Elkezdődött Dobrev közös ellenzéki miniszerelnök-jelölti felépítése
Nem akármilyen egyórás propagandavideót dobott össze a Demokratikus Koalíció: zenével, vágóképekkel kísért szónoklatok, bejátszások, a műsor fénypontja pedig Dobrev Klára volt. Habár a párt hivatalos bejelentést nem tett annak kapcsán, hogy Dobrev lenne a pártnak a jelöltje egy esetleges ellenzéki előválasztáson, a videóban nagyjából minden erre utal.
2020. szeptember 20. 19:55

A Demokratikus Koalíció (DK) vasárnap délután 15 órától online tartotta meg a Közös lista, közös győzelem, közös Magyarország című nagyrendezvényét. Az eredeti tervek szerint a párt a Hősök terére szervezte volna az eseményt, ám a koronavírus-járvány közbeszólt. Az egyórás videót a párt Facebook-oldalán lehet visszanézni.

A rendezvényen összesen négy felszólaló volt: Gyurcsány Ferenc DK-elnök, Kiss László Budapest III. kerületi DK-s polgármester, Németh Georgina DK-ifjúsági-tagozati tag, valamint Dobrev Klára, a párt európai parlamenti képviselője. A beszédek között Barkóczy Balázs DK-szóvivő szórakoztatta a nézőket, valamint különböző propagandavideókat, illetve állítólag az utca emberével készült spontán beszélgetéseket mutattak, amelyek kapcsán a „riporterek” az ellenzéki összefogás fontosságáról kérdezték a budapestieket. Barkóczy egyébként bejelentette, hogy lezárult a DK korábbi online konzultációja, amelyben az összefogásról kérdezték az embereket: 108 ezer válaszadó 93 százaléka a közös lista mellett tette le a voksát.

Az első felszólaló Gyurcsány Ferenc volt. A korábbi miniszterelnök arról beszélt, hogy a haza az a hely, ahol megértést, szeretetet kapunk, de az elmúlt időben Magyarországon sok a vita, a megbélyegzés. – A DK újra otthont teremtene Magyarországból – mondta a pártelnök. Gyurcsány beszéde alatt halk zongoraszó szólt.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke

A pártelnök a kereszténységről is megosztotta gondolatait: „Semmit ne tegyél, amit nem szeretnél, hogy veled megtegyenek” – fogalmazott. A kormányra utalva hozzátette, nem lehet furkósbotként használni a kereszténység fogalmát. A DK nem hazugságokra alapozná a közös hazát – közölte, majd elmondta, az ő jelöltjeik sokfélék, de közös célért harcolnak. A DK eredményes volt az elmúlt másfél évben – véli Gyurcsány, aki úgy fogalmazott, ők „visszaadnák a hazát mindenkinek”. A pártelnök szerint mára van körülbelül egymillió hívük, de a nagyobb támogatás nem száll a fejükbe, az inkább „nagyobb felelősséget jelent”.

Másodikként Kiss László, Budapest III. kerületének DK-s polgármestere szólalt fel, aki a járványról beszélve elmondta: az sokunkat próbára tett, „az elmúlt hónapokban megfordult velünk a világ”. Kiss szerint a bajban megtanultuk az összefogás leckéjét, most többen segítik elesett, kiszolgáltatott honfitársaikat. A beszédében a kerületvezető az emberek közötti összefogás példáját tovább vitte, és elmondása szerint az ellenzéki összefogás a tavalyi önkormányzati választásokon is sikert aratott. – Az ellenzék tavaly megtanulta a leckét. Házi feladat, hogy megismételjük – mondta Kiss 2022-es választásra utalva. Szerinte közös lista, közös miniszterelnök-jelölt kell az ellenzék számára. A polgármester beszéde alatt különböző bejátszásokat láthattak a nézők, amint Kiss László dokumentumokat ír alá, kampányol, a beszéde alatt szintén halk zene szólt.

Az online „nagygyűlés” harmadik felszólalója Németh Georgina volt, aki a Demokratikus Lendületnek, a DK ifjúsági tagozatának a tagja, és operaénekesként végzett. Kiemelte: a Fidesz-kormány a művészet és a művészek ellen politizál, ezért fontosnak tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói melletti kiállást. – A kormány a kultúrát el akarja venni az emberektől – jelentette ki, majd közölte: a rendszer lényege „a tudatos népbutítás és a gyűlöletkeltés”. – Irányított társadalmat akarnak létrehozni, ami ellen együtt, összefogva kell küzdeni, csak így lehet nyerni 2022-ben – hangsúlyozta. A fiatal operaénekes beszéde alatt szinten voltak hangulati elemek, bejátszások.

A rendezvény negyedik felszólalója Dobrev Klára, a DK EP-képviselője volt, akinek beszéde alatt sem bejátszás, sem zene nem volt. – Hosszú útra indulunk, amelyen megváltoztathatjuk Magyarországot – kezdte beszédét Dobrev, aki hamar megfogalmazta a célt. Egy polgári Magyarországot szeretnének építeni, ha leváltották a kormányt – mondta. Felidézte: az ellenzék nagy utat tett meg addig, amíg hetekkel ezelőtt a pártvezetők leültek és megállapodtak egymással. Az együttműködés kapcsán úgy fogalmazott: a politikai partnereivel szívesen beszél arról, hogy mit csináltak jól és mit csináltak rosszul – utalva vélhetően a 2002 és 2010 közötti szocialista–szabaddemokrata kormányzásra. – Ha veszekedés nélkül tudunk beszélni a múltról és a jövőről, az azt mutatja, hogy demokraták vagyunk – mondta Dobrev.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője

Beszéde második részében ő is az összefogás fontosságát emelte ki. – Közös ajánlatot, közös programot kell adni Magyarországnak – vázolta fel az egyik feladatot Dobrev. Hozzátette: egy közös jelölt, egy közös lista, egy közös miniszterelnök-jelöltre van szüksége az ellenzéki oldalnak. Megjegyezte: a jelöltek kiválasztása kapcsán pártjának a tárgyalásos úton való döntés éppúgy megfelel, mint az előválasztás. Dobrev hosszan beszélt a kormányról, gyakorlatilag felsorolva az összes balliberális toposzt, amely szerint a kabinet „megfojtja” a művészetet, a tudományt, gyakorlatilag mindent. Dobrev végül azzal zárta a beszédét: „közösen teremtsünk új hazát”, valamint kiemelte, a győzelem kulcsa az összefogás.

Dobrev Klára, a híradós

Miközben a DK-videójának minden megszólalója az összefogás-mantrát erősítette, aközben a különböző megszólalásokat hangulati elemek kísérték: ahogy már felsoroltuk, bejátszásokkal, zenével dobták fel a szónoklatokat. Ez alól kivétel volt Dobrev Klára, aki úgy mondta el beszédét, akár egy híradós bemondó. A párt vélhetően ezzel is igyekezett a megszólalás fontosságát, hitelességét erősíteni. Emellett Dobrev beszélt a leghosszabban, többször is kitérve Orbán Viktorra és a miniszterelnök politikájára, amelyet éles kritikával illetett. A videó azt sugallja, hogy ha előválasztáson dől el a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személye, akkor a DK jelöltje az elővoksoláson Dobrev Klára lehet.

-----------------------------------

Dobrev Klára: közös ellenzéki listára és közös jelöltekre van szükség!

A Demokratikus Koalíció politikusai az ellenzéki pártok összefogását és közös választási indulását sürgették a DK vasárnapi, "Közös győzelem, közös Magyarország" című online rendezvényén.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy fogalmazott: a pártoknak most nem az a dolguk, hogy versengjenek egymással, hanem az, hogy megmutassák, "az orbáni önkény egy évtizede után" megszületett az országot kormányozni tudó, felelős, köztársaságpárti, Európa-párti ellenzék.

Hangsúlyozta, az összefogás során a DK partnernek és nem vezetőnek képzeli magát. Közös ajánlatot kell tenni Magyarországnak és közös programot adni a választóknak - szögezte le. Egy közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltre, egy közös listára és valamennyi választókerületben egy közös ellenzéki jelöltre van szükség - érvelt.

Lesz olyan körzet, ahol az ellenzék meg tud állapodni az induló személyében, és lesz olyan, ahol előválasztást kell majd tartani - közölte. A DK készen áll arra, hogy befolyásához, erejéhez, tehetségéhez mérten közös jelölteket ajánljon, miniszterelnököt jelöljön és kellő számú jelöltet adjon a közös listára - mondta.

Közös lista, közös győzelem, közös Magyarország - foglalta össze mondandóját.

Kiemelte azt is, számukra a kormány leváltása önmagában nem cél, hanem eszköz, ami utat nyit egy új világ felé. A "kormányváltók" sok helyről fognak érkezni, mert sokfélék, olyanok, akik egy demokráciában egymással is versengenének, de ma Magyarországon "nincs demokrácia, (...) nincs szabad és tisztességes választás" - fogalmazott.

Amennyiben nyíltan, megértően tudnak egymás felé fordulni, akkor az ellenzéki pártoknak és a lakosság nagy többségének közös érdeke lesz, hogy eltávolítsák "a nyitottság és a megértés legfőbb akadályát, a mindenhol ellenséget kereső és gyűlöletet szító Orbán Viktort" - mondta Dobrev Klára.

A koronavírus-járványra áttérve arról beszélt, hogy az ország szorongásban él, pár napra sem lehet előre tervezni, minden bizonytalanná vált.

A kormány ünnepel és ünnepelteti magát, mert úgy érzi, hogy példamutatóan kezelte a járvány első hullámát, pedig a  kabinet valójában cserben hagyta Magyarországot. Annyi pénzt költött el feleslegesen, hogy a valaha volt legnagyobb hiánnyal kell szembenézni, az ország az elmúlt negyedszázad legnagyobb gazdasági visszaesését szenvedi el és nálunk a legnagyobb az infláció az EU-ban - szögezte le. Miközben a magyar kormány költötte a legkevesebbet a munkahelyek megvédésére és a bérkompenzációra, aközben számolatlanul szórta a pénzt egyházi alapítványoknak, sportberuházásokra és vadászkiállításra - mondta.

Az a kormány, amelyik az iskolaév kezdetén még mindig csak "kéz- és nyunyókamosási" tanácsokat tud adni a pedagógusoknak és a diákok szüleinek, az alkalmatlan. Az a kabinet, amely a válság kellős közepén megszünteti a bértámogatási programot, az vagy vak, vagy gonosz - fogalmazott. Európában egyedül Magyarországon nem segít az állam azokon, akik bajba kerülnek a válság miatt - folytatta mondandóját. Az kormány, amely a válság során nem ad semmit a gyerekes családoknak, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek, az nem nemzeti és nem keresztény - hangoztatta az EP-képviselő.

A következő hetek nagyon nehezek lesznek - figyelmeztetett az ellenzéki politikus, aki megismételte korábbi, a koronavírus-tesztelés ingyenessé tételéről szóló követelésüket.

Dobrev Klára a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE) beszélve szokatlannak és felemelőnek nevezte, hogy a "hódító erőszaktevőt ellenállók várták".

Az SZFE önállósága nem csak az egyetem ügye, hanem a szabad Magyarországé is, mert aki megfojtja a tudomány, az oktatás, a művészet szabadságát, az megöli a jövőt - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke azt mondta, pártjuk azért indul neki a választásig hátralévő másfél évnek, hogy a végén "otthont teremtsünk a hazából". Akik közösen indulnak neki az útnak, azok sokféle helyről érkeztek, sok mindenről másként gondolkoznak, de abban egyetértenek, hogy a "megértés otthonát kell teremteni a hazából", és ennek érdekében együtt kell működni - beszélt az ellenzéki összefogásról a politikus.

Végre okos, felelős együttműködés és párbeszéd zajlik a demokratikus ellenzék pártjai között - jelentette ki. Természetesen vannak fiatalok, akik "nagy dühvel érkeztek ebbe a küzdelembe", vannak, akik más történelmi hagyományokat tartanak fontosnak, de összeköti őket, hogy vissza akarják adni a hazát valamennyiünknek - tette hozzá.

Kiss László, a III. kerület polgármestere, DK-s politikus arról beszélt, hogy a járvány és a kormány "tehetetlensége" akaratlanul is "az összefogást adták fel az országnak leckeként". A közös ellenzéki indulás mellett érvelő politikus azt mondta, úgy látja, hogy az elmúlt hónapokban az emberek megtanulták a leckét.

Németh Georgina, a DK ifjúsági szervezete, a Demokratikus Lendület tagja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai melletti kiállásra buzdított.

Ha valaki megszabja, hogy mi a kultúra és mi nem az, akkor már csak egy lépés választ el a könyvégetéstől, a darabok betiltásától, az abszolút, totális diktatúrától - jelentette ki.

A rendezvényt eredetileg egy héttel korábban a Hősök terén tervezték megtartani, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották és online bonyolították le.

(MTI)

 

magyarnemzet.hu MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó