Orbán Viktor: Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt
Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő elsődlegesen a négynapos nyári EU-s csúcsot összegezte, amelyen tagállami kormányfők megegyezésre jutottak az EU költségvetése kapcsán.
2020. szeptember 21. 14:58

Orbán Viktor kiemelte: a következő évek uniós költségvetése két részből áll, a szokásos költségvetésből és a Következő generáció nevű pénzügyi alapból, amelynek célja a járvány pusztításának ellensúlyozása. – A parlament fontos elvárása volt, hogy az azonos helyzetű tagállamok azonos elbánásban részesüljenek – emlékeztetett Orbán Viktor, és az érkező pénzekről szólva elmondta, hogy nettó 31 milliárd euró áramlik be a magyar gazdaságba a következő ciklusban, ami évente 4, 4,5 milliárd eurót jelent.

A magyar cégek külföldön 1,6 milliárd eurót termeltek meg 2019-ben a Magyarországon működő nagyvállalatok 9,6 milliárd euró profitot termeltek, ennyit vihettek volna ki. 2028-ra közel kerülünk ahhoz, hogy Magyarország nettó befizető legyen. Ehhez a célhoz két módon juthatunk el: kivásároljuk a külföldi cégeket és terjeszkednek a magyar cégek külföldön – húzta alá a miniszterelnök.

Kezdeményeztem a 7-es cikkely lezárását még a német elnökség alatt. Az EP politikai szempontok alapján két éve folytat Magyarország ellen eljárást. Minden kérdést megválaszoltunk, ami a jogállammal kapcsolatban felmerült. Nincs akadálya annak, hogy ez az eljárás lezáruljon – mondta a miniszterelnök. A parlament döntése alapján javasoltam a miniszterelnökök tanácsának, hogy a politikai tevékenységet végző civil szervezetek anyagi támogatása szűnjön meg – tette hozzá. Orbán Viktor szerint jó lenne, ha a magyar parlamentben külön munkacsoport foglalkozna ezzel a kérdéssel. Mint elmondta: a tanácsban világossá tették, hogy elkötelezettek a jogállamiság mellett.

A politikai vádak összegyűjtése jogállamiság címszó alá, éppen a jogállamisággal megy szembe. Az EP-ben jelenleg a rule of law helyett a rule of blackmail érvényesül a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor ismertette a nemzetközi járványhelyzetet, amelyet jelenleg súlyosnak, aggasztónak nevezett. Kiemelte: Ausztriában egyetlen nap alatt 35 százalékkal emelkedett a kórházban ápoltak száma. – Az első beteget Magyarországon március 4-én regisztráltuk, a vírus terjedésének lassítása volt a stratégia, amelyet időnyerésre használtunk – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a védekezést hamarabb kezdtük meg, már január 31-én felállítottuk az operatív törzset, Kásler Miklós miniszter időben felismerte a veszélyt.

– Az első csatát megnyertük. A magyar egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket, az első szó a köszöneté: az orvosoknak, az ápolóknak – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor emlékeztetett: a vírus második hulláma itt van, és az első hullámhoz hasonlóan külföldről jött. A kormányfő szerint a második hullám kezelésében segít a korábban megszerzett tapasztalat, és a nemzeti konzultáció is.

– Magyarországnak működnie kell, az emberek az várják, hogy a mindennapi életet ne bénítsa le a vírus. Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna – mondta, majd ismertette a kormány döntéseit: Fenntartják a beutazási korlátozásokat, kötelező a maszkhasználat szinte minden nyilvános helyen, teljeskörű látogatási tilalom van a kórházakban, testhőmérsékletet mérnek az iskolákban, hatósági árassá teszik a koronavírusteszteket, és az influenzaoltást ingyenessé teszik, a vendéglátóhelyeknek este 11 órakor be kell zárniuk – sorolta a miniszterelnök.

A miniszterelnök a fiatalokat arra kérte: legyenek tekintettel a szüleikre és a nagyszüleikre. – Sokakat foglalkoztat a kérdés: mekkora a maximális terhelés, amit az egészségügynek ki kell bírnia. A szakértők szerint a legrosszabb esetben kétszázezer ember egyidejű fertőzöttségére, tizenhatezer ember egyidejű kórházi kezelésére, és nyolcszáz beteg lélegeztetőgépes egyidejű kezelésére kell készülni. A biztonság kedvéért a duplájával számolunk – mondta Orbán Viktor, és kifejtette, a mai nap 66 ezer ágy áll rendelkezésre, ha kell, továbbiakat tudnak biztosítani.

– Az ember szereti biztonságban tudni az otthonát, különösen 2008 óta, amikor számos család feje felől vitte el otthonát a bank. Ezért döntöttünk úgy, hogy július 1-jéig meghosszabbítjuk a hiteltörlesztési moratóriumot, ami automatikusan meghosszabbodik annak, aki eddig folyamodott érte. A munkahelyeket befektetéssel lehet létrehozni, a kormányzati csomagok nem mentőcsomagok, hanem befektetések, amelyek azt célozzák, hogy növekedni, fejlődni tudjunk.

Ezért indítottunk egy beruházásösztönző programot: 170 milliárd forintot fektettünk a vállalatokba, 904 darab cég összesen 424 milliárd forintnyi befektetést kapott, amellyel több mint 150 ezer munkahely megvédést garantálták – mondta a miniszterelnök, és elmondta, a kis- és középvállalkozások közül 5500-an fordultak támogatási kérelemmel a kormányhoz, 193 milliárd forintnyi befektetés történt, amely 130 ezer munkahelyet mentett meg. A gazdasági intézkedéseink hatásait és eredményeit összefoglalva: sikerült megvédeni a magyar emberek munkahelyeit és a magyar vállalatokat. Nehéz ősz elé nézünk, egyszer már sikerült, együtt újra sikerülni fog – fejezte be Orbán Viktor a beszédét.

Magyar Nemzet
  • Momentum: szórakozik a fiatal burzsoázia
    A diaszpórában élő magyarságot ma politikai lábtörlőként használó momentumos fia­talságnak az is teljesen elképzelhetetlen fogalom, mi az beállni egy bosszúvággyal és fanatizmussal teli ultranacionalista tömeg közepére tinédzserfejjel, és számonkérni az öklüket rázóktól magyarellenes szlogenjeiket.
  • Ne vegyünk részt tömegrendezvényeken!
    Nem javasolják a részvételt tömegrendezvényeken - nemcsak az október 23-ai ünnepségeken, hanem más tömegrendezvényen sem - mondta Müller Cecília a sajtótájékoztatón.
  • Borsod: Egymásra mutogatás, feljelentés, cigányozás
    A vereséget szenvedő ellenzéki pártok és a Bíró ügyével kapcsolatos gyanúját elhallgató Hadházy Ákos egymásra mutogatnak, a jobbikosok cigányoznak, Tényi István pedig feljelent mindenkit.
MTI Hírfelhasználó