Operatív törzs: hatósági intézkedések közjárműveken
A rendőrök 263 alkalommal intézkedtek a koronavírus-járvány miatt hétfőn életbe léptetett kormányrendelet alapján az elmúlt négy napban - közölte a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pénteken online sajtótájékoztatón.
Utoljára frissítve: 2020. szeptember 25. 15:02
2020. szeptember 25. 14:20

Kiss Róbert alezredes elmondta: a rendőrök 133 esetben intézkedtek a védelmi intézkedések megszegése miatt csütörtökön; több esetben közérdekű üzem megzavarása miatt.

Közölte: 28 tömegközlekedési járművön utazó ember nem vagy nem megfelelő módon viselte a maszkot, 105-en pedig üzletben, vendéglátóhelyen vagy más intézmény területén nem tartották be a maszkviselési szabályokat.
   
Az új kormányrendelet hétfői hatályba lépése óta 263 alkalommal intézkedtek, ebből 221 esetben figyelmeztettek, 23 helyszíni bírságot szabtak ki és 19 szabálysértési feljelentést tettek - mondta az alezredes.
   
Csütörtökön 2711 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 569-et határátlépést követően. Jelenleg 25 374-en vannak karanténban. A rendőrök 12 785 alkalommal ellenőrizték a szabályok betartását, a karanténhoz kapcsolódó mobiltelefonos applikációt 1687-en vették igénybe.
   
A Szuperkupa-mérkőzésre érkező összes néző testhőmérsékletét megmérték a Puskás Arénában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pénteken online sajtótájékoztatón, cáfolva az ezzel ellentétes internetes híreket.
   
Kiss Róbert alezredes kiemelte: a mérkőzés rendőri biztosítási feladatait az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elvárásainak megfelelően a magyar rendőrség teljesítette. Közölte, a mérkőzésre 14 032-en látogattak ki, a Puskás Arénában az emberek egészségének megóvása és a tömeges vírusfertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szigorú járványügyi szabályokat vezettek be.
   
A külföldről érkezőknek a határátlépés során egészségügyi vizsgálaton kellett átesniük, és rendelkezniük kellett három napon belüli negatív eredményű PCR-teszttel.
   
Elmondta: az Országos Mentőszolgálat a beléptetőkapukhoz négy járványügyi sátrat telepített, a nézők testhőmérséklet-mérését egy telepített hőkamerakapu segítségével végezték el.
   
Hozzátette: 16 látogatónál jelzett testhőmérséklet-emelkedést a hőkamera, de a 15 perc elteltével elvégzett másodlagos teszt már nem jelzett emelkedést egyiküknél sem.

 

Tisztifőorvos: mindenkinek ki kell lépnie komfortzónájából

Mindenkinek ki kell lépnie komfortzónájából, mert rendkívüli helyzet van - hangoztatta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos - kormany.hu/Árvai Károly

Müller Cecília azt mondta, hogy továbbra is járványügyi készültség áll fenn nem csupán Magyarországon, de az egész világon.
   
Változatlanul nagyon kell figyelni az alapvető higiénés rendszabályok betartására - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos, köszönetet mondva a lakosságnak, amiért felismeri ennek a jelentőségét.
   
Közölte: sokszor tapasztalják, hogy az emberek egymást is emlékeztetik a teendőkre.
   
Ez fontos, mert ahogyan az első hullám idején, úgy most is csak együttes erővel lehet megküzdeni a járvánnyal - jelentette ki Müller Cecília.
   
Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy csak a címkéje révén bizonyítottan engedélyezett fertőtlenítőszereket használjanak az emberek, a kézmosások 20-30 másodpercig tartsanak, azok során különösen kell figyelni az ujjbegyek, az ujjközök és a hüvelykujj tisztítására.
   
Az elmúlt 24 órában 927-tel emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, kilenc 57 és 90 év közötti ember meghalt, közülük többen szív- és érrendszeri betegségeben szenvedtek, másoknak daganatos betegségük volt. Az aktív fertőzöttek száma 16 ezer 466, kórházban 577-en vannak, lélegeztetésre 30-an szorulnak. A betegségből 4945-en gyógyultak meg - mondta.
   
Az újonnan felfedezett fertőzöttek jellemzően a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, de a súlyos lefolyású megbetegedés elsősorban az időseket, krónikus betegségben szenvedőket érinti - tette hozzá.
   
Hangsúlyozta: a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a fertőzöttek számának növekedésével a kórházakban is nő az ápoltak száma, négy-öt hét múlva a halálozások száma is emelkedhet.
   
"Ezt szeretnénk megakadályozni, megelőzni, ezért nagyobb a felelősségünk, mit valaha is volt" - jelentette ki a tisztifőorvos.
   
Müller Cecília kitért arra, hogy a járvány kezdete óta 668 553 PCR-tesztet végeztek el, a laborvizsgálatok száma emelkedik, ki tudják elégíteni a napi szükségleteket.
   
Megjegyezte, a vizsgálatot a gyanús esetekben és akkor kell elvégezni, ha a járványügyi hatóság előírja.
   
"Alig van már térítéses vizsgálatkérés, mert a külföldről hazatérők, akik ezt a saját költségükön szeretnék elvégeztetni, kevesebben vannak, mint korábban" - közölte.
   
Mint mondta, a PCR-tesztek önköltségi ára "szűkre szabott", tartalmazza többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központ által előállított "táptalajnak" a költségét. A táptalaj azt a célt szolgálja, hogy a vírus életképes maradjon a levételtől a laborba érkezésig. Müller Cecília hozzátette: tulajdonképpen ebből mutatják ki a vírust a vizsgálat során. Elmondása szerint a PCR-teszt ára tartalmazza a mintavételi cső, pálca árát is.
   
Az országos tisztifőorvos elmondta: két fázisban történik a vizsgálat, különböző eszközökkel, gépekkel. Az első fázisban kivonják az örökítőanyagot a mintából, a másodikban pedig a kivont "pici nukleinsav-darab" szaporítása történik a kimutatás érdekében. Ehhez különböző eszközöket vesznek igénybe, például szűrőket, de a teszt árában benne van a felhasznált energia, a rezsiköltség és a laboratóriumi személyzet költsége is. Müller Cecília hangsúlyozta: a betegség detektálása, diagnózisa szempontjából végzett PCR-tesztek ingyenesek.
   
Ha valaki úgy érzi, hogy nála fennállnak a betegség tünetei, egyértelmű az eljárásrend: szól a háziorvosának, és a mentőszolgálat segítségével az otthonában kerül sor mintavételre - mondta el.
   
Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy kijelölték azon egészségügyi intézményeket, ahol a fertőzésgyanús embereket ellátják, ezek jellemzően a megyei kórházak infektológiai osztályai. A középsúlyos és súlyos betegeket 29 intézmény kezeli, ezekből tíz van Budapesten.
   
Müller Cecília hangoztatta, hogy a készültség állapotában van az ország, az egyészségügyi dolgozók és az eszköztár vonatkozásában koncentrált intézkedésekre, védekezésre van szükség, hogy a betegek a megfelelő ellátást a megfelelő helyen kapják meg.
   
A tisztifőorvos megköszönte az egészségügyi dolgozók helytállását. Rámutatott, hogy kiemelkedően teljesítettek az első hullám idején, és most további teher nehezedik rájuk.
 

MTI
MTI Hírfelhasználó