Szobor, döntés, Pécs
A szobordöntögetések korát éljük, nincs mit csodálkozni azon, ha a honi balliberális politikusok közül is kedvet kapnak egyesek ahhoz, hogy amerikai és nyugat-európai elvbarátaik nyomába lépjenek.
2020. június 22. 17:52

„Siker és fölény akarása:

innen fakad

a történelem minden csapása.”  (Weöres Sándor)

 

A szobordöntögetések korát éljük, nincs mit csodálkozni azon, ha a honi balliberális politikusok közül is kedvet kapnak egyesek ahhoz, hogy amerikai és nyugat-európai elvbarátaik nyomába lépjenek.

Úgy hírlik, Pécsre is eljutott e furcsa divat. A Gondola információja szerint a baranyai megyeszékhely tavaly októberben hatalomra került vezetése úgy döntött, hat év után eltávolítja Weöres Sándor szobrát a város központjából. A szobor Kligl Sándor alkotása, s már felavatásakor is botrányt csináltak azok a bizonyos körök, liszttel öntve le a XX. század második felének egyik legjelentősebb költőjét mintázó alkotást. A szobor, miként a köztéri emlékművek általában, azóta önálló „életet” kezdett élni: városnéző turistafotók és közösségmédia-szelfik kedvelt témája és illusztrációja, s a Király utcán sétáló pécsiek mindennapi ismerőse lett. Legalábbis mostanáig.

MTI/Sóki Tamás

Városházi információk szerint a pécsi önkormányzat már tájékoztatta is az alkotó szobrászművészt a meglepő tervekről, vagyis arról, hogy szegény Weöresnek mennie kell. Lapunk megkereste Kligl Sándort, kapott-e hivatalos vagy informális tájékoztatást a szobor esetleges áthelyezéséről. Ő megerősítette értesülésünket. „Két hete érkezett egy levél Bognár Szilvia pécsi alpolgármester asszonytól, mely szerint Weöres Sándor szobrát át kívánják helyezni egy kevésbé frekventált helyre, mint írják, egy vendéglátó-egység elé” – tudtuk meg a szegedi művésztől. Az indoklás: az ott található vendéglátó-egységbe sűrűbben járt a költő, mint abba a kávézóba, amely előtt, saját asztalánál, jelenleg pihen (Vendéglátó egység. Írhattak volna vendéglátó-ipari egységet is. Vagy szeszpresszót. Ne legyünk szégyellősek.)

Itt azért érdemes megállni egy pillanatra. Elképzelhető, hogy Weöres Sándor rendszeresen megfordult a jelzett talponállóban, de nem ezért tiszteljük, hanem a verseiért, a személyes és társadalmi mondanivalójáért, művészete gazdagságáért. Ennyi erővel illuminált állapotát is megformázhatta volna a szobrász, sőt, ezen logika szerint Ady Endre költészete előtt egy párizsi bordélynál emelt szobrával kellene adóznunk… (És fogalmazhatnánk még agyamentebb ötleteket is, de nem akarunk tippet adni szerte e hazában a baloldali összefogás egyetlen önkormányzati döntéshozójának sem, akik a városuk vezetése helyett pótcselekvésekkel múlatják az időt, igaz, azt általában percről percre követhetjük Face-en, Instán, Twitteren.)

Talán nem okozunk meglepetést, de a szerzői jogok birtokosaként Kligl Sándor nem járult hozzá a szobor áthelyezéséhez. Ez több okból is érthető: a kompozíciót arra helyszínre álmodta meg, ahol felállították, más helyszínen minden bizonnyal más módon formálta volna meg a poéta alakját. De nem csak erről van szó. „A szobor áthelyezése egy méltó helyszínről egy eldugottabb területre nagyfokú tiszteletlenség is Weöres Sándor emlékével szemben” – mondja az alkotó.

Már mi tesszük hozzá, hogy a balliberális pécsi politikusok ezek szerint a szobrot megrendelő előző, fideszes városvezetést jobban utálják annál, mint amennyire tisztelik a részben pécsi kötődésű költőt. Ráadásul az áthelyezés több százezresre becsülhető költségét sem ők fogják állni, azt minden bizonnyal a pécsi adófizetőkkel tervezik megfizettetni.

A kultúrharc tehát Európa egykori kulturális fővárosában is elkezdődött. S ki tudja, hol áll meg…

Jenei István

Provokáció a szoboravatáson: egy pécsi képzőművész liszttel öntötte le MTI/Sóki Tamás

Címképünkön a szoboravatás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó