Sorosoid mecénások, meg ez a Ceglédi
2020. szeptember 17. 00:43

Kell egy terv, nem a listán a jelöltek sorrendjéről, hanem az országról. És kellenek sorosoid mecénások, akik kifizetik a megvalósítását.

A koronavírus közvetlen egészségügyi kárai és közvetett, de pusztító gazdasági, szociális, mentális, természeti, és persze politikai, jogállamot súlyosan rongáló következményei számosak. Kevéske pozitívumot is hozott a pandémiás időszak, egyértelműbb kontúrokat kaptak a hétköznapokban differenciált ügyek. A nem tervezett összezártság vagy épp távolság próbára tette a kapcsolatokat. Vizsgáztak stressztűrésből a vállalkozások, emberségből a civilek, rugalmasságból a közigazgatás. Ami jelen tárgyban fontos, a korábbi politikai kommunikációs toposzok is nagyító alá kerültek.

Ki is derült, hogy a Fidesz hazugságokat terjesztett Soros Györgyről.

A Magyarország kormányának megbuktatási szándékával fellépő, ennek érdekében a konzervatív európai Néppártot és a német kereszténydemokratákat szír bevándorlók Európába csábítására rávevő, a kevert népességet elősegítendő a homoszexualitást reklámozó magyar-amerikai üzletemberről szóló mese egyetlen pillanat alatt tűnt el március közepén. Valódi gond jött, a korona.

Az egyik tanulság legyen ez:

bő tíz éve virtuális hadjáratok színtere Magyarország. A kormányzást rikoltó óriásplakátok mögé rejtik. Most, amikor olyan súlyos döntéseket kell naponta meghozni, hogy mi történjen kórházban fekvő emberek ezreivel, munkanélküliek tízezreivel, diákok százezreivel, távoli és abszurd luxus, hogy nemrég azt érezte a kormány legfontosabb feladatának, hogy Sorossal plakátolja tele az országot.

Ma, a „koronahullámzás” közepén milyen visszaolvasni Orbán januárban, évi egyetlen személyes sajtótájékoztatóján előadott szövegét, miszerint „Soros György kapcsán nem akarom, hogy úgy tűnjön, fixált vagyok ebben az ügyben, még akkor sem, ha az vagyok”?

Kamu volt a konfliktus, amire felfűzték az elmúlt évek kormányzati kommunikációját. Soros nem akar semmit kezdeni a magyar politikával.

Sajnos.

Ez a másik tanulságunk. Máris kifejtem.

Vicces mémoldal volt valaha a Szoci Nyugdíjas. Lorán Lenke legendás fotóját mémesítették vicces szöveggel a máig ismeretlen alkotók. Posztjaikban megrótták a fanyalgó „Gyurcsán-fóliásokat”, támogatták Majtényi Lászlót a tanácselnök-választáson és a Nyetlimpia Mozgalmat, és kifordították Orbán csatakiáltását is: „Brüsszel nem Moszkva! Sajnos”.

Soros György magyar állampolgárnak pedig a jelek szerint nincs szándéka arra, hogy érdemben befolyásolja a magyar politikát. Sajnos. Holott ismeri a know-howt, harminc éve alkalmazta is.

Célzott támogatásokkal, képzésekkel, kapcsolatokkal és infrastruktúrával emelt meg egy (több) olyan társaságot, melynek tagjai alkalmasnak tűntek és később bizonyultak is a rendszerváltás megvalósítására. A rendszerváltó liberális pártok, az SZDSZ és a Fidesz számára, valamint a közvetlenül hasznosítható tudást biztosító politikai agytrösztöknek nyújtott támogatással alapvetően befolyásolta, perspektivikusabbá és kiegyensúlyozottabbá tette a politikát. A térdre rogyva is brutális állampárttal szemben, a „népnemzeti” oldallal versenyben kellett megépíteni a szabad, liberális platformot.

Ma annyival rosszabb, hogy az elkent ideológiájú, egyre inkább széljobb államhatalmat kell kihívnia a szintén nem túl kontúros politikai karakterű, és a rendszerváltóknál jelentős részben amorálisabb karrierellenzéknek. Annyiban meg jobb, mint harminc éve, hogy most léteznek nem teljesen hamis ellenzéki opciók. Szólni és gyülekezni, publikálni, mandátumokat szerezni most sokkal inkább tud az ellenzék, mint Kádár alatt.

Csak a hogyan és a minek vár megválaszolásra. Arra kéne gondolkodás, képzés, építkezés fizikailag és kapcsolatokban, hogy életszerűnek tűnjék választáson indulni.

Az lenne logikus és kívánatos, ha Soros György és minden „sorosgyörgyoid” szereplő mecénássá válna, ha az a szándéka, hogy ne dobjuk oda a következő húsz évet a Fidesznek.

Félre ne értsenek: ez nem az „utaljunk ide is” civil nyomasztása. Nem a havi ezresek online beállítását szorgalmazom. Engem az érdekel, aki a végtelenül forráshiányos ellenzéki struktúrákba szabad szemmel látható pénzt tud rakni. Abból csodát lehet tenni! Nélküle pedig semmit. Vegyük tudomásul, reális összevetés gondolni, hogy okosabbak és becsületesebbek vagyunk, mint a fideszesek, mínusz kispesti kokós, korrupt alakok. Mondhatjuk, hogy itt tájékozottabb és kulturáltabb szereplők vannak, mint mondjuk Tállai András, de nem számoljuk bele az ellenzék gyalázkodó blogjait.

Az viszont minden aspektusból nézve tény, hogy szegényebbek vagyunk. Pont. A politikát pedig ki kell fizetni. Nincs konkrét címzettje ennek az írásnak, nem gondolom, hogy Soros György személyesen ül a netbank előtt, vagy hogy elég a 100 leggazdagabb magyar listáját megpingelni, és dől a lé. Azt tudom, hogy mindaddig a nullát közelíti a kormányváltás esélye, míg ezt a Fidesz által adott, ergo bármikor elvehető, közpénzes párttámogatásokból, meg a Fidesz által meghagyott, ergo bármikor szétverhető piacon beszerzett minimális bevételekből gondolnánk megvalósítani. Egyszerűbben:

Gyuri bácsi, csak ugyanazt, mint harminc éve Viktoréknak!
 
Ceglédi Zoltán: Most épp nehéz Sorost szidni…, sajnos!
jelen.media.hu
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Ismét kiderült: a Momentum nemzetáruló!
  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke közleményben reagált az ellenzéki párt újabb nemzetárulására.
 • A migránskvóta fenyegetése fennmaradt
  Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, az ugyanis arra kényszerítheti Magyarországot, hogy bevándorlókat fogadjon be - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott pénteki interjújában.
 • Rétvári: a köznevelés a természetvédelmet szolgálja
  Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.
MTI Hírfelhasználó