Áttörés az Oxfordi Egyetem koronavírus-vakcinájánál
A kísérletek újabb fáziásban 1077 ember oltottak be, és minden résztvevő szervezete antitestet termelt. Az eredmény biztató, de még újabb tesztelési fázis következik.
2020. július 20. 16:19

A BBC rendkívüli hírként számolt be arról, hogy az Oxordi Egyetem által kifejlesztett vakcina a humánkísérletek újabb szakaszában is eredményesnek bizonyult. A tesztbe bevont 1077 résztvevő mindegyikének a szervezete antitesteket és a fehérvérsejteket termelt, amelyek meg tudnak küzdeni a koronavírussal.

Ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy bármennyire is biztató az újabb eredmény, még korai megmondani, hogy valódi védelmet jelent-e a fertőzéssel szemben, ezért most a kísérletek újabb, még több ember bevonásával szervezett fázisa következik. Alok Sharma brit ipari miniszter már korábban bejelentette, hogy az Egyesült Királyság kormánya megállapodást kötött az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett Covid-19-oltás felvásárlásáról az AstraZeneca gyógyszercéggel.

A szerződés értelmében Nagy-Britannia 90 millió vakcinához fog az elsők között hozzájutni, amint a szer hatékonysága bizonyítást nyer. Az egyelőre ChAdOx1 nCoV-19 névre keresztelt oltóanyagot rekordgyorsasággal fejlesztették ki. Az alapja egy olyan vírus, amellyel korábban közönséges náthát tudtak előidézni csimpánzoknál. Ez alakították egy, a koronavírusra hasonlító vírussá, amely így megtaníthatja az emberi immunrendszert, hogyan védekezzen az új fertőzés ellen.

Az eddigi kísérletek az antitestek termelésére fókuszáltak, ezek a fehérjerészecskék az immunrendszer elemei, amelyek megtapadnak a vírusok felszínén, és így semlegesítik őket. A oxfordi kutatás azonban azokat a fehérvérsejteket is célozza, amelyek a teljes immunrendszert koordinálják, és meg tudják mutatni, hogy a szervezetben mely sejtek fertőzöttek, és azokat tudja megsemmisíteni.

A mostani kísérletben a védekezés mindkét fontos elemét aktivizálni tudták, a fehérvérsejtek száma az oltás után 14 nappal érte el a csúcspontját, míg az antitestek száma 28 nap után érte el a maximumot. A kutatás arra egyelőre nem tud választ adni, hogy mennyi ideig marad meg a védettség a vakcina beadása után. Vannak azonban mellékhatásai is az oltásnak, de egyik sem volt eddig veszélyes: az alanyok hetven százalékánál tapasztaltak fejfájást vagy lázat, amely azonban gyógyszerrel könnyen csillapítható volt. "Még sok a tennivaló addig, hogy kimondhassuk, a vakcinánk valóban segít a koronavírus-járvány legyőzésében, de reményt adnak ezek a kezdeti eredmények" – mondta Sarah Gilbert oxfordi professzor.

Infostart
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
MTI Hírfelhasználó