A szerbiai választás sorsdöntő a vajdasági magyarság számára
Az országgyűlési mellett, tartományi és önkormányzati választásra készül Szerbia. A voksolásokat június 21-én tartják. Ekkor eldől az is, hogy mekkora érdekérvényesítő ereje van a délvidéki magyarságnak.
2020. június 15. 09:55

Aleksandar Vucic szerb elnök közölte: a járványhelyzet nem indokolja a június 21-ére tervezett általános választások elhalasztását. A voksoláskor a szavazópolgároknak kesztyűt és maszkot kell viselniük. A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez lesz a 12. parlamenti választás. 1990 óta negyedszer történik meg, hogy egy időben rendeznek önkormányzati, tartományi parlamenti és szerb parlamenti szavazást.

A 6,5 millió választópolgár június 21-én a köztársasági parlament 250, valamint a vajdasági tartományi képviselőház 120 mandátumáról, illetve több mint 170 önkormányzat összetételéről dönt. Mivel az országot 2012 óta a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt koalíciója vezeti, így nem is vitték túlzásba a kampányígéreteket, inkább az eddigi munka folytatására helyezték a hangsúlyt. Az ellenzék sem bizonyult kreatívnak az idén, kampányuk a „Mi nem ők vagyunk, mi máshogy csinálnánk” elképzelt szlogennel foglalható össze.

Fontos szerepet játszik a gazdasági teljesítmény

„A Szerb Haladó Párt választási kampányában nagy szerepet kapott a közelmúlt viszonylag jó gazdasági teljesítménye, ezt folytatni szeretnék, ha nem következik be költségvetési krízis. Ebben nagyon sok szempont van, ami magyar szempontból is fontos, ilyen például a vasútvonal felújítása” – mondta Juhász József történész az M1 Ma este című műsorában.

Alacsony részvételre számítanak

A VMSZ nagy erőket fektetett a kampányba. Szimbolikus jelentőségűnek tekintik, hogy a szabadkai polgármesteri helyet megszerezzék. Kiegyenlítettek az erőviszonyok, szinte lehetetlen megjósolni az eredményt – tette hozzá a történész. A koronavírus-járvány miatt a szakértők alacsony részvételre számítanak. Ráadásul az ellenzéki pártok bojkott felhívással éltek. Legutóbb 56 százalék volt a részvételi arány, ettől biztosan alacsonyabb lesz idén – mondta a történész.

Kifejtette, ez a VMSZ szempontjából még jól is jöhet, ugyanis a viszonylag kisebb létszámú választóközönség súlyát emelheti. Becsvágyó tervvel vágott azonban neki a választásoknak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), hiszen amellett, hogy legalább öt képviselői helyet szeretnének megszerezni a belgrádi parlamentben, szeretnék, ha Szabadkának ismét magyar polgármestere lenne Pásztor Bálint VMSZ-alelnök személyében.

hirado.hu
  • Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk
    – Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.
  • Tisztifőorvos: oltási dömpinget terveznek a hétvégén
    Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
  • Orbán Webernek: A Fidesz távozik a néppártból
    Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja belső szabályzatának megváltoztatása egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben.
MTI Hírfelhasználó