Liberális kígyókeltető vagy a hazai művészképzés fellegvára?
Egyesek liberális kígyókeltetőnek, mások a hazai művészképzés fellegvárának tartják a modellváltás előtt álló Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Miképpen lehet ennyire eltérően megítélni egy intézmény munkáját, és vajon miért rekedt meg a napi sárdobálás és az olykor hisztérikus politikai kinyilatkoztatások szintjén az egyetemi átalakítás tárgyalása, amely mára már háborús állapotokat is idéz – erről kérdezte vendégeit Gulyás István az M5 Ez itt a kérdés című műsorában.
Utoljára frissítve: 2020. szeptember 2. 22:04
2020. szeptember 2. 19:31

Szigethy Gábor színház- és irodalomtörténész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt tanára a műsorban elmondta, ő már húsz évvel ezelőtt jelezte Székely Gábornak, az egyetem igazgatójának, hogy rossz irányba indultak el, nem a fejlődés útjára léptek. „Több okból is, de az alapvető ok az, hogy nemcsak Székely Gábor, hanem Európa is elfelejtette, hogy mi az akadémia és az egyetem között a különbség” – emelte ki. Hozzátette, ennek az lett az eredménye, hogy létrehoztak egy emészthetetlen, korcs egyetemi rendszert, a művészképzést és a tudósképzést összemosták.

„Ezért is tarthatatlan a mostani állapot, ezért lenne szükség a változtatásokra. Le kell ülni, meg kell beszélni a nézeteltéréseket, és meghozni egy olyan döntést, ami mindenki számára megfelelő, ami az előrehaladást segíti elő” – mondta.

Hozzátette, ma a kormányt hibásan azzal vádolják, hogy erőszakos, mindent saját maga akar iránytani. A probléma viszont az, hogy a vádlók nem veszik észre, nem a kormány az erőszakos, hanem a kisebbség, hiszen most is az egyetemi hallgatók követelnek.

A beszélgetésben arra is kitért, hogy igazán visszásnak tartja, hogy jelenleg Magyarországon csak diplomával lehet művészi pályára lépni.

Fáy Miklós kritikus szerint teljesen jogos, hogy a diákok akarnak dönteni saját sorsukról.

Hozzátette, igazán jó látni, hogy még a mai fiatalok is képesek az összefogásra egy érték, egy intézmény megvédése érdekében.

Apáti Bence újságíró, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója arról beszélt a műsorban, hogy kultúrharccal vádolják a jobboldalt, alaptalanul. Felhívta a figyelmet arra, napjainkban a filmiparban épp a konzervatív értékek vannak földbe tiporva, hiszen egy külföldi sorozat, film nem készülhet el egy transznemű és legalább négy kisebbségi szereplő nélkül.

Arra is kitért, úgy érzi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) egyik hibája az volt, hogy a tanárok politikai értemben semlegesnek vallották magukat, mégis rendezéseikben, megnyilvánulásukból kiderül ideológiai álláspontjuk, az, hogy baloldali eszméket képviselnek. Így a konzervatív világnézetű hallgatók fel sem merték vállalni gondolataikat, észrevételeiket.

Egy másik problémára is felhívta a figyelmet, mégpedig arra, hogy több rendező ismerősétől is azt hallotta, nem lehet a frissen végzett színészekkel dolgozni, filmet sorozatot forgatni, mert nagyon sok a manír a játékukban.

Kukorelly Endre író szerint az egyetem előtt barikádot épített hallgatók úgy élik, élték meg a változtatásokat, hogy az intézmény elvesztette az autonómiáját. Azt érzékelik, hogy tanévkezdéskor nem arra az egyetemre fognak járni, ahová ők eredetileg felvételiztek.

Kitért arra is, a mostani események egy pártpolitikai játszma kivetülései. Hozzátette, itt nem arról van szó, hogy Vidnyánszky Attila rendezői nagyságát bárki is megkérdőjelezné.

„Arról van szó, hogy a kormány bele akar szólni a kultúrába. Ezt a beleszólást akarják megakadályozni a hallgatók, az egyetem vezetői” – fogalmazta meg véleményét Kukorelly Endre.

Arról is beszélt a műsorban, hogy a politika nem a pártideológiáról kéne szóljon, hanem a közügyek felkarolásáról, megoldásáról, de véleménye szerint sajnos ez egyelőre az országban nem érvényesül.

A diákok kedd délután tették közzé nyilatkozatukat a közösségi médiában is közvetített sajtótájékoztatón. Felidézték, hogy az egyetemet hétfőn éjfélkor elfoglalták, majd megkezdték a közös gondolkodást az egyetem jövőjéről és arról, hogy milyen képzésben szeretnének részt venni.

Az intézménybe csak az egyetem polgárait engedik be.

A tájékoztatón elhangzott: a hallgatók elutasítják az SZFE modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában, akárcsak a kuratórium és a felügyelőbizottság tagjait és kinevezésük módját. Elutasítják az új fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat és elutasítanak bármilyen, önkényesen kinevezett új vezetőséget.

hirado.hu

 A lemondott vezetők továbbra is az oktatás fenntartására törekednek

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemrég lemondott vezetői továbbra is azon vannak, hogy az oktatás meginduljon és zavartalan legyen - közölték az érintettek szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Az SZFE vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal tisztségéről, attól a naptól az intézmény fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, a kuratórium elnöke pedig Vidnyánszky Attila.

Az SZFE három lemondott vezetője, Upor László rektorhelyettes; Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője és Németh Gábor rektori tanácsadó szerdán megbeszélést folytatott Vidnyánszky Attilával, Lajos Tamás kuratóriumi taggal és több munkatársukkal.

Upor László azt mondta, a megbeszélésen mindhárman ígéretet tettek arra, hogy szeptember végéig viszik tovább az intézmény ügyeit az egyetem működőképességének és az oktatás fenntartásának az érdekében.

Hozzátette: a kuratórium és a lemondott vezetők álláspontja az elmúlt hetek és hónapok eseményeit illetően továbbra is távol áll egymástól, nem sikerült a véleményeket közelíteniük.

Bagossy László azt mondta, hogy a megbeszélésen sok esetben a demokráciafelfogás körül forgott a vita. "A demokráciafelfogásunk része az SZFE működésének a felfogása is, amelyben nem sikerült egyezségre jutni" - mondta, hozzátéve, hogy az alapdokumentumok körüli vita sem tud egyelőre elmozdulni a holtpontról.

Mint mondta, törekednek az oktatás fenntartására, de a körülmények folyamatosan változnak, az oktatáshoz pedig a tanárokon túl a diákokra is szükség van.

Megjegyezte, hogy problémát okoz a folyamatosan lemorzsolódó tanári kar pótlása is.

Németh Gábor elmondta: számára egyértelművé vált, hogy mást értenek a kuratórium tagjai a változás alatt. A kuratórium véleménye szerint az egyetemen az elmúlt 30 évben nem változott semmi. "Mi többször próbáltuk érzékeltetni, hogy az elmúlt 30 évben magát az oktatást milyen sokféle módon igazítottuk a kor követelményeihez" - mondta. Véleménye szerint az, hogy nem garantált az egyetem autonómiája, ideológiai változást próbál előkészíteni.

MTI

Vidnyánszky Attila tárgyalt az SZFE vezetőségével

Rész vett a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége a Vidnyánszky Attila által kezdeményezett találkozón – írja a Hír TV. A fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva kérte az egyeztetést.

Vidnyánszky Attila a Hír TV híradójának elmondta: nagy dolog, hogy a találkozó megvalósulhatott. Hozzátette: megállapodtak abban, hogy közös érdekük az oktatás elindítása és a tanórák megtartása a jelenleg fennálló helyzettől függetlenül.

Mint ismert, az egyik legtöbbször elhangzó vád az SZFE vezetősége, a hallgatók, valamint egyes sajtóorgánumok részéről az, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a kuratórium részéről nem volt hajlandóság az átalakításról való tárgyalásra, a döntéseket így a „fejük felett”, az érintettek bevonása nélkül hozták. Azonban Vidnyánszky Attila lapunknak válaszolva elmondta, sajnálatosnak tartja és nem örül annak, hogy lemondott az egyetem vezetősége.

Mint mondta, benne különösképpen megvolt a szándék az együtt gondolkodásra, azonban múlt csütörtökön az egyetem képviselői nem jöttek el a minisztériumba, a diákok képviselői meg sem indokolták távolmaradásukat, az egyetem rektora pedig egyéb elfoglaltságára hivatkozott.

HírTV

Nem menekülhet a felelősség elől az SZFE lemondott vezetősége

A lapunk által megkérdezett munkajogász szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem kedden lemondott vezetőinek továbbra is fennállnak eddigi kötelezettségei, és az ő dolguk helyreállítani az intézmény épületében kialakult jogszerűtlen állapotokat.

Tekintettel arra, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, keddi hatállyal kénytelen lemondani vezetői pozíciójáról Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, valamint az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja – közölte Upor László hétfőn. Aznap éjfélre az intézmény hallgatói elfoglalták az egyetem Vas utcai campusát, mint elmondták: a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be és kiket tartanának távol az intézménytől.

Ez alapján úgy tűnhet, a hallgatók akciója függetleníthető a lemondott vezetőségtől, de a helyzet korántsem ennyire egyszerű.

Az SZFE kuratóriuma hétfői közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetem vezetőinek biztosítaniuk kell az oktatás megkezdését, az épületek, az infrastruktúra biztonságos működését és – különösen a jelenlegi járványhelyzetben – a hallgatók és a dolgozók egészségét. Az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége, hogy folytassák munkájukat és biztosítsák az egyetem jogszerű, biztonságos működését.

A lapunk által megkeresett munkajogász ezzel kapcsolatban elmondta: amennyiben az egyetem vezetői a jogviszonyukat szüntették meg, és a munka törvénykönyve szerint voltak foglalkoztatva, a felmondási idő fő szabály szerint harminc nap. Ez idő alatt a foglalkoztatottnak ugyanúgy el kell látnia a feladatait, mint azelőtt. Az SZFE vezetőségének tehát továbbra is fennáll a felelőssége a meghozott döntésekért és az intézmény üzemszerű működtetéséért. Ezalól egyetlen kivétel van: ha az érintettek közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt, és ettől eltérő feltételekben állapodnak meg, de a sajtóban megjelent hírek alapján valószínűleg nem ez történt.

Ezért a lemondott vezetés nem tolhatja el magától az egyetemi hallgatók általi lezárása óta történteket, amivel kapcsolatban a szakértő azt is elmondta: az épület elfoglalása büntetőjogi, valamint birtokvédelmi kérdéseket is felvet. Hozzátette: nem jogszerű állapot, hogy belépési jogosultsággal rendelkező személyeket nem engednek bejutni az épületbe, ennek a helyzetnek a helyreállítása pedig a vezetőség kötelezettsége.

A munkajogász sajtóinformációk alapján azt sem tartja kizártnak, hogy a nagy visszhangot kapott felmondások csupán szóbeli módon történtek meg. – Ha valaki szóban felmond, és másnap már nem megy be dolgozni, az egyenértékű egy azonnali hatályú felmondással, amelynek a jogkövetkezményeit onnantól kezdve a munkavállalónak vállalnia kell. Ilyen esetben számíthat arra, hogy a munkáltató beperli, és kártérítéssel valamint sérelemdíjjal is számolhat – mondta.

Szerda délután végül létrejött a kuratórium által szorgalmazott találkozó Vidnyánszky Attila és az egyetem állítólagosan lemondott vezetősége között; a fenntartó kuratórium éppen a kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva kérte az egyeztetést. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az egyetemi vezetőség is észbe kapott időközben saját felelősségét illetően. Kérdés, hogy eddig mire vártak, és hogy ezután hajlandók lesznek-e ellátni jog szerinti kötelezettségeiket.

magyarnemzet.hu


 
hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó