A Fidesz kárpótolná a budapestieket
Karácsony Gergely Nelson Mandeláról nevezne el parkot
Az éves BKV-bérletek érvényességi idejének három hónappal való meghosszabbítását javasolja a Fidesz–KDNP fővárosi frakciója a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén. A benyújtott előterjesztést már a költségvetési bizottság ülésén megvétózták Karácsony Gergely főpolgármester emberei. Horváth Csaba (MSZP), Zugló polgármestere leszögezte: a Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője által jegyzett előterjesztést az eredeti formában nem tudják támogatni. Horváth benyújtotta módosító javaslatát, amely abban az esetben javasolja az éves bérletek érvényességi idejének meghosszabbítását, amennyiben a kormány fedezi annak költségeit.
2020. június 24. 10:06

A koronavírus-járvány alatt bevezetett menetrend miatt nem lehetett az előre megváltott éves BKV-bérleteket kihasználni, ezért a Fidesz–KDNP-frakció arra kéri a Fővárosi Közgyűlést, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a bérletek lejárati idejét jövő év március 31-ig, ezzel is segítve a nehéz helyzetbe került budapesti lakosokat. Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes lapunknak elmondta: már a költségvetési bizottság ülésén eldőlt, hogy Láng Zsolt javaslatát az eredeti formában nem támogatja a baloldali többség. – Horváth Csaba arról tájékoztatott, hogy benyújtja módosító javaslatát, amelyben azt kéri, hogy a kormány vállalja át az ezzel járó költségeket.

Budapesten számos családnak csökkent a bevétele, sokan kényszerből maradtak otthon, nem használták a tömegközlekedési eszközöket, de a bérletet előre megváltották – mondta el lapunknak Bagdy Gábor.

Hozzátette: amennyiben a főváros nem ad kompenzációt, az emberek bizalmukat veszthetik, és jövőre nem váltanak előre éves bérletet.

– Az éves bérlet egy megbízható bevételi forrás a közlekedési vállalatnak. Amennyiben bekövetkezik egy újabb járványhullám, nem valószínű, hogy a lakosok kockázatot vállalnának egy éves bérlet megvásárlásával az idei tapasztalataik alapján – indokolta az előterjesztést Bagdy.

A járvány idején nem lehetett használni az előre megváltott éves BKV-bérleteket Fotó: Kurucz Árpád

A Fővárosi Közgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet óta először ma ülésezik, ezzel megszűnt Karácsony Gergely főpolgármester egy személyben való döntési joga. A testület olyan fajsúlyos témákat tárgyal, mint a budapesti parkolási rendszer zónáinak és idősávjai­nak átalakítása. A legszembetűnőbb változás, hogy Niedermüller Péter (DK) polgármester kitolná a fizetős parkolás idejét Erzsébetvárosban. Közterek felújításáról is dönt a közgyűlés, a Széna tér három ütemben újulna meg, a korábban felújított Széll Kálmán téren pedig aluljáró épülne a Városmajor felé, a projektet a Magyar Nemzeti Bank finanszírozná.

Karácsony Gergely újabb szimbolikus témát választott, Nelson Mandeláról nevezne el parkot az Etele út és a Tétényi út kereszteződésében.

A főpolgármester kitart a Városházára tervezett hajléktalanszálló terve mellett, harminc férőhelyes állandó telephelyet hozna létre. A közgyűlés végén tárgyalják Borbély Lénárdnak, Csepel polgármesterének előterjesztését, amelyben a Karácsony Gergely által önhatalmúan törölt útfelújítások megvalósítását javasolja.

magyarnemzet.hu
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó