Karácsonyék nem mondtak igazat a Soros-támogatásról
Az önkormányzatoknak ígért tesztek sem érkeztek meg a jobboldali önkormányzatokhoz.
2020. május 30. 10:18

Újabb furcsaságok derültek ki a Soros György által járvány elleni védekezésre adományozott egymillió euróról. A fővárosnak a héten benyújtott és elfogadott előterjesztésből kiderül, hogy a támogatás sokkal több, mint amit korábban elárultak: a Nyílt Társadalom Alapítvány 1 540 000 dollárt kíván biztosítani a fővárosnak.

Az ügy pikantériája, hogy korábban lapunkkal azt az információt közölte a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat, a teljes egy millió eurót tesztekre költötték. Ami lehetetlen, mert az ígért támogatás fele érkezett csak meg a főváros számlájára, ami viszont kevesebb, mint egy millió euró. Mi több, a támogatás második felét csak akkor kapják meg, ha felhasználták az első részlet hetvenöt százalékát. Ebből következik, hogy még az első részletet sem költötték el, így nem mondtak igazat, amikor lapunknak azt állították: a teljes támogatást Covid-tesztekre fordították.

Közgyűlési felhatalmazás nélkül, egy személyben fogadta el Karácsony Gergely azt a rendeletmódosítást, amely szerint Soros György nem egymillió eurót, hanem 1 540 000 dollár támogatást kíván biztosítani a fővárosnak a járvány elleni védekezésre. A korábban bevallott összeg ugyanis jóval kevesebb, mint amit ténylegesen folyósít a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány.

Ráadásul nem stimmel az adománnyal az sem, hogy a hivatalos közlések szerint az összeget a koronavírus-járvány elleni védekezésre szánta a milliárdos üzletember.

A főváros sajtóirodája korábban lapunknak leszögezte: a pénzt csak arra lehet fordítani, sőt már el is költötték az összeget. Ez azért furcsa, mert az előterjesztés szerint a támogatás egyfelől nem annyi, mint amit kommunikáltak, és annak is csak a fele érkezett meg. A második részlet ráadásul csak akkor lesz lehívható, ha az elsőnek elköltötték a 75 százalékát. Azaz Karácsony Gergely vezette önkormányzat közlése nem felel meg a valóságnak a támogatással kapcsolatban. Miután a járvány lecsengőben van, felmerül, hogy a támogatás fennmaradó részét mire költi majd a főváros.

„Pénzbeli adományozás keretében az Alapítvány a Nyílt Társadalom Elősegítéséért 1 540 000 dollár támogatást kíván biztosítani a Fővárosi Önkormányzat részére. A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés feladat és hatáskörében meghozott jóváhagyta és megkötötte az alapítvánnyal a hivatkozott összeg fogadásához kapcsolódó megállapodást. A megállapodás alapján a támogatás két egyenlő részletben érkezik meg: a szerződés megkötésekor, illetve az első részlet 75 százalékos felhasználását követően. A 770 000 dollárnak megfelelő első részlet 2020. április 14-én érkezett meg…” – áll az előterjesztésben azaz teljesen más a korábban elhangzottakhoz képest.

Mindemellett több önkormányzathoz hasonlóan Budafok-Tétény Önkormányzata sem kapta meg azokat a Soros támogatásból vásárolt koronavírus-teszteket, amelyeket Karácsony Gergely ígért a fővárosi önkormányzatoknak.

– Május 27-én, két hónappal a bejelentés és egy hónappal a járvány csúcsa, illetve egy amatőr módon összerakott, félkész szerződés kényszerű aláírása után sem tudjuk megmondani, hogy megkapjuk-e valaha a teszteket. – fogalmazott Karsay Ferenc polgármester Facebook-bejegyzésében. Hozzátette: szerencsére nem várakoztak tétlenül és szerződést készítettek elő megbízható, a PCR-teszttel egyenértékű vénás vérből kimutatott antitest tesztekre egy csepeli akkreditált laborral.

– A szerződés pedig lehetővé teszi az összes frontvonalban dolgozó munkatársunk, egészségügyi és szociális ellátásban résztvevő kollégánk tesztelését. Tehát nincs miért a Fővárosra várnunk, ha gyorsabban, jobb tesztet tudunk biztosítani az érintetteknek – hangsúlyozta Karsay Ferenc.

A Csepel.info értesülései szerint Borbély Lénárd csepeli polgármester sem várt a sohanapján – vagy talán Karácsonykor – kiosztásra kerülő tesztekre. A gyorsaság érdekében ő azt kérte, hogy a főváros maga döntsön, kik kapják meg a teszteket, de ez sem történt meg.

magyarnemzet.hu
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Hétfőtől a tömeges oltás
    Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendelkezés célja, hogy az oltópontokon és a háziorvosoknál is minél többen, minél gyorsabban megkaphassák az oltást.
  • A Föld napja: égető a feladat a környezet megóvása
    Nagy István a Föld napja alkalmából az ETO Stadionnál tartott faültetésnél azt mondta, "nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az éghajlat változását már mindennap tapasztaljuk a bőrünkön".
MTI Hírfelhasználó