20 éve avatták Szent Istvánt az ortodox egyház szentjévé
Szent István híd a nyugati és a keleti kereszténység között.
2020. augusztus 19. 22:45

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka 2000-ben hirdette ki első királyunk szentként való tiszteletét az ortodox egyházban. Erre emlékezett ma Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Arszeniosz Kardamakisz metropolita a Fejér megyei Beloianniszban.

Semjén Zsolt különösen fontosnak nevezte a keresztény cvivilizáció védelmében a keleti és nyugati kereszténység együttműködését. Ennek az együttműködésnek a központi alakja, szimbóluma Szent István király – mondta.
    
A miniszterelnök-helyettes közölte:

Magyarország mindig tudta, hogy Konstantinápolyból kapta a kereszténységet, és erre a térítésre építette Szent István a nyugati keresztény missziót. Magyarország a nyugati kereszténységhez tartozik, de soha sem tagadta meg a keleti kereszténységet.

 

Az a szolgálat, amelyet a konstantinápolyi egyetemes egyház tesz a világban, az a teljes kereszténységet szolgálja – mondta.

Semjén Zsolt részt vett I. Bartholoamaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka 20 évvel ezelőtti látogatását megörökítő emléktábla leleplezésén a Szent Demeter-templom udvarán.

Az ortodox pátriárka magyarországi látogatása során I. István királyunkat – a római katolikus egyházhoz hasonlóan – a görögkeleti egyház is a szentek sorába emelte.

A kormanyfő helyettese részt vett Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita, magyarországi és közép-európai exarcha főpapi liturgiáján is.

MTI – kdnp.hu
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Máért - Diaszpóratanács - Semjén: egyhangú igen a zárónyilatkozatokra
    Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó