Sziklafalakat küzdöttek le a különlegesek: társmentés
Csobánkán, hegyvidéki terepen tartott szakharcászatot az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár különleges műveleti csoportja.
2020. augusztus 4. 12:37

A magyar harcosok legfontosabb feladata a társmentés, a különböző eresztő- és húzórendszerek alkalmazása, illetve a sziklafalak leküzdése volt.

Az egy hétig tartó hegyi kiképzésen a különleges műveleti katonák tovább fejlesztették egyik képességüket, a kijuttatási és kiemelési módokat, amelyekkel a csoport képes hegyi akadályok és sziklák leküzdésére. A hely adta lehetőségeket kihasználva lehetőségük nyílt a bonyolult terepen való menet végrehajtására, illetve a társmentés és a feljutás során a különböző eresztő- és húzórendszerek alkalmazására.

A gyakorlat során a szolnoki alakulat katonái figyeltek arra is, hogy harcászatilag minél jobban le tudjanak modellezni egy-egy szituációt. A műveleti eljárások során törekedtek arra, hogy minimalizálják a felszerelésüket, mivel így könnyebben tudtak mozogni a nehéz terepen.

Czifra Nikolett

Átütemezett felkészítések

Mozgalmas az idei év a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. Lövészzászlóaljának katonái számára. Márciusban fejezték be külszolgálatukat Koszovóban, majd a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokban vettek részt. Mindezek miatt nem volt lehetőségük a tavaszra tervezett kiképzési feladatok elvégzésére, így azokat a nyári időszakra ütemezték át.

A veszélyhelyzet megszűnésével lehetőség nyílt a kiképzések folytatására, így az elmúlt hetekben az egyéni szakfelkészítéseket hajtották végre a lövészek.

A zászlóalj átfegyverzése, valamint az új egyéni fegyverek készségszintű használatának elsajátítása a megszokottaktól nagyobb kihívást és odafigyelést igényelt.

A szakfelkészítések zárásaként a katonák a helyőrségi lőtéren sikeresen végrehajtották az előírt egyéni lőgyakorlatokat. 

Angyal Sándor őrnagy 

honvedelem.hu
Címkék: