Gyurcsány Ferenc népszerűtlensége súlyos konfliktusforrás lehet az ellenzék hátországában
A kormányoldalhoz tartozó politikusok népszerűbbek az ellenzéki politikusoknál, és az ellenzéki politikusok között egyetlen olyan sincs, akit többen szeretnének fontos politikai pozícióban látni, mint ahányan elutasítják politikai szerepvállalásukat – derült ki a Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatásából. A politikusok elfogadottsági rangsorában az első helyen áll Orbán Viktor miniszterelnök, míg a legkevésbé elfogadott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.
2020. július 23. 12:43

A Nézőpont Intézet 1000 fő megkérdezésével végzett reprezentatív kutatásában azt kérdezte meg a válaszadóktól, hogy az adott politikusokat mennyire szívesen látnák fontos politikai pozíciókban. A kutatás szerint toronymagasan a kormánypárti politikusok vezetik a népszerűségi listát: Orbán Viktorra a válaszadók 57%-a, Szijjártó Péterre 52%-a, Varga Mihályra 47%-a, míg Gulyás Gergelyre 41%-a bízna fontos politikai pozíciót.

A Nézőpont Intézet 2020. július 14. és 16. között végzett felmérése a politikusok népszerűségéről. (Forrás: Nézőpont Intézet)

A legnépszerűbb ellenzéki Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mindössze 36%-kal, de minden második válaszadó elutasítja a személyét. A politikusok elfogadottsági listáján az utolsó előtti helyen Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerepel, de a politikus ismertsége rendkívül alacsony, tíz emberből mindössze négy tudja, kiről van szó.

A legnépszerűtlenebb politikus továbbra is Gyurcsány Ferenc, akit mindössze 12% látna szívesen vezető poszton és 78%-uk egyértelműen elutasítaná a Demokratikus Koalíció elnökének bármilyen szerepvállalását.

A Nézőpont Intézet rövid elemzése szerint Orbán Viktor és a kormánypárti politikusok népszerűségét tovább erősítette a koronavírus-járvány sikeres kezelése és az eredményes uniós tárgyalás is. Ugyanígy a kormánypárti politikusokat erősíti a Fidesz szavazóinak egységessége: a Fidesz szavazói között kifejezetten alacsony a saját táborhoz tartozó vezetők elutasítottsága (mindössze 3-12 százalék között mozog), míg az ellenzéki szavazók megosztottak, egyes politikusaikat jóval szigorúbban ítélik meg, elutasítottságuk 15-62 százalék között változik.

A Nézőpont Intézet két következtetést von le a felmérésből: egyrészt továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot a 2022-es országgyűlési választásokon Orbán Viktorral szemben, másrészt az ellenzéki közös lista kérdése várhatóan több konfliktust is előhozhat a baloldalon, főként Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára népszerűtlensége miatt.


 
hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó