Orbán kemény leckét adott az őt kóstolgató baloldaliaknak
Az Országgyűlés hétfői ülésnapján az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor az ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolt.
2020. június 29. 16:58

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője a Lánchíd felújítása kapcsán kérdezte a miniszterelnököt. A politikus szerint a kormánynak fontosabb hatmilliárd forintot költeni a tűzijátékra, a híd felújítása pedig még nem kezdődhetett el. A képviselő kiemelte, a főváros tízmilliárd forintot kér. Miért nem ér ennyit meg a kormánynak a Lánchíd? – tette fel a kérdést a politikus.

Orbán Viktor kiemelte: a turizmus fejlesztése céljából 20 ezer szálláshely létrehozására ad támogatást a kormány. A Lánchíd kapcsán elmondta, 180 milliárd forintos állampapír állománya van a Fővárosi Önkormányzatnak.

– Mi a fészkes fenét csinált Tarlós úr 9 év alatt – tette fel a kérdést a szocialista politikus viszonválaszában, és elmondta, a Lánchíd felújítása közügy, amibe a kormánynak bele kell szállnia.

Feleletként Orbán Viktor megismételte: 180 milliárd forintnyi állampapír vagyona van Budapestnek, ami bármikor mozgósítható. A kormány mindennek ellenére hatmilliárd forintot megszavazott a Lánchíd felújítására, ez továbbra is áll a főváros rendelkezésére – mondta a miniszterelnök, aki szerint Mekk Mesterekkel nehéz eredményesen dolgozni. A Lánchíd felújításához nem a pénz, hanem a szakértelem hiányzik.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese kérdést tesz fel az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én. MTI/Bruzák Noémi

 Varju László (DK) arról beszélt, hogy a Miniszterelnökség egyik vezetője levelet írt Kordás Lászlónak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének, akit arról tájékoztatott, hogy forrást vontak el tőlük. Varju László közlése szerint az indoklás az volt, hogy Kordás László a kormány ellen fellépő politikusok oldalára állt a "rabszolgatörvény" idején. A levelet a DK képviselője zsarolásnak, fenyegetésnek minősítette, az szerinte "maga a diktatúra".

Orbán Viktor erre azt mondta: ha a szakszervezetek pénzt kérnek a költségvetésből, a kormány ezt örömmel megvizsgálja.

Varju László szerint ez a levél valójában nem a szakszervezetekről szól, hanem az általuk képviseltekről. Úgy fogalmazott: "éppen száz évvel a fehérterror után ez a legelvetemültebb gondolkodású kormány".

A miniszterelnök azt felelte: Varju László gazdasági minisztériumi államtitkár volt a szocialista kormányban, amelynek nyolc éve alatt a baloldal a minimálbért 23 500 forinttal emelte, a 2010 óta hivatalban lévő kormány 87 500 forinttal. Hozzáfűzte: míg 2010-ben a bruttó átlagkereset 200 ezer forint volt, addig ma meghaladja a 400 ezret.

Varju László, a DK képviselője kérdést tesz fel az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én. MTI/Bruzák Noémi

Keresztes László Lóránt (LMP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mit terveznek a vasúti mellékvonalakkal. Azt mondta, a balliberális kormányok intézkedései a vidék ellen, a vasúti mellékvonalak ellen irányultak, és akkor a mostani kormányzó erők tiltakoztak, most mégis ezt a hagyományt követik.
A mellékvonalakat elsorvasztásra ítéltek, és nincs racionális szakmai év e mögött - vélte.

Közölte: ez támadás a vidék ellen, mert bár a járványügyi veszélyhelyzet véget ért, nem vonták vissza az intézkedést, maradt a járvány idejére meghirdetett menetrend.

Orbán Viktor válaszában kiemelte: a képviselőnek nem kell megvédenie a magyar vidéket, vidékbarát kormányzás van tíz éve.

A régi igazságtalanságokat most próbálják meg orvosolni, és nem haladnak ezzel rosszul - fogalmazott.

Elmondta: ma Magyarországon a vasúti közlekedés járványügyi menetrend szerint zajlik, és amíg a járványveszély fennáll, ilyen menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A tapasztalatokról elemzések készülnek, és ezek alapján hoznak majd döntést - közölte.

Keresztes László Lóránt szerint nem lehet azt mondani, hogy nincs forrás a vasúti fejlesztésekre, ezt mutatja a Budapest-Belgrád vonal is.
A kormányfő úgy válaszolt, minden olyan beruházásnak van geostratégiai értelme, amely Budapestet köti össze a régió nagyvárosaival.
Megjegyezte: nemzetközi szerződés garantálja a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését, ennek vannak bizonyos feltételei.

Szabó Tímea szerint ötszázezer munkanélküli van Magyarországon, és arról kérdezte a miniszterelnököt, Mészáros Lőrinc vett-e föl bértámogatást mielőtt elbocsátott egyik vállalatától több mint 800 embert. A kormány a járvány alatt is csak az oligarcháit tömte – vélekedett a politikus.

Minden munkahelytámogatás normatív, akár Mészárosnak, akár Leisztingernek hívják a vállalatvezetőt – válaszolta a miniszterelnök, aki súlyos dolognak nevezte, hogy össze-vissza beszél a képviselő a munkanélküliség kérdésében. Tudatlanságról tesz tanúbizonyságot az, aki szerint félmillió ember vesztette el munkáját a járvány alatt. Orbán Viktor elmondta: a járvány előtt 4,5 millió ember dolgozott ,ma pedig 4 millió 370 ezer, tehát a különbség 130 ezer. Orbán Viktor megismételte: amennyi munkahelyet a járvány megszüntetett, annyit fognak teremteni.

Szabó Tímea független képviselő kérdést tesz fel az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én. MTI/Bruzák Noémi

Bencsik János független képviselő a miniszterelnököt kérdezte annak kapcsán hogy a Magyar Művészeti Akadémiának olyan tagja van aki a Ceaușescu diktatúra alatt a titkosszolgálatnak dolgozott. Hogyan lehetséges az, hogy akadémiai tagsága van egy volt ügynöknek – tette fel a kérdést a képviselő. Hogyan fér bele a régi vágású kereszténydemokráciába volt ügynökök és besúgók kitartása?

Válaszában Orbán Viktor arról beszélt, előzetesen azt a kérdést kapta Bencsik Jánostól: Hogyan tovább? A konkrét ügyben viszont tájékozódni fog és megadja a választ – mondta a miniszterelnök.

Viszonválaszában a független képviselő elmondta: egykor hitt Orbán Viktor szavainak. – Az én álmom a polgári Magyarország volt – mondta Bencsik János, és kiemelte Orbán Viktor elvette az emberektől ezt az álmot, és kormányzása megszentségtelenítette az értékeket amelyeket sok ember magáénak vall. A miniszterelnök úgy reagált: annak idején Kovács Béla orosz kapcsolatai nem zavarták az akkoriban jobbikos Bencsik Jánost.

„Most a Soros 2.0-nál járunk, a választások előtt lesz majd 3.0? – kérdezte a kormányfőtől Jakab Péter. A Jobbik frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy ”nem tudjuk eldönteni, hogy a magyarokat nézi hülyének, vagy ön az„, majd úgy folytatta, hogy hogy ”Soros-propagandából hatalmat lehet építeni, de országot nem„. Kövér László házelnök rendre intette Jakabot mondván, hogy a politikus az országgyűlésben van, ”nem egy kocsmában a jobbikos haverjaival„.

„Az első kérdés, amit tisztáznunk kell, hogy van ott még valaki?” – kérdezett vissza Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ezeknek a felszólalásoknak megvan a funkciója, jelen esetben az, hogy a Jobbik vezetője esküt tett Soros Györgynek. Orbán szerint Jakab ”rendkívül faragatlan beszédmódban„ teszi fel a kérdéseit ezért azt javasolta neki, hogy próbáljon felnőni Bajcsy, Nagyatádi, vagy Apponyi szintjére, akiknek a helyén ül.

Jakab Péter minderre annyit tudott reagálni, hogy ”sértődősek most a tolvajok„, amiért Kövér László elvette tőle a szót.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője kérdést tesz fel az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én. MTI/Bruzák Noémi

Bősz Anett felszólalásában arról beszélt: egyes iskolák teljesen elgettósodtak, hazánkban tömegek nőnek fel úgy, hogy a köztük meglévő különbségek nem csökkennek, hanem növekednek. Ez a feszültség a képviselő szerint a kormány kirekesztő szemlélete miatt van, amit nem old meg az iskolaőrség bevezetése. – Ezt a problémát nem lehet bilincsel és gumibottal megoldani – mondta Bősz Anett és megkérdezte a miniszterelnököt hogyan juthatott idáig az ország?

Válaszában Orbán Viktor elmondta: Magyarországon ma a világ legmodernebb gyárai működnek, és ezeket a gyárakat azok a munkások működtetik, akik a magyar iskolarendszerből kerültek ki.

A miniszterelnök elmondta: nem lehet azt mondani, hogy rossz egy ilyen ország iskolarendszere. Több megbecsülést kérnék öntől az oktatási rendszerrel kapcsolatban – mondta Orbán Viktor, és kifejtette valóban küszködik az ország a legszegényebbek integrációjának problémájával. Számos helyen szükséges az iskolaőrség bevezetése, mert az állapotok elvadultak – mondta a miniszterelnök, aki szerint a pedagógusokat és a diákokat meg kell védeni azoktól akik elvadultak.

Bősz Anett úgy reagált, a meg nem hallgatásból eredő problémák okozzák az integrációs nehézséget. Arról is beszélt, hogy az autista gyerekek szülei aggódnak, az ő gyerekeik ellen is fellépnek majd az iskolaőrök. Viszonválaszában Orbán Viktor úgy fogalmazott, a felzárkózáshoz először tanulni kell, aztán dolgozni. Így van esélye arra a gyerekeknek, hogy jobb életük legyen a szüleikénél. A miniszterelnök szerint elfogadhatatlan, hogy egy szülő fizikailag fenyegesse az iskolában a tanárt. – A tanulás és a munka is a rendezettségnél és a fegyelemnél kezdődik – mondta Orbán Viktor.

magyarnemzet.hu MTI