A kormány mindent megtesz a demográfiai helyzet javításáért
Szent János kórház felújított Budai Meddőségi Centrumának átadásán Kásler Miklós elmondta: az év első hónapjainak tendenciája kedvező volt, hiszen 5 százalékkal több gyerek született, mint az előző év azonos időszakában.
2020. június 16. 17:13

Konc János, a Budai Meddőségi Centrum vezető főorvosa, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Takács Péter, a Szent János Kórház főigazgatója (b-j) sajtótájékoztatót tart a Szent János kórház felújított Budai Meddőségi Centrumának átadása alkalmából 2020. június 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy javítsa a magyar demográfiai helyzetet, ehhez mind az infrastrukturális, mind pedig a szakmai háttér adott - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden a Szent János kórház felújított Budai Meddőségi Centrumának átadásán.

Kásler Miklós elmondta: az év első hónapjainak tendenciája kedvező volt, hiszen 5 százalékkal több gyerek született, mint az előző év azonos időszakában.
   
A miniszter úgy fogalmazott: 1100 évvel ezelőtt nagyjából kétszázezer magyar érkezett a Kárpát-medencébe; elindult a nemzetté válás, és azóta is a Kárpát-medence legnépesebb nemzete a magyar.
   
Mint elmondta, a magyarországi demográfiai helyzet évszázadokon át folyamatoson változott, és bizonyos társadalmi okokra visszavezethetően a párok egyre később kötnek házasságot, később vállalnak gyermeket, így minden hetedik pár esetében jelentkeznek meddőségi problémák.
 
Az elmúlt tíz évben háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti nők aránya - tette hozzá.
   
Kásler Miklós kiemelte: a kormány megteremtette a meddőségi kezelések infrastrukturális lehetőségeit, homogén ellátórendszer jött létre, amelyre a kormány több mint 9 milliárd forintot fordított.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: Magyarországon a legmagasabb a családpolitikára jutó GDP-arányos ráfordítás az Európai Unióban.
   
A 2010-ben meghirdetett családbarát kormányzás során igyekeznek a családokat támogató lehetőségeket bővíteni - tette hozzá, rámutatva arra is, sikerült egy olyan meddőségi centrumot létrehozni, amely a remények szerint hozzá fog járulni ahhoz, hogy minél több haszonélvezője legyen a kormány családtámogatási rendszerének.
   
Konc János, a Szent János Kórház meddőségcentrumának vezető főorvosa felidézte, hogy az intézményben 1992-ben indult a meddő párokat segítő program, és abban az évben 23 beavatkozást végeztek, amelyből három gyerek született. Mára a beavatkozások száma 1500 körüli évente.
   
A főorvos bízik abban, hogy az egységes ellátási és finanszírozási rendszer további eredményeket hoz ezen a területen.
   
Takács Péter, a Szent János kórház főigazgatója elmondta, a Budai Meddőségi Centrumot 1 milliárd 60 millió forintból újították meg, helyiségeket alakították át és a legkorszerűbb műszerek segítik a munkát.

MTI
MTI Hírfelhasználó