A lehető legjobb megállapodás született meg
Szó sem lehetett arról, hogy engedjünk bármilyen zsarolásnak – nyilatkozta a külügyminiszter a France24 francia tévének.
2020. július 25. 15:54

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a lehető legjobb megállapodás született az európai helyreállítási alapról a hét elején véget ért uniós csúcson.

Erről a France24 francia tévének adott interjújában beszélt péntek este.

Ha nem ez lett volna a lehetséges legjobb megállapodás, akkor egyszerűen nem fogadtuk volna el – jelentette ki a miniszter.

A fő célunk az volt, hogy ezeket az európai forrásokat igazságosan és objektív kritériumok alapján osszuk el közösen. Szó sem lehetett arról, hogy engedjünk bármilyen zsarolásnak, vagy annak, hogy bizonyos országok nyomást gyakoroljanak másokra, szubjektív kritériumokat szabjanak meg a szétosztás módszerében – tette hozzá.

Arról, hogy az úgynevezett takarékos országok feltételeket szabtak volna a szétosztáshoz, azt mondta: „Egyszerűen elfogadhatatlan számunkra feltételekhez kötni, hogy egy bizonyos tagország hozzáférhet-e uniós pénzalapokhoz. Egyik tagország sem mondhatja meg egy másiknak, hogy kaphat-e ezekből a pénzekből.”

A riporternek arra a felvetésére, hogy ebben a pénzügyi segélyszétosztásban megnyilvánuló szolidaritás lehet az első lépés a föderális Európa felé, Szijjártó azt mondta: „Egyáltalán nem hiszünk abban az elképzelésben, amelyet mondjuk, Európai Egyesült Államoknak hívhatnánk. Úgy gondoljuk, hogy az Európai Unió csak úgy lehet erős, ha tagállamai erősek, és csak úgy lesz erős, ha tagállamai ragaszkodnak az identitásukhoz, ami a nemzeti és a történelmi identitást, a vallási és a kulturális örökséget jelenti.”

A riporter szóba hozta Mark Rutte holland miniszterelnököt, aki jogállamisági kritériumok teljesüléséhez kötötte volna a pénzek szétosztásának módját.

– Mark Rutte bevándorláspárti politikus. Gyűlöli a mi politikánkat, amely nagyon határozottan ellenzi a bevándorlást. Egyértelmű, hogy az utóbbi években nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, amikor megbüntethette Magyarországot, amely ragaszkodik bevándorlásellenes politikájához – mondta Szijjártó Péter.

Arról, hogy Magyarország hogyan készül fel a koronavírus-járvány esetleges második hullámára, a miniszter azt mondta: „Sikerült ellenőrzésünk alatt tartani a helyzetet, viszonylag alacsony szintre szorítani a fertőzöttek számát. Nem szeretnénk, ha erőfeszítéseink hiábavalók volnának. Ezért továbbra is óvatosak vagyunk az Európai Unión kívüli országokkal szembeni határnyitásban, az unión belül azonban természetesen beengedjük az országba minden vendégünket.”

MTI
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
MTI Hírfelhasználó