Venti… Lujos… Kő Pál
Kő Pál M. S. mester-díjas szobrászművész emléke a jövőben is fontos lesz Csíkszeredától Chicagóig minden magyarnak. Kerkayné Maczky Emesének, a művész Amerikában, a New Jersey állambeli Garfieldben élő unokatestvérének tett föl kérdéseket a Gondola.
2020. június 19. 08:46

A kép a Trianon-megemlékezéskor készült 2020 júniusában Amerikában, a New Jersey állambeli Passaicban, a Szent István Római Katolikus Magyar Templomban. Ez a hivatalos neve a117 éves istenházának. A templom a koronavírus miatt még zárva volt, de 15 személy a New York-i főkonzullal bemehetett a megemlékezésre. Utána ottani magyarjaink fát ültettek a városi parkban, ahol egy magyar szabadságharcos emlékmű áll.

A közelmúltban Teremtőjéhez megtért M. S. mester-díjas szobrászművész, Kő Pál sokaknak fontos volt a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig. Emléke a jövőben is fontos lesz Csíkszeredától Chicagóig minden magyarnak. Kerkayné Maczky Emesének, a művész Amerikában, a New Jersey állambeli Garfieldben élő unokatestvérének tett föl kérdéseket a Gondola.

- Asszonyom, Kő Pál, ahogy baráti körben emlegetik, Lujos alkotásai túlnyomórészt az óceánon innen láthatók, és gyakorolnak hatást fiatalra, öregre. Alakja, szellemisége miért fontos mégis az óceánon túli szellemi övezetben?

Kő Pál a Józsefvárosi Galériában.

- Az óceánnak ezen oldalán Kő Pál művészete, szellemisége azokra van hatással, akik kapcsolatban vannak a magyar művészi világgal, ismernek művészeket és alkotásaikat. Van aki csak a nevét hallotta. Az átlag ember nem tartozik közéjük. Nekem Kő Pál mindig Maczky Levente, Venti volt. Így nevezték szülei, ezen a néven leveleztünk, így szólítottam. A Lujos nevet csak később ismertem meg és csak nagyobb társaságban használtam. Kő Pál pedig egy rideg művésznév volt számomra. Rám elsősorban egyénisége, kiáradó szeretete hatott. A rokoni kapcsolat erősebb volt közöttünk mint a művészet. Természetesen nagyon büszke voltam rá, sikereire és amit elért az életben.

- Kő Pál szobrai emberi játékosságot, örömöt sugároznak. Személyisége is elevenséget töltött abba a társaságba, ahol éppen jelen volt. Mennyire testesítette meg a magyar hazát?

- Kő Pál, Venti, személyiségének óriási kisugárzása volt. Valósággal sistergett körülötte a levegő, ahol megjelent. Kő Pál nagy magyar volt. Az én szememben ez volt a fő erénye. Olyan családból származott, hogy nem is lehetett más. A hazaszeretet nálunk végtelenül fontos volt. A haza iránti elkötelezettségét szobrai bizonyítják legjobban. Egész magyar történelmünket átölelik. 1996-ban lett ismert a nagyközönség előtt a Tiszaeszlári honvisszafoglaláskori mellkereszt. Felesége, Halassy Csilla szobrászművész ezüstből megformálta és Kő Pál halálig nyakában viselte ezt a keresztet, mely magyar őseinket jelképezte.

Kő Pál Szent István lovas szobra című alkotása Gyöngyösön

- Kő Pál a teljes művésztársadalom tisztelt és örömmel várt személyiségeként él emlékezetünkben, számos alkalommal volt jelen szobrászként az irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard átadásán a budai Gellért szálló gobelintermében. Épp ezek a művészetgazdagító hazafias civil szervezetek – köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítvány, amely Prokopp Mária professzor asszonyt is kitüntette Balassi-emlékéremmel – mit tehetnek Kő Pál alakjának lobogásban tartásáért?

Kő Pál M. S. mester díjas szobrászművész és ezen interjú készítője, Molnár Pál újságíró

- Nem szabad róla megfeledkezni, sokat kell említeni nevét, kirobbanó egyéniségét, műveit. Szép lenne, ha róla is elneveznének egy díjat, amit olyanok kapnának, akik műveiken keresztül a magyar történelmi eseményekre, történelmi személyiségekre hívnák fel a figyelmet és gazdagítanák a hazát.

gondola
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Soros György és a Facebook emberei kopogtatnak a leggyakraban az Európai Bizottságnál
  Nagyon erős amerikai dominancia látható, hiszen a Facebook, a Google és a Microsoft járt leggyakrabban az Európai Bizottság tagjainál. Feltűnik azonban az Amnesty International, illetve Soros György brüsszeli szervezete, az Open Society European Institute is a törzslátogatók között.
 • Szigorúan ellenőrzött slágerrock 1.
  Nem mondható, hogy a könnyűzene mindig forrongó és érdekességeket szolgáltató világát ne figyelte volna árgus szemekkel a Kádár-rendszer, amire jó példa, hogy Lendvai Ildikó a KISZ KB Kulturális Osztályának helyettes vezetőjeként 1980-ban több tucat oldalon keresztül tájékoztatta Pozsgay Imre kulturális minisztert – aki a rendszerváltozás során kulcsfontosságú szerepet vitt az állampárt részéről annak lebontásában – az ifjúság szórakozásának néhány időszerű kérdéséről.
 • A Brexit utáni Európai Unió olyan, mint egy buli, ahol megitták az összes italt és a lányok is hazamentek
  Máthé Áron történésszel, szociológussal, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettesével beszélgettünk a Közép-Európa számára vetített hamis ábrándokról, a magyar–német viszony múltjáról és jövőjéről, a nagyhatalmi érdekérvényesítésről a nemzeti érdekkel szemben és az Egyesült Királyság unión kívüli jövőjéről.
MTI Hírfelhasználó