Egymillió embernek segített eddig a Gazdaságvédelmi Akcióterv
Meghirdetése óta egymillió aktív korú magyar embernek segített a Gazdaságvédelmi Akcióterv, beleértve a munkahelyek megőrzését és a vállalkozások működésének segítését. Egyre népszerűbb a munkahelyvédelmi bértámogatás, a kormány a munkahelyteremtő bérhozzájárulással pedig azoknak akar segíteni, akiknek a járvány miatt el kellett küldeniük alkalmazottjukat, de visszavennék őket.
2020. május 25. 15:23

Immár 1,1 millió embernek segített a Gazdaságvédelmi Akcióterv, beleértve a munkavállalókat, a hallgatókat, illetve a vállalkozókat – emelte ki mai sajtótájékoztatóján György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a gazdaságvédelmi lépések eredményeinek részleteivel kapcsolatban azt hangsúlyozta: egyre népszerűbb a munkahelyvédelmi bértámogatás.

A csökkentett munkaidejű foglalkoztatáshoz kapcsolódó állami segítséget csak az elmúlt egy hétben újabb, közel 35 ezer munkavállaló után igényelték a cégek. Összesen immár közel 120 ezer munkavállaló után vették igénybe a cégek, az igénylők 96 százaléka mikro- kis- és középvállalkozás. A benyújtott kérelmek 91 százalékát bírálták el pozitívan a hivatalok. A kutató-fejlesztők munkahelymegőrzését segítő bértámogatás szintén a kkv-k körében népszerű, több mint tízezer alkalmazott után igényelték az elmúlt hetekben.

Mindkét munkahelyvédelmi bértámogatást a feldolgozóiparban használták ki. Az államtitkár felidézte, a kormány a múlt héten hirdette meg a munkahelyteremtő bértámogatást. A munkáltatóknak az álláskeresők alkalmazásakor hat hónapon keresztül 200 ezer forint jár új munkavállalóként a bérköltségekre, feltétele pedig az, hogy a létszámot nem csökkentheti. György László megjegyezte: az elsődleges célja a munkahelyteremtő támogatásnak az, hogy amennyiben a munkáltatónak el kellett bocsátania az alkalmazottját, vissza tudja venni. A lehetőség elsősorban a turizmus-vendéglátás területein jelent nagy segítséget. A program népszerűségét jelzi, hogy a meghirdetés óta – gyakorlatilag három nap alatt – közel ötszázan igényelték, tehát immár ötszáz új munkahely jött létre ennek köszönhetően.

György László arra is felhívta a figyelmet, hogy az ITM által működtetett vállalkozói portálon, a VALI-n közel 1400 képzés érhető el, amelyek közül több mint hatvan ingyenes, beleértve a járványhelyzet alatt támogatott képzéseket. Emlékeztetett: péntekig lehetett jelentkezni az e héten induló, nyolchetes informatikai alapozó képzésre a kormány újratervezési programjának keretében, a jelentkezők száma meghaladta a 61 ezer főt. A felsőoktatásban elérhető, kamatmentes, legfeljebb félmillió forint összegű diákhitel pluszt több mint tízezer hallgató igényelte eddig. Keresettek a kkv-kat támogató konstrukciók is.

Az államtitkár felidézte: a Széchenyi kártya programban megjelenő új konstrukciókra eddig 19 milliárd forintra érkezett igény, ebből kétmilliárd forintot már el is bíráltak. A kkv-k versenyképességét növelő támogatás pedig 102 ezer ember megélhetéséhez járult hozzá eddig. György László hozzátette: ezen a héten válik elérhetővé a magyar, high-tech és zöld, kkv-k versenyképességét növelő pályázat. A hetven százalékos támogatási intenzitású program feltétele, hogy az igénylő cégek megtartsák az áprilisi munkavállalói létszámuk 90 százalékát. Szintén ezen a héten várható az egyszer használatos műanyagok kivezetésére készített átfogó javaslatcsomag bemutatása is.

Magyar Nemzet
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó