A siker záloga az erős és cselekvőképes állam
Magyarország történelmében akkor voltak sikeres időszakok, amikor külső hatalmak befolyásától mentes, erős és cselekvőképes volt az állam - hangsúlyozta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanévnyitó ünnepségén.
2020. szeptember 1. 12:42

Diákok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) központi tanévnyitó rendezvényén a Ludovika Arénában 2020. szeptember 1-jén. MTI/Mónus Márton

Hazánk történelmében akkor voltak sikeres időszakok, amikor külső hatalmak befolyásától mentes, erős és cselekvőképes volt az állam - hangsúlyozta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanévnyitó ünnepségén.

 

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) központi tanévnyitó rendezvényén a Ludovika Arénában 2020. szeptember 1-jén. MTI/Mónus Márton

Orbán Balázs felidézte: az elmúlt évtized is a kihívásokról, válságokról, bizonytalanságról szólt. A válságokkal való szembenézésben, annak kezelésében az állam szerepe kulcsfontosságú - emelte ki.

Emlékeztetett, hogy a 2008-as gazdasági válság az állam leépítésével függött össze. Akkor többen úgy vélték, hogy a gazdaság akkor lehet hatékony, ha az állam, csak mint "láthatatlan kéz" van jelen. Ezek hatására emberek millióinak élete vált kilátástalanná. Állami beavatkozás nélkül több helyen bekövetkezett a teljes összeomlás.
   
A 2015-ös migrációs válság az államtitkár szerint még élesebben kirajzolta az állam kontúrját. Csak ott tudták ugyanis hatékonyan kezelni a helyzetet, ahol az állam cselekvőképességének birtokában volt - értékelt.
   
Idén pedig, a koronavírus-járvány kitörésekor Magyarország azért tudott eddig sikeresen védekezni, mert az állam magára vállalta az emberek egészségének megóvását, képes volt összefogni az állampolgárokkal, s így ellaposítani a járványgörbét - mondta az államtitkár, megjegyezve: azt is látni, hogy csak az erős és cselekvőképes állammal bíró országok tudtak szolidárisak lenni és kézzelfogható segítséget nyújtani másoknak.

Orbán Balázs ugyanakkor hozzátette: az erős és cselekvőképes állam folyamatos támadás alatt áll és a világ nyugati felén a támadások sokszor közszolgálatot ellátó emberek ellen is irányulnak.
   
Ilyen támadások a magyar közszolgálatban, a magyar állam érdekében dolgozó embereket nem érhetik - szögezte le az államtitkár.
   
Orbán Balázs az NKE hallgatóitól azt kérte: higgyenek abban, hogy az államnak szerepe van a közösség életében, s hogy az állam nem a problémák okozója, hanem azok hatékony megoldója.
   
Koltay András, az NKE rektora emlékeztetett: az intézményben a közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a vízügyi igazgatás számára képeznek szakembereket, akik a haza szolgálatára szegődtek.
   
A hallgatókhoz szólva azt mondta: nemes, nagy felelősséggel járó, életre szóló hivatást választottak és "fontos szerepet játszanak majd Magyarország jövőjében". Sorsfordító, nehéz időkben vagy éppen a prosperitás éveiben kell helytállniuk, de döntéseikkel, tetteikkel segítik majd Magyarországot és a polgárokat.
   
Szólt arról is, hogy az NKE-t a Ludovika hagyományai örökösének is tekintik. A Ludovika Akadémiának - a magyar nyelvű tisztképzés meghonosítójának - a történelem során a függetlenségi törekvésekben is volt szerepe - mondta a rektor, hozzátéve: "a nemzeti függetlenség eszméjét ma is bátran képviseljük, mert az minden történelmi korban, bármilyen világpolitikai környezetben érték".

Tanévnyitó a Ludovika Arénában 2020. szeptember 1-jén. MTI/Mónus Márton
   
Koltay András kitért arra is, hogy az NKE elsőéves hallgatói történelmi időben élnek, s most egy világjárvány közepén kezdik meg tanulmányaikat. Ez különleges hozzáállást, különleges erejű hallgatói közösséget igényel. Azt kérte: higgyenek abban, hogy "közös erővel úrrá leszünk a nehézségeken", s bízzanak benne, hogy nemsokára ismét a normális körülmények között folyhat az oktatás. A rektor ugyanakkor azt mondta, nem tudni, hogy ennek mikor jön el az ideje.
   
Az NKE 2020/2021-es tanévnyitó ünnepségén a járványhelyzet miatt csak az elsőéves hallgatók és a kitüntetésben részesült hallgatók és oktatók vettek részt egymástól kellő távolságra helyet foglalva a Ludovika Arénában.

Ágasegyháza

A kormány a lehető legtöbbet megteszi annak érdekében, hogy ez a tanév is úgy induljon - még ha szokatlan körülmények között is -, ahogy az eddigiek: fizikai és anyagi értelemben egyaránt biztonságban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a Bács-Kiskun megyei Ágasegyházán.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond az ágasegyházi sportcsarnokban tartott tanévnyitón 2020. szeptember 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt

 

Novák Katalin a község sportcsarnokában tartott tanévnyitón azt mondta: a kormány minden évben igyekszik könnyíteni a tanévkezdés nehézségeit, ezért a nyári szünetben 800 településen összesen 80 ezer gyerek vehetett részt napközis Erzsébet-táborban, a szeptemberben esedékes családi pótlékot pedig már megkapták a családok.
   
Ingyenesen biztosítják a négyezer általános iskola minden évfolyamán az összesen 13,5 millió tankönyvet. Az egymillió bölcsődés, óvodás és iskolás gyermek mintegy háromötöde térítésmentesen vagy kedvezményesen étkezhet. Megvalósult a pedagógusoknak ígért béremelés is - sorolta az államtitkár.
   
Novák Katalin szerint, "az idei tanév rendkívüli szabályok szerint indul el, de a kormány azt szeretné, ha a gyermekek a digitális oktatásól visszaállhatnának a hagyományos, tantermi oktatásra, hiszen közösségre van szükségük".
   
Elmondta, hogy Ágasegyházához személyes kötődés fűzi, hiszen nagyapja, Mohácsy Ferenc harminc évig volt az iskola igazgatója, nagymamája pedig tanítóként és gyógypedagógusként dolgozott az intézmény falai között. Nagyszülei "olyan közösséget hoztak létre, amelynek hatása még most is érződik": a fiatalok zenélnek, sportolnak, kulturális rendezvényeken vesznek részt, és ezt a hagyományt Mohácsy Ferenc indította el 1954-ben. Nagyapja nevét viseli a faluház és sportcsarnok mellett egy alapítvány is, családja pedig ösztöndíjat alapított a tiszteletére, tehetséges ágasegyházi diákok támogatására - tette hozzá.
   
Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt a diákoknak, hogy elsősorban a barátok miatt érdemes iskolába járni, de érdemes azokért az ismeretekért is, amelyeket sehol máshol nem sajátíthatnak el. A pedagógusokat pedig arra kérte, hogy fedezzék fel a gyermekekben szunnyadó tehetséget.
   
Lezsák Sándor, a térség parlamenti képviselője, az Országgyűlés fideszes alelnöke elmondta: a Magyar falu program, amelynek kiemelt célja az ötezer lélekszámúnál kisebb települések hátrányainak mérséklése, a népességcsökkenés megállítása és az életminőség javítása új lehetőséget nyitott Ágesegyházának is. A programban eddig 38 felhívás jelent meg, 5500 nyertes pályázat született, amelyek révén mintegy 60 milliárd forint jutott el a kistelepülésekre - összegezte a politikus.
   
Füredi János Ágasegyháza független polgármestere elmondta: iskolájuk tanévnyitója egyben a Magyar falu programban elnyert eszközök átadásának ünnepsége is. Emlékeztetett: a település 10-10 millió forint értékben egy tanyabusszal és egy traktorral gyarapodott, és szintén 10 millió forintból újíthatják fel a sportcsarnok kiszolgáló helyiségeit. A külterületi út több mint ezer méteres szakaszának javítására 15 millió forintot fordíthattak, de nyertek 5 millió forint értékben orvosi műszereket, illetve bútorokat is, és pályáztak az óvoda tetőszerkezetének felújítására is - közölte.

MTI
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • Megújult a salgótarjáni főplébániatemplom
    Megújult a salgótarjáni főplébániatemplom a kormány támogatásával, a Modern Városok Programban (MVP). A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepi liturgia után azt mondta: megújul a városban a református, az evangélikus templom és környezete is.
MTI Hírfelhasználó