Egyetlen kézbe került Európa szuperexpressz gyártása
Meglepetés: engedélyezte az Európai Bizottság a Bombardier felvásárlását a francia szuperexpressz gyártójának.
2020. augusztus 5. 12:26

Francia-kanadai gyártó lehet Európa legnagyobb szuperexpressz-szállítója, miután a Bizottság – némi meglepetésre – hozzájárult az Alstom és a Bombardier felvásárlási ügyletéhez. Tavaly a testület megvétózta az Alstom-Siemens fúzióját.

Az Európai Bizottság július 31-én hagyta jóvá, hogy az Alstom megszerezze a Bombardier Transportation céget. – A nagy sebességű vasúti piac területén – a versenyjogi aggályok megoldására felkínált átfogó jogorvoslati lehetőségeknek köszönhetően – a Bizottság képes volt ezt a tranzakciót gyorsan áttekinteni és jóváhagyni – mondta Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős alelnök. Az akvizíció várhatóan 2021 első felében zárul le, feltéve, ha megfelel további más joghatóságok kívánalmainak és az ilyenkor szokásos feltételeknek – tette közzé a Railwaygazette.com. Emlékezetes, hogy milyen nagy port vert fel, amikor 2019 februárjában a Bizottság megtiltotta a német Siemens Mobility és a francia Alstom korábban javasolt egyesülését, mondván, hogy a társaságok nem kínáltak elegendő biztosítékot a szuperexpresszek piacán a versennyel kapcsolatos aggályaik kezelésére.

Egy évvel később született az egyetértési nyilatkozat, amely szerint az Alstom megvásárolja a Bombardier Transportation száz százalékát a Bombardier Inc.-től és a kanadai Québec tartománytól.

A Bombardier szerelvényei a Dunakeszi Járműjavítóban Fotó: MTI/Balaton József

Vagonok helyett repülők

Az Alstom elnök-vezérigazgatója, Henri Poupart-Lafarge szerint a Bombardier Transportation kiegészítő földrajzi jelenlétet és ipari kapacitást hoz az Alstomnak a növekvő piacokon, míg a Bombardier elnöke és vezérigazgatója, Alain Bellemare szerint a közlekedési divízió értékesítése lehetővé teszi, hogy a cég a repülőgép gyártásra összpontosítson. A javasolt ügyletről hivatalosan június 11-én értesítették az Európai Bizottságot.

Kötelezettségvállalások sorozata

Utóbbinak az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján végzett későbbi vizsgálata megállapította, hogy az eredetileg bejelentett ügylet komoly aggodalmakat vetett fel a nagy sebességű vasúti járművek piacain fennálló verseny miatt, ahol az összefonódással létrejött vállalkozás lett volna a vitathatatlan piacvezető. Ugyancsak ez volt a helyzet a nemzetközi fővonalakon használt vasúti járművek gyártása tekintetében, különösen Franciaországban és Németországban, valamint a vasúti jelzőberendezések gyártása területén, ahol az új cégnek lehetősége lett volna, hogy megnehezítse más gyártók termékeinek a fedélzeti ETCS-hez, vagyis a vonatbefolyásoló berendezéshez való kapcsolódást.

Bombardier Talent motorvonat a székesfehérvári MÁV Vagon Vasúti Jármű Gyártó és Javító Kft. telephelyén Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Bizottság aggályainak kezelése érdekében az Alstom kötelezettségvállalások sorozatát ajánlotta fel. Ezek felölelik a Hitachival együttműködésben gyártott V300 Zefiro nagy sebességű vonatokhoz szükséges, illetve a Bombardier Transportation által gyártott eszközöket, az Egyesült Királyság HS2 projektjét, valamint a Bombardier Talent 3 motorvonatok és a Berlin melletti Hennigsdorf telephelyén található elkülönített gyártóberendezések értékesítését. A Bizottság végső engedélye a kötelezettségvállalások teljes betartásától függ.

Monopólium a munkahelyek biztosításáért

Az egyesülés révén erősebb Alstom és Bombardier jön létre – mondta Vestager. A jóváhagyást kommentálva Maria Leenen, az SCI Verkehr tanácsadó cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a két legnagyobb európai járműgyártó egyesülése óriási változást hoz majd Európában, de világszerte egyaránt. Az egyesülés előtt az új vasúti járművek 77 százalékát a világ tíz legnagyobb gyártója szállította – mondta Leenen. 2017-ben ez még csak 73 százalék volt. Az egyesülés eredményeként a koncentrációs folyamat további lendületet kap.

Még nem látni, hogy az európai vasutak milyen mértékben elégedettek az új szereplővel, amely ma például Németország piacának hetven százalékát, Franciaországénak csaknem száz százalékát látja el.

Az egyesülésre azonban sürgősen szükség van az európai vasúti munkahelyek nagy részének hosszú távú biztosítása érdekében. Leenen szerint ugyanakkor a Bizottság jóváhagyása meglepő, tekintettel az új társaság erőteljes piaci jelenlétére a fontos járműszegmensekben és országokban.

 

magyarnemzet.hu
  • Nyomorban élők helyzetével élt vissza a Jobbik ózdi jelöltje?
    A hat ellenzéki párt arra szövetkezett, hogy nem csak egy egyszerű kormányváltást hajtanak végre, hanem egyben korszakváltást is, amely „felszámolja a Fidesz végtelenül aljas és primitív mentalitását és eszközeit”. Sajnos több jel mutat arra, hogy a Jobbik ózdi jelöltjének, Farkas Péter Barnabásnak nem sikerült ezt a mértéket megugrania.
  • Visszalép a zuglói előválasztástól az MSZP-s Tóth Csaba
    Visszalép az előválasztási indulástól az MSZP-s Tóth Csaba – jelentette be ő maga a „Mi történt?” címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján. Tóth felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben arról beszélt, hogy olyan támadások érték, amelyek ellen nem volt módja védekezni és támogatói is kihátráltak mögüle.
  • Közeleg a 10. Szemrevaló
    Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg az immár 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL-t. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb németnyelvű alkotások. A jegyek elővételben már szeptember 30-ától elérhetőek.
MTI Hírfelhasználó