Budapest kapcsolja össze a világot
Előtalálkozó az elhalasztott katolikus világkongresszus jegyében.
2020. szeptember 10. 18:05

Különleges esemény veszi kezdetét vasárnap. A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel a világjárvány miatt jövő szeptemberre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadói, tanúságtevői a világ minden tájáról videóüzeneteket küldenek Budapestre. Ezeket a katolikus világtalálkozó eredetileg tervezett időpontjában, szeptember 13-20. között naponta teszik közzé az iec2020 YouTube csatornáján - mondta el Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője mai sajtótájékoztatóján.

Az Eucharisztia jegyében szervezett online előtalálkozón egyházi- és világi személyek osztják meg gondolataikat. Erdő Péter bíboros pedig személyes történeteken át mutatja be magyar és olasz nyelven is a videóüzenetek feladóit.

Mohos Gábor elmondta, a megszólalók között több megrendítő és megható üzenetet is hallhatunk. Két háborútól és keresztényüldözéstől sújtott országból, Irakból és Nigériából szívélyes üdvözletben köszönte meg Valerian Okeke, Onitsha érseke és Louis Raphael Sako, Bagdad érseke Magyarország népének és a kormánynak a nekik nyújtott támogatást.

Az üzenetküldők között világi személyek is vannak. Többek között Johannes Hartl német teológus, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a világjárvány idején a nyugati társadalmakban megnőtt az érdeklődés a spiritualitás iránt. Hartl szerint a mostanihoz hasonló krízishelyzet mindig nagy lehetőség a keresztények számára, hogy világszerte megmutassák fényességüket.

Öt kontinensről érkeznek az üzenetek. Az USA-ból a csak az “amerikai pápaként” emlegetett Timothy Dolan bíboros küldte el gondolatait.

Üzenetet küldött Rómából Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke. Megnézhetjük a titokban pappá szentelt kárpátaljai Szabó Konstantin görögkatolikus atya gondolatait is.

A katolikus világtalálkozók 1881 óta íródó történetében a két világháború és az 1945 utáni feszült nemzetközi politikai helyzet miatt voltak kényszerszünetek. 2020-ban a világjárvány akadályozza meg az esemény megtartását. Ferenc pápa engedélyezte, hogy jövőre tartsák meg Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

gondola
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Ismét kiderült: a Momentum nemzetáruló!
  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke közleményben reagált az ellenzéki párt újabb nemzetárulására.
 • A migránskvóta fenyegetése fennmaradt
  Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, az ugyanis arra kényszerítheti Magyarországot, hogy bevándorlókat fogadjon be - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott pénteki interjújában.
 • Rétvári: a köznevelés a természetvédelmet szolgálja
  Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.
MTI Hírfelhasználó