Ütközetre készülnek katonáink
Zászlóaljszintű komplex gyakorlaton vett részt a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj. A feladatba bevonták azokat az alegységeket is, amelyek riasztás estén együttműködnek a magyar katonákkal és különleges képességeikkel hozzájárulnak a feladatok sikeres teljesítéséhez.
2020. július 3. 13:25

A gyakorlat célja a zászlóaljtörzs vezetési és irányítási képességeinek, valamint az alegységek tömegkezelési eljárásokban történő felkészültségének magasabb szintre emelése és ellenőrzése volt. A zászlóalj mindezt a valóságot megközelítő környezetben, a szükséges modulelemekkel (katonai rendőrség és lélektani műveleti csoport) megerősítve hajtotta végre.

A gyakorlatot tervező csoport által kialakított fiktív helyzetben egy békésen kezdődő demonstráció során a tömeg egyre hangosabbá és agresszívabbá vált, a tüntetés erőszakosabb zavargásba ment át, ezért a rendfenntartásra kijelölt erők a KFOR segítségét kérték. Az incidens kezeléséhez a magyar katonákból álló, a KFOR parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartozó Harcászati Tartalék Zászlóaljat rendelték ki. A taktikai egységekkel együtt a zászlóalj vezetési eleme és támogató alegységei is a gyakorlat helyszínén, a vreló-i táborban települtek.

A gyakorlatra történő intenzív felkészülés két hétig tartott. A kiképzéseken a fő hangsúlyt a tömegkezelési feladatok során használt eljárások fejlesztésére helyezték, amelyek kapcsán számos helyzetet kellett megoldani. A tömeg visszaszorítása mellett a századoknak több esetben kellett különböző nehézségű barikádokat felszámolnia, az ellenerő által használt nagyszámú Molotov-koktélokra reagálnia és súlyos sérülteket ellátnia a tömegkezelés során.

A kiképzések másik fontos eleme volt a zászlóaljtörzs és a századvezetések gyakorlatra történő felkészülése annak érdekében, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban tudjanak reagálni a kialakult incidensekre. A vezetési elemek a felkészítés során több térképen levezetett törzsgyakorlást is végrehajtottak.

A megerősítő alegységek Harcászati Tartalék Zászlóaljba történő integrálása nagyszerűen működött, az alegységek közötti együttműködés kiváló volt. A magyar katonák sikeresen kezelték a kialakult helyzetet és megfelelően alkalmazták a korábbi felkészítések során begyakorolt tömegkezelési eljárásokat.

A gyakorlatot Laurent Michaud dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese is megtekintette.

Szöveg és kép: Sárkány Beáta hadnagy

honvedelem.hu
Címkék:
  • SZFE - Bemutatták az egyetem új, naphegyi campusát
    A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
  • Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltás
    Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltások beadása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
  • A kormány kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat szerezni
    Magyarország kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat keresni, miután az Európai Bizottság lassúsága miatt még mindig nem kezdődhetett meg a tömeges koronavírus elleni oltás az Európai Unióban - mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
MTI Hírfelhasználó