Szijjártó: a magyar gazdaság leállását kell megakadályozni
A koronavírus-járvány második hullámában a magyar gazdaság korábban látott részleges leállását kell megakadályozni, és ehhez az egyik legjobb eszköz a határokon életbe léptetett korlátozó intézkedések sorozata - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban, ahol átadta a Tecnica Ungheria Kft. beruházástámogatási okiratát.
Utoljára frissítve: 2020. szeptember 2. 14:59
2020. szeptember 2. 14:11

Szijjártó Péter kifejtette, most az elővigyázatosságon van a hangsúly, ezért nem véletlenek és nem öncélúak az utazási korlátozások, amelyekkel azt szeretné megakadályozni a kormány, hogy a vírust Magyarországra behurcolják és az további veszélyt jelentsen a magyar emberek életére, egészségére és munkahelyeire.

Most a gazdasági védekezés időszakát éljük, és látva a magyar gazdaság és a vállalatok életerejét, ezt is meg fogjuk nyerni, csakúgy mint az egészségügyi védekezés első fázisát - fogalmazott a miniszter.

A gazdaság és a munkahelyek megvédéséhez a hazai vállalatokra is szükség van, ezért a kabinet minden korábbinál nagyobb támogatást biztosít azoknak a cégeknek, amelyek dolgozóik munkahelyeinek megvédésére érdekében beruházásokat indítottak el. Ilyen jellegű fejlesztést 806 hazai cég kötelezte el magát 377 milliárd forint értékben, közülük 673 kapott összesen 151 milliárd forint támogatást - tette hozzá.

Jelezte, a gazdaság életerejét jól mutatja, hogy a keretösszegből fennmaradt 18 milliárd forintra rövid idő alatt 98 magyar vállalat jelentett be 47 milliárd forintnyi támogatási igényt.

"Mindez azt mutatja, hogy az elmúlt tíz esztendő kőkemény munkája nem volt hiábavaló, a magyar gazdaság Európa egyik legéleterősebb gazdaságává vált" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A sícipőket gyártó, olasz tulajdonú társaság 310 millió forint értékű beruházására utalva a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a cég új termelőegységének létrehozásához, illetve a munkahelyek megvédéséhez 154 millió forint támogatást adott a kormány. A technológiai beruházással a tervek szerint évente egymillió sícipőt gyárthatnak a nagykállói gyárban - tette hozzá.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére kitérve elmondta, a térségben tíz év alatt húsz százalékról nyolc százalékra csökkent a munkanélküliség, az ipari termelés viszont a két és félszeresére emelkedett. Harminchét megyei vállalat jelentett be beruházási szándékot 18 milliárd forint értékben, a kilencmilliárdos kormányzati támogatás segítségével 6420 munkahelyet védenek meg - sorolta Szijjártó Péter.

Francesco Bassi, a Tecnica Ungheria Kft. ügyvezető igazgatója beszédében elmondta, a hatvan éve létrehozott cégcsoport nagykállói gyára látja el a világot Nordica sícipőkkel. Az üzem 350 munkavállalót foglalkoztat, a beszállítói körrel együtt majdnem 800 embernek adnak munkát többségében Magyarországon, valamint Ukrajnában és Romániában.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, 2010 óta 9 milliárd forint értékű fejlesztés érkezett Nagykállóba.

A Tecnica-cégcsoport tíz országban tizenkilenc gyárat működtet. A hazai leányvállalat nagyrészt exportra gyárt, a nyilvános cégadatok szerint 2019-ben 52 milliárd 248 millió forint nettó árbevétel mellett 2 milliárd 499 millió forint adózott eredményt realizált.

A magyar emberek munkája teheti naggyá az országot

Az új világgazdasági korszakban csak a magyar emberek munkája teheti naggyá az országot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vásárosnaményban, a Versenyképesség Növelő Támogatási Okirat átadási ünnepségén.

Szijjártó Péter a kormány szövetségeseinek nevezte a beruházást tervező vállalatokat, amelyek - mint mondta - olyankor fejlesztenek, amikor a világ más részein leépítésekről és leállásról szólnak a hírek. Magyarországnak az egészségügyi védekezés után a gazdasági védekezést is meg kell nyernie, elkerülve a termelés visszaesését, és megvédve a munkahelyeket - tette hozzá.    
 
A miniszter szerint a beruházásösztönző pályázat iránti érdeklődés a magyar vállalatok életképességét igazolja. Kedden a keretösszegből megmaradt 18 milliárd forintra 98 belföldi cég 47 milliárd forintnyi beruházással jelentkezett, a pályázati felületet ezért negyed órán belül le kellett zárni - ismertette. A támogatásra 806, túlnyomó többségében magyar tulajdonú vállalat jelentkezett 377 milliárd forintnyi beruházással, amelyhez a költségvetés 151 milliárd forinttal járul hozzá.    
 
 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Frontalit Kft. versenyképesség-növelő támogatási okiratának átadásán Vásárosnaményban 2020. szeptember 2-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás
 
Szijjártó Péter a szerdai rendezvényen a Frontalit Kft.-nek adott át támogatási okiratot. A fa- és bútoripari vállalat 547 millió forintból 800 négyzetméteres üzemet épít, és szerel fel korszerű berendezésekkel. A kormány 273 millió forinttal támogatja a beruházást.    
 
A tárcavezető a Frontalit fejlesztését méltatva elmondta, hogy a 14 ezer munkavállalót foglalkoztató magyar bútoripar termelési értéke az első fél évben a nehézségek ellenére is meghaladta a 100 milliárd forintot. A termékek csaknem 60 százalékát külföldön értékesítik.  
 
Szijjártó Péter üdvözölte azt is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 37 vállalat 18 milliárd forint értékben vállalt beruházást az elmúlt hónapokban. A 9 milliárd forint kormányzati hozzájárulás a fejlesztések mellett csaknem 6,5 ezer helyi munkahely fenntartásához is hozzájárul - hangsúlyozta.    
 
A vásárosnaményi Frontalit Kft. nettó árbevétele 2018-ban 2,255 milliárd forint volt, 2019-ben pedig már meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Adózott eredménye ezalatt 207 millió forintról 272 millió forintra nőtt.  

 
MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Iskolai menza: változás a járvány miatt
  A járvány egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében minden iskola több területre kiterjedő ajánlást kapott, amelynek fontos része az iskolai étkeztetésre vonatkozó javaslatsor is.
 • Költő a szavakkal festett képekről
  Amióta az eszemet tudom, mindig versbe voltam zárva. Úgy szoktam megfogalmazni, hogy körülöttem az élet prózában zajlik, de én versben gondolkodom. A költő számára más életfilozófiát jelölt ki a Teremtő.
 • Németország meghívót küldött a migránsoknak 2015-ben
  A német politika és sajtó "meghívót küldött" a migránsoknak 2015-ben, pedig egy ilyen döntést egyedül nem hozhatott volna meg - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a XXI. Század Intézet által kedden rendezett, a Facebookon követhető beszélgetésen.
MTI Hírfelhasználó