Magyar gimnazistát hívtak meg bécsi biomérnöki központba
A Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákját meghívták a Bécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjába.
2020. szeptember 4. 11:53

Az idei, 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik 1. helyezettjét, Ecsedi Boglárkát, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákját meghívták a Bécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjába. Ecsedi Boglárka a meghívást a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre kidolgozott, “Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben˝ című fejlesztése alapján érdemelte ki. Őt kérdezte a Gondola.

Ecsedi Boglárka - Kép: Magyar Innovációs Szövetség

- Ön 2020. július közepétől augusztus végéig dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetemen, a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával. A kutatócsoport azon fáradozik, hogy olyan szoftvertechnológiai megoldásokat nyújtson a modern orvoslásnak, amely a jövőben kiválthatja a biopsziával járó adatgyűjtési és -elemzési eljárásokat orvosi képalkotás és gépi tanulás segítségével, tumorgyanú esetén. Jutott-e felismerései között szakmai meglepetéshez, és milyenhez?

- A Bécsben töltött idő alatt nagyon sok értékes tudást és tapasztalatot szereztem az orvosi képalkotás és -diagnosztika, illetve a képanalízis és gépi tanulás területeken is. Továbbá egész Európában az egyik legjobban felszerelt kórház hibrid képalkotó berendezéseit láthattam élőben, mint például a PET/CT-t, PET/MRI-t, SPECT/CT-t, amelyek a kutatás alapjául szolgáló adatot biztosítják. Leginkább azt találtam lenyűgözőnek, hogy a számítástechnikai képelemzés milyen sok célra és milyen sok területen alkalmazható, így a modern orvostudomány szerves részét képezi.

- A témáról a FameLab nemzetközi tudomány-kommunikációs verseny hazai döntőjén fog előadást tartani szeptember 16-án. A FameLab a világ vezető tudomány-kommunikációs versenye. Személyesen Önnek miért fontos ez a szakmai bemutatkozás?

- Nagyszerű lehetőségnek tartom a FameLab-et, ahol bemutathatom a saját kutatási projektemet nagyobb közönség előtt, megismertethetem velük a projektem fontosságát, terjeszthetem a tudomány iránti lelkesedésem és olyan módon tudom átadni mindezt, hogy az érthető, élvezhető és inspiráló legyen. Remélem, hogy a FameLab által még több fiatalt tudok majd arra ösztönözni, hogy vállaljanak szerepet a tudományban és a jövő változásaiban. Emellett a FameLab egy kiváló lehetőség számomra a kommunikációs és előadói készségeim fejlesztésére is.

- A FameLab célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait. Ön szerint a hasonló szervezetek miket tehetnek avégből, hogy a tudomány új elméi hassanak a magyar fiatalokra, s minél többen foglalkozzanak az életüket gazdagító tudományos gondolatokkal?

- Véleményem szerint a hasonló közösségi érdekű, fiatalokat támogató kezdeményezések kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a megfelelő csatornákon keresztül és a megfelelő emberek és munkásságuk bemutatásával segítsék a tudomány és a lehetőségek terjesztését és egyben egy szakmai hálózatot, közösséget kovácsoljanak. Azt gondolom, hogy nem lehet elég korán kezdeni a tudományos munkát, a fiatalok aktív bevonása a tudományos életbe egyre hangsúlyosabb, szerepük a tudomány terjesztésében és az értékteremtő tudományos munkában kiemelten fontos.

gondola
MTI Hírfelhasználó