Hetven éve számolta fel az ÁVH a szerzetesrendeket
Éppen hetven éve, 1950 nyarán az ÁVH egy összehangolt akcióval a magyar szerzetesek mintegy harmadát, háromezer embert néhány éjszaka alatt teherautókra hajtott és elszállított a kolostorokból, rendházakból. A férfiak jórészét börtönbe, a nőket például a sztálinvárosi (ma: Dunaújváros) építkezésekre szállították. Szegedről mintegy háromszáz szerzetest vittek el, zömük ápolónőként, tanárként dolgozott.
2020. június 29. 11:13

A kommunista rezsim szóhasználatában reakciósnak nevezett magyar történelmi egyházak elleni harcot módszeresen vitték végig az 1948-as hatalomátvétel után. Éppen 70 éve, 1950 nyarán, június–július hónapokban, a magyar szerzetesek mintegy harmadát, háromezer embert néhány éjszaka alatt teherautókra hajtottak és elszállítottak a kolostorokból, rendházakból. A férfiak jórészét börtönbe, a nőket például a sztálinvárosi építkezésekre szállították.

 

Szegedről mintegy háromszáz szerzetest vittek el, zömük ápolónőként, tanárként dolgozott. Hiányuk súlyosan érintette a klinikákat, az iskolákat és a szociálisan rászorulók ellátását. A párt viszont kipipálta a végrehajtott feladatot.

Tordai Attila, az újszegedi Szent Erzsébet-templom plébánosa a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta: a XX. században 23 szerzetesközösség működött Szegeden: a legkülönfélébb társadalmi rétegekkel foglalkozó jezsuiták, a piaristák, az iskolanővérek és több betegápolórend is.

Elmondta, 1949-ben húsz szerzetesközösségben mintegy 140 férfi és 400 női szerzetes élt Szegeden. Azonban az 1948-tól kezdődő egyházüldözési rendeletek csak Szegeden belül rengeteg Istennek szentelt és az emberek szolgálatát végző személy életét tették tönkre, vagy legalábbis változtatták meg oly módon, hogy nem tudták korábbi hivatásukat folytatni.

Kiemelte, 1948-ban az egyházi iskolák államosítása a piaristák, az iskolanővérek, az orsolyita nővérek, az angolkisasszonyok rendjének működését tették lehetetlenné.

1949. augusztus 15-én a Mária iskolatestvéreket (a maristákat – a szerk.) a ferencesekhez telepítették át, október 20-án pedig a szatmári irgalmas nővéreket mint betegápolókat eltávolították a sebészetről, majd 1950. május 13-án a nunciáta nővéreket űzték el a Rókus-kórházból.

Mivel a kórházaknak az ápolók számának csökkenése komoly gondot jelentett, a vezetők – amennyire tudtak – ellenkeztek és védték a náluk dolgozó nővéreket, de a pártkatonákkal szemben nem volt esélyük.

A nővéreket és a szerzeteseket nemcsak hivatásuktól fosztották meg, hanem házaikat is államosították, majd különböző egyházi épületekbe telepítették át őket. A férfi szerzetesek közül sokat különféle koholt vádak alapján hosszabb-rövidebb ideig börtönbe zártak.

A társadalomban felháborodást keltett a nővérek és szerzetesek meghurcolása, ám a megfélemlítés annyira erős volt, hogy senki nem mert ellenszegülni, az egyházi személyek védelmére kelni.

Hozzátette, a kommunizmus megszűnése után, 1990-ben  megtörtént bizonyos értelemben a rehabilitáció és visszakapták házaikat a meghurcolt személyek. Azonban az eltelt negyven év alatt a nővérek megöregedtek, már  nem tudtak visszatérni a betegápoláshoz.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Soros György és a Facebook emberei kopogtatnak a leggyakraban az Európai Bizottságnál
  Nagyon erős amerikai dominancia látható, hiszen a Facebook, a Google és a Microsoft járt leggyakrabban az Európai Bizottság tagjainál. Feltűnik azonban az Amnesty International, illetve Soros György brüsszeli szervezete, az Open Society European Institute is a törzslátogatók között.
 • Szigorúan ellenőrzött slágerrock 1.
  Nem mondható, hogy a könnyűzene mindig forrongó és érdekességeket szolgáltató világát ne figyelte volna árgus szemekkel a Kádár-rendszer, amire jó példa, hogy Lendvai Ildikó a KISZ KB Kulturális Osztályának helyettes vezetőjeként 1980-ban több tucat oldalon keresztül tájékoztatta Pozsgay Imre kulturális minisztert – aki a rendszerváltozás során kulcsfontosságú szerepet vitt az állampárt részéről annak lebontásában – az ifjúság szórakozásának néhány időszerű kérdéséről.
 • A Brexit utáni Európai Unió olyan, mint egy buli, ahol megitták az összes italt és a lányok is hazamentek
  Máthé Áron történésszel, szociológussal, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettesével beszélgettünk a Közép-Európa számára vetített hamis ábrándokról, a magyar–német viszony múltjáról és jövőjéről, a nagyhatalmi érdekérvényesítésről a nemzeti érdekkel szemben és az Egyesült Királyság unión kívüli jövőjéről.
MTI Hírfelhasználó