Háromgyermekes családanya az új miniszter
Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejlentette: új tárca nélküli miniszteri pozíciót hoznak létre a családok védelme érdekében, és nincs más, aki alkalmasabb lenne erre a posztra, mint Novák Katalin, aki 2014 óta család- és ifjúságügyi államtitkárként dolgozik. Bemutatjuk a magyar kormány új miniszterének eddig pályáját.
2020. szeptember 13. 16:08

– Létrehozunk egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri pozíciót is. Az államtitkár asszony, Novák Katalin hatáskörét és lehetőségét meg kell növelnünk annak érdekében, hogy a családok életszínvonalát meg tudjuk majd védeni, és ezt a munkát majd neki kell irányítania október elsejétől – jelentette be Orbán Viktor a köztelevíziónak adott interjúban szombaton.

Novák Katalin 2014 óta a magyar kormány család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, 2017 óta a Fidesz alelnöke, 2018 óta pedig országgyűlési képviselő. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán szerzett okleveles közgazdász diplomát, de részt vett számos nemzetközi képzésen is, például az Ecole Nationale d’Administration európai uniós képzésén a francia államigazgatási egyetem és a külügyminisztérium szervezésében.

 

Novák Katalin beszél a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján, augusztusban. Fontos, hogy mindenki érvényesülhessen idehaza Fotó: MTI/Balogh Zoltán

2001 és 2010 között különböző főosztályokon dolgozott (Miniszteri kabinet, EU politikai kapcsolatok főosztály, EU kommunikációs főosztály, Európai együttműködési főosztály), majd 2010-től miniszteri tanácsadó lett a külügyminisztérium miniszteri kabinetjében. Itt volt 2012-ig, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozott miniszteri kabinetfőnökként egészen 2014-es család- és ifjúságügyi államtitkári kinevezéséig.

Ahogy azt hivatalos oldalának bemutatkozójában kifejti: „Háromgyermekes családanyaként jól tudom, mekkora gondot jelentenek azok a mindennapinak tűnő, de sokszor nagyon nehezen áthidalható feladatok, amelyeket egy, két vagy akár több gyermek felnevelése, a háztartás napi szintű vezetése jelent a munkavégzés mellett. Éppen ezért család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként elsődleges célomnak tartom azt, hogy az édesanyáknak megadjuk a választás lehetőségét, a szabadságot, hogy maguk dönthessenek arról, hogy mikor szeretnének visszatérni a munka világba, hogy megteremtsük a munka és magánélet közötti egyensúlyt, hogy valós segítséget adjunk a magyar fiatalok és családok élethelyzeteire.”

Novák Katalin szerint szintén fontos pillérei a családoknak a nagymamák, nagypapák, akik jelentős részt vállalnak unokáik felneveléséből. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha idős korunkat is aktívan, jó egészségben tölthetjük el. Nyugodt, méltó és kiszámítható életkörülményeket kell tehát teremtenünk a munkával töltött évek utáni időszakra is – véli az államtitkár.

– Mindehhez elengedhetetlen volt, hogy a kormány a családok támogatását politikájának középpontjába állítsa – fejti ki Novák. Ehhez hozzáteszi azt is: „Ma már számos intézkedéssel segítjük a magyar családok boldogulását, mert kollégáimmal együtt nap mint nap azon dolgozunk, hogy Magyarország valóban családbarát ország legyen. Ugyancsak kiemelt figyelmet igyekszem fordítani a magyar fiatalokra, Magyarország jövőjének alakítóira, akiket átfogó tehetségprogrammal segítünk céljaik, álmaik elérésében.”

A leendő miniszter 2019 óta a Nők Magyarországért Klub alapító-elnöke, valamint a Nők a Magyar Nemzetért Mozgalom elindítója. 2016-ban ő hívta életre a Fut a család projektet.

Novák Katalin három idegen nyelven (német, francia, angol) beszél felsőfokon, valamint spanyolul középfokon.

magyarnemzet.hu
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán Viktor: Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt
  Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő elsődlegesen a négynapos nyári EU-s csúcsot összegezte, amelyen tagállami kormányfők megegyezésre jutottak az EU költségvetése kapcsán.
 • Együtt újra sikerülni fog
  A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.
 • Magyarország járványügyi készültség állapotában van
  Magyarország járványügyi készültség állapotában van. Ahhoz, hogy ne kelljen bevezetni további szigorításokat, rendkívül fontos, hogy azt a néhány szabályt, amit ma bevezettünk azt szigorúan tartsa be mindenki – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó