Szekeres felemeli okos fejét
2020. június 30. 00:34

Szombaton közel hetvenen összejöttünk Jászapátin és arról beszélgettünk, hogy mi lesz 2022-ben Magyarországon és mi lesz a Magyar Szocialista Párttal.

„A redemptio (redempció) vagyis megváltás szóval jelölik a magyar történelemben a jászkun kerület önmegváltását, amelynek során 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után, 1702-ben elvesztett korábbi kiváltságaikat.

Szombaton közel hetvenen összejöttünk Jászapátin (kertben és betartva a szükséges távolságot) és arról beszélgettünk, hogy mi lesz 2022-ben Magyarországon és mi lesz a Magyar Szocialista Párttal. Sorra vettük a tényeket, és a beszélgetésünk alapján, ezt teszem most én is.

1) Az ellenzéknek, ha ma lennének a választások 70-75 képviselője lenne, amennyiben mind a 106 körzetben egy jelöltje állna szemben a»hatalmi párt« jelöltjével. Nem elérhetetlen tehát, hogy elérjük a 100 mandátumot, vagyis a kormányzáshoz szükséges többséget. Érdemes tehát küzdeni és nem feladni!

2) És érdemes együtt küzdeni. Ha 2018-ban elfogadja a DK, az Együtt, a Jobbik, az LMP és a Momentum az MSZP javaslatát, hogy legalább az egyéni jelölteket közösen indítsuk, akkor 53 egyéni mandátumot nyerünk, szemben az elnyert 15 mandátummal. Ha 2018-ban még közös lista is lett volna, akkor az ellenzék 46 további listás mandátumot is kap. Ebben az esetben az ellenzéknek 99 mandátuma van, míg a »hatalmi pártnak« 100 (53 egyéni és 47 listás). Mennyivel másabb lenne ma az élet! Akkor, az MSZP egyedül maradt javaslatával, mert a többi ellenzéki pártot jobban izgatta saját sorsa, és lemondtak arról, hogy közösen megküzdjünk a kormányváltásért. Kár volt.

3) Ez a tapasztalat és a bizakodás indokolta, hogy néhány nappal ezelőtt, a szocialisták kezdeményezték a tárgyalások megkezdését a 2022-ben sorra kerülő választásokra. Javaslatunknak lényege, hogy a több mint kormányváltás, vagyis a korszakváltás akkor érhető el, ha az egyéni körzetekben közösen indítunk egy ellenzéki jelöltet, közös listát állítunk és világos alternatívát mutatunk a mai hatalommal szemben – egy közös miniszterelnök-jelölttel. Így érhető el, hogy a közös ellenzéki lista két-három százalékkal többet érjen el, mint a »hatalmi párt« és legalább 100 mandátumot szerezzünk. Ennyi előny kell ugyanis ahhoz, hogy a külhoni szavazatokat és a különböző választási manipulációkat ellensúlyozni tudjuk. Azt állítom, hogy ez nem lehetetlen feladat!”

4) A korszakváltáshoz szükséges előny azonban akkor érhető el, ha az ellenzéki pártok mindegyike több támogatót szerez, mint amennyivel ma rendelkezik De jottányit sem közeledünk a többség elnyeréséhez, ha az egyes ellenzéki pártok egymás támogatóit próbálják átcsábítani magukhoz, mert azzal nem lesz egy darab új szavazó sem, és marad a mai nyolc-tíz százalékos hátrányunk. Az élet nagyon gyorsan bebizonyította, hogy mennyire álságos volt, amikor a két disszidens budapesti polgármester arra hivatkozott, hogy a DK-mezben jobban tudják a kerületük érdekeit érvényesíteni, mint amikor még az MSZP tagként választották meg őket. Megjegyzem az összes ellenzéki szavazó támogatásával.

5) Az MSZP-nek emelt fejjel, minden erővel azon kell lennie, hogy növelje támogatottságát, hogy hozzájáruljon a közös sikerhez. Van azonban még egy motiváló tényező, ami kötelességévé teszi, hogy kudarcaiból okulva, új támogatókat nyerjen meg! A politikai pártok közül ugyanis egyetlen baloldali párt, amely a 130 éves szociáldemokrata mozgalom mai örököse. Ezt nem herdálhatja el!

(...) A tárgyalások ősszel megkezdődhetnek, s ha az ellenzéki pártok együtt képesek olyan programot felmutatni, amely sokak szemében választható alternatívát jelent a mai hatalommal szemben, ha az ezt hitelesítő személyek szakértelme, tisztessége vitathatatlan, akkor korszakváltás lesz Magyarországon! Megváltjuk önmagunkat és visszanyerjük a szabadságunkat – mint ahogy annak idején a jászok és kunok tették.

Szekeres Imre: Felemelt fejjel érdemes politizálni!

hirklikk.hu
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó