Kolozsvári színház Gyulán
Az emberi történelemben még soha nem sikerült ideális társadalmat létrehozni. Minden társadalomban jelen van a megfigyelés, a személyes kontaktusok politikai eszközként való használata és mindez nemcsak a Ceausescu-rendszerben volt így - mondta Árkosi Árpád rendező.
2020. augusztus 1. 11:56

Jelenet a Visky-darabból - gyulaivarszinhaz.hu

Szombaton tartják a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójának, Visky András Pornó - Feleségem története című dokumentumjátékának bemutatóját a Gyulai Várszínház kamaratermében. Árkosi Árpád rendezőt kérdezte a Gondola.

- Rendező úr, a darab két valós történet eggyé olvadásából született, a szerzőhöz közel álló személyek életeseményei ihlették. Ezt több millió történésről el lehet mondani. Ez a darab miért különösen érdekes mégis?

- Attól, hogy íróilag tehetségesen van megfogalmazva, önmagában semmilyen történet nem érdekes. Az alkotói tehetség az, amely átélhetővé, élményt adóvá és tanulságossá teheti.

- A darab a romániai nyolcvanas éveket idézi, ennél fogva mindegyre átlépnek a fikcióba, nem pusztán a történelemmé lett idő, hanem a nyolcvanas évek legvégének olykor kifejezetten véres virtualitása okán. Ha egy színdarab fikcióba lép át, az a lehető legtermészetesebb dolog. Itt miért nyújt mégis egyedülálló, élvezetes és tanulságos élményt?

- Az emberi történelemben még soha nem sikerült ideális társadalmat létrehozni. Minden társadalomban jelen van a megfigyelés, a személyes kontaktusok politikai eszközként való használata és mindez nemcsak a Ceausescu-rendszerben volt így.

A főhős - gyulaivarszinhaz.hu

- A nevek, ha egyáltalán vannak, nem valóságos személyeket fednek, esetleges megfelelések valós személyekkel nem a véletlen, hanem a kikerülhetetlen közös testi tapasztalatok művei. Bizony a nyolcvanas évek vége óta három évtized elszelelt. Miképpen ad a mű ma érvényes mondanivalót?

- Ez stílus kérdése. Véleményem szerint a Pornó költői, látomásos mű, amelyet úgy igyekeztem megrendezni, hogy a tragikus groteszk felé hajlítottam. Úgy gondolom, hogy a komikus szemlélet segít túlélni életünk sötét korszakait is. Hiszem, hogy a néző megérti ezt a szándékot, amely az előadás végére közös élménnyé és tapasztalattá válhat.

Árkosi Árpád - theater.hu

- A produkció zenei élményt is nyújt Cári Tibor zeneműve révén. A mai színházban ez miért különösen fontos?

- Az volt a fontos, hogy olyan zeneszerzőt találjak, aki a főhős lelkivilágát, sorstörténetét zenébe tudja foglalni; ezt Cári Tibor személyében sikerült megtalálnom.
 

gondola
  • Deutsch kritizálni mert, most ki akarják zárni a néppártból
    Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában kezdeményezés indult Deutsch Tamás kizárására a politikus egy friss nyilatkozata miatt. A Fidesz-alapító lapunknak az üggyel kapcsolatosan elmondta: az tökéletesen megmutatja, miért kell nemet mondani a brüsszeli jogállamisági mechanizmusra.
  • Állnak a végvárak
    Magyarország mindig keserves árát adta annak, ha elalélt a figyelme. A határon túli magyar sajtónak éppen ebben van óriási felelőssége: erősíteni az összetartozás-tudatot. Látjuk, milyen nemtelen támadásokat intéznek a határon túli liberális szócsövek akár Kolozsvárról, akár Pozsonyból a magyar kormány ellen.
  • A Nyugat politikai vaksága
    A tények nem számítanak, ahogy nem számítottak a holodomor idején sem. Ma politikai vakok vezetnek világtalanokat.
MTI Hírfelhasználó