Kolozsvári színház Gyulán
Az emberi történelemben még soha nem sikerült ideális társadalmat létrehozni. Minden társadalomban jelen van a megfigyelés, a személyes kontaktusok politikai eszközként való használata és mindez nemcsak a Ceausescu-rendszerben volt így - mondta Árkosi Árpád rendező.
2020. augusztus 1. 11:56

Jelenet a Visky-darabból - gyulaivarszinhaz.hu

Szombaton tartják a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójának, Visky András Pornó - Feleségem története című dokumentumjátékának bemutatóját a Gyulai Várszínház kamaratermében. Árkosi Árpád rendezőt kérdezte a Gondola.

- Rendező úr, a darab két valós történet eggyé olvadásából született, a szerzőhöz közel álló személyek életeseményei ihlették. Ezt több millió történésről el lehet mondani. Ez a darab miért különösen érdekes mégis?

- Attól, hogy íróilag tehetségesen van megfogalmazva, önmagában semmilyen történet nem érdekes. Az alkotói tehetség az, amely átélhetővé, élményt adóvá és tanulságossá teheti.

- A darab a romániai nyolcvanas éveket idézi, ennél fogva mindegyre átlépnek a fikcióba, nem pusztán a történelemmé lett idő, hanem a nyolcvanas évek legvégének olykor kifejezetten véres virtualitása okán. Ha egy színdarab fikcióba lép át, az a lehető legtermészetesebb dolog. Itt miért nyújt mégis egyedülálló, élvezetes és tanulságos élményt?

- Az emberi történelemben még soha nem sikerült ideális társadalmat létrehozni. Minden társadalomban jelen van a megfigyelés, a személyes kontaktusok politikai eszközként való használata és mindez nemcsak a Ceausescu-rendszerben volt így.

A főhős - gyulaivarszinhaz.hu

- A nevek, ha egyáltalán vannak, nem valóságos személyeket fednek, esetleges megfelelések valós személyekkel nem a véletlen, hanem a kikerülhetetlen közös testi tapasztalatok művei. Bizony a nyolcvanas évek vége óta három évtized elszelelt. Miképpen ad a mű ma érvényes mondanivalót?

- Ez stílus kérdése. Véleményem szerint a Pornó költői, látomásos mű, amelyet úgy igyekeztem megrendezni, hogy a tragikus groteszk felé hajlítottam. Úgy gondolom, hogy a komikus szemlélet segít túlélni életünk sötét korszakait is. Hiszem, hogy a néző megérti ezt a szándékot, amely az előadás végére közös élménnyé és tapasztalattá válhat.

Árkosi Árpád - theater.hu

- A produkció zenei élményt is nyújt Cári Tibor zeneműve révén. A mai színházban ez miért különösen fontos?

- Az volt a fontos, hogy olyan zeneszerzőt találjak, aki a főhős lelkivilágát, sorstörténetét zenébe tudja foglalni; ezt Cári Tibor személyében sikerült megtalálnom.
 

gondola
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Visegrádi hallgatói szövetség alakul
  Idén a magyarok szervezik az Euró­pai Hallgatói Önkormányzatok éves közgyűlését, amelynek kiemelt témája a járványhelyzet alatti rendkívüli oktatás – mondta el a Magyar Nemzetnek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája külügyi elnökségi tagja.
 • Kik támadják a múltunkat?
  Az archeogenetika tudományával közelebb lehet jutni a honfoglalók eredetének kérdéseihez.
 • A Hagia Sophia története
  Claudio Monge olasz Domonkos-rendi szerzetes hosszú évek óta Isztambulban él. A Vatikáni Rádiónak adott interjúban felidézte a Hagia Sophia hányattatott történetét.
MTI Hírfelhasználó