Csúsztat Karácsony Gergely a költségvetéssel kapcsolatban
Hiába állítja Karácsony Gergely, hogy a kormány kivéreztetné a Budapestet, a Pénzügyminisztérium lapunknak adott tájékoztatásából kiderül, hogy a valóságban tízmilliárd forinttal több az a forrás, amelyből a főváros gazdálkodhat 2021-ben. A főpolgármester úgy panaszkodik az elfogadott költségvetés miatt, hogy Budapest a rá eső szolidaritási hozzájárulásból is 15 százalék kedvezményt kapott.
2020. július 6. 10:46

Karácsony Gergely az elmúlt napokban folyamatosan arról kommunikált, hogy a kormány a jövő évi költségvetés elfogadásával kivéreztetné Budapestet. A főpolgármester Facebook-oldalára egy Stop, Budapest-adó! feliratú nyitóképet tettek ki, és a városvezető még július 2-án nyílt levélben szólította föl a budapesti választókörzetekben megválasztott országgyűlési képviselőket, hogy szavazzanak a 2021-es büdzsé elfogadása ellen, mivel az különösen nagy sarcot ró a fővárosi önkormányzatra.

Karácsony Gergely állítása szerint a Budapestnek nyújtott támogatások és a fővárost érintő elvonások egyenlege negatív a jövő évi költségvetésben, és nem az állam támogatja Budapestet, hanem a főváros finanszírozza az államot. Június 19-én pedig arról értekezett a közösségi médiában a főpolgármester, hogy a kormány nemcsak hogy fejőstehénnek használná Budapestet, de vágóhídra is küldené.

A költségvetés azonban más önkormányzatoktól is áldozatot követel, és arról már nem beszél Karácsony Gergely, hogy a Városháza számos kérdésben könnyebb helyzetben van, mint a többi önkormányzat, hiszen például a bölcsődék és óvodák, valamint számos szociális intézmény fenntartása, a járóbeteg-ellátás biztosítása, a közétkeztetés finanszírozása, a közvilágítás anyagi fedezetének előteremtése, valamint a közutak jelentős részének karbantartása a kerületi önkormányzatok feladata, nem pedig a fővárosé.

A politikus arról sem beszél, hogy a Városháza több önkormányzatnál is könnyebb helyzetben van Fotó: Kurucz Árpád

– Valótlan az az állítás, hogy a fővárosnak kevesebb pénzből kell gazdálkodnia jövőre. A valóság ezzel szemben az, hogy mintegy tízmilliárd forinttal több marad Budapestnél – tájékoztatta lapunkat a pénzügyminisztérium. Mint írták, bár a koronavírus-járvány elleni védekezés költségei miatt megállapított szolidaritási hozzájárulással Budapestnek 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatoknak, ezzel párhuzamosan mintegy 25 milliárd forinttal több helyi iparűzésiadó-bevételre számíthat jövőre, és az állami támogatása is hétmilliárddal emelkedik. A tárca ismertetése szerint az így keletkező nagyjából tízmilliárd forintos többleten felül jelenleg Budapest 180 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban és további 90 milliárd forinttal bankbetétben.

Az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásával kapcsolatban a pénzügyi tárcánál azt hangsúlyozták, hogy az nem kormányzati elvonás, hiszen a gazdagabb önkormányzatok fizetnek a szegényebb településeknek. Közölték: ez a súlyozási rendszer már eddig is létezett, s a hozzájárulás mértéke 2017 óta egy matematikai képlet alapján történik, amely minden arányosságot figyelembe vesz.

– Ez alapján 136 módosabb önkormányzat fizet szolidaritási hozzájárulást, amit a szegényebb önkormányzatok kapnak meg. Ezzel 135 önkormányzat esetében nem is adódott ellenvetés. Az egyetlen kivétel a főváros. Budapest vezetése a jelek szerint ebben a szolidaritásban nem kíván részt venni, ezzel pedig vitát indíthat az önkormányzatok között. Különösen fontos, hogy az említett képlet alapján történő számítás mindenkire egyenlő mértékben szabja ki a szolidaritási hozzájárulás mértékét, kivéve a fővárost. Budapestnek jelenleg 15 százalékos kedvezménye van, tehát ők a rájuk mért hozzájárulásnak csak a 85 százalékát fizetik – ismertette a tárca.


 
magyarnemzet.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
 • Végső visszaszámolás
  Elkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig.
 • Lövések a Fehér Háznál, Trump kisietett a tájékoztatóról
  Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfőn délután, az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből.
MTI Hírfelhasználó