Egymillió embernek segített eddig a Gazdaságvédelmi Akcióterv
Meghirdetése óta egymillió aktív korú magyar embernek segített a Gazdaságvédelmi Akcióterv, beleértve a munkahelyek megőrzését és a vállalkozások működésének segítését. Egyre népszerűbb a munkahelyvédelmi bértámogatás, a kormány a munkahelyteremtő bérhozzájárulással pedig azoknak akar segíteni, akiknek a járvány miatt el kellett küldeniük alkalmazottjukat, de visszavennék őket.
2020. május 25. 15:23

Immár 1,1 millió embernek segített a Gazdaságvédelmi Akcióterv, beleértve a munkavállalókat, a hallgatókat, illetve a vállalkozókat – emelte ki mai sajtótájékoztatóján György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a gazdaságvédelmi lépések eredményeinek részleteivel kapcsolatban azt hangsúlyozta: egyre népszerűbb a munkahelyvédelmi bértámogatás.

A csökkentett munkaidejű foglalkoztatáshoz kapcsolódó állami segítséget csak az elmúlt egy hétben újabb, közel 35 ezer munkavállaló után igényelték a cégek. Összesen immár közel 120 ezer munkavállaló után vették igénybe a cégek, az igénylők 96 százaléka mikro- kis- és középvállalkozás. A benyújtott kérelmek 91 százalékát bírálták el pozitívan a hivatalok. A kutató-fejlesztők munkahelymegőrzését segítő bértámogatás szintén a kkv-k körében népszerű, több mint tízezer alkalmazott után igényelték az elmúlt hetekben.

Mindkét munkahelyvédelmi bértámogatást a feldolgozóiparban használták ki. Az államtitkár felidézte, a kormány a múlt héten hirdette meg a munkahelyteremtő bértámogatást. A munkáltatóknak az álláskeresők alkalmazásakor hat hónapon keresztül 200 ezer forint jár új munkavállalóként a bérköltségekre, feltétele pedig az, hogy a létszámot nem csökkentheti. György László megjegyezte: az elsődleges célja a munkahelyteremtő támogatásnak az, hogy amennyiben a munkáltatónak el kellett bocsátania az alkalmazottját, vissza tudja venni. A lehetőség elsősorban a turizmus-vendéglátás területein jelent nagy segítséget. A program népszerűségét jelzi, hogy a meghirdetés óta – gyakorlatilag három nap alatt – közel ötszázan igényelték, tehát immár ötszáz új munkahely jött létre ennek köszönhetően.

György László arra is felhívta a figyelmet, hogy az ITM által működtetett vállalkozói portálon, a VALI-n közel 1400 képzés érhető el, amelyek közül több mint hatvan ingyenes, beleértve a járványhelyzet alatt támogatott képzéseket. Emlékeztetett: péntekig lehetett jelentkezni az e héten induló, nyolchetes informatikai alapozó képzésre a kormány újratervezési programjának keretében, a jelentkezők száma meghaladta a 61 ezer főt. A felsőoktatásban elérhető, kamatmentes, legfeljebb félmillió forint összegű diákhitel pluszt több mint tízezer hallgató igényelte eddig. Keresettek a kkv-kat támogató konstrukciók is.

Az államtitkár felidézte: a Széchenyi kártya programban megjelenő új konstrukciókra eddig 19 milliárd forintra érkezett igény, ebből kétmilliárd forintot már el is bíráltak. A kkv-k versenyképességét növelő támogatás pedig 102 ezer ember megélhetéséhez járult hozzá eddig. György László hozzátette: ezen a héten válik elérhetővé a magyar, high-tech és zöld, kkv-k versenyképességét növelő pályázat. A hetven százalékos támogatási intenzitású program feltétele, hogy az igénylő cégek megtartsák az áprilisi munkavállalói létszámuk 90 százalékát. Szintén ezen a héten várható az egyszer használatos műanyagok kivezetésére készített átfogó javaslatcsomag bemutatása is.

Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Irányváltásra van szükség az európai politikában
  Teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az unió gazdaságát - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerda reggel a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
 • Karácsonyék kirúgással fenyegetik a sztrájkolókat
  Amit kifogásolnak, hogy a cég felvett ellenőröket, jórészt nyugdíjas rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. Az ellenőrök viszont 100-150 ezerrel többet keresnek, mint maguk a kukások.
 • A tudomány alapjait vizsgálták a díjazott kvantumfizikusok
  A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó