetése az álláshelyek megőrzését célozta meg és a fogyasztást ösztönözését. A gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően Magyarország újra az unió legnagyobb gazdasági növekedéssel bíró országa lehet” – emelte ki.

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma

Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3756-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette, hogy sajnos elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így már 491-re emelkedett az elhunytak száma.

„Örömteli azonban, hogy 1711-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1554-re csökkent. Több most már a gyógyult, mint az aktív fertőzött. Ez nagyon kedvező tendencia. Ez igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk” – emelte ki. Kitér arra is, hogy az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti.

A kórházban kezeltek száma 430.

Korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai

A szomszédos országokkal folytatott egyeztetésnek köszönhetően több megállapodás is született. Ezek közül hétfőn lépett életbe Szerbia és Magyarország határátlépési korlátozásának a feloldása. „A magyar és a szerb állampolgárok hatósági házi karantén léphetnek be egymás országaiba hétfőn 10 órától” – mondta Kiss Róbert alezredes a tájékoztatón.

hirado.hu
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Felveszik a kesztyűt a balliberális szélsőség ellen
  A nemrég alakult Megafon célja olyan internetes kommunikátorok képzése, akik a konzervatív, nemzeti hangok felerősítése által lehetőséget adnak a valódi politikai preferencia kialakításában.
 • Homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek
  A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. "Általános hiányosságok" - ez a kommunizmusra emlékeztet.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
MTI Hírfelhasználó