Semjén Zsolt gratulált Kelemen Hunornak az RMDSZ választási sikeréhez
Semjén Zsolt a magyar kormány nevében továbbra is támogatásáról biztosította az RMDSZ-t.
Utoljára frissítve: 2020. szeptember 28. 01:02
2020. szeptember 28. 00:17

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének.

Úgy fogalmazott, az RMDSZ választási sikere az erdélyi magyarság sikere. Külön gratulált a történelmi marosvásárhelyi győzelemhez, és a Szatmárnémetiben és a Székelyföldön elért sikerekhez.

Semjén Zsolt a magyar kormány nevében továbbra is támogatásáról biztosította az RMDSZ-t.

Soós Zoltán visszavette Marosvásárhelyt

Magyarul és románul jelentette be győzelmét Soós Zoltán. Mint hangsúlyozta, minden vásárhelyinek lesz a polgármestere, ezennel véget ért a húsz évig tartó Florea-rendszer.

„Azt ígértem, minden marosvásárhelyi polgármestere leszek, köszönöm, hogy támogattak. Biztos lesznek majd tévedéseim, de egyvalamit nem felejtek el: a város minden polgárát képviselem” – jelentette ki Soós Zoltán, aki úgy fogalmazott, hogy visszavették Marosvásárhelyt.
 
Nem a magyarok, hanem a marosvásárhelyiek győztek. Nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a vásárhelyiek nyertek a korrupció és a keresztapák felett – mondta, történelmi győzelemnek nevezve a vasárnapit.
 
Soós úgy fogalmazott, hogy túlléptek az etnikai választáson, és lezártak egy rendszert, a Florea-rendszert, amely sok sebet ejtett, de nem létfontosságút, mert a vásárhelyiek ezúttal szívvel szavaztak. A Soóst támogató RMDSZ-csapat is teljesen megújult, a szavazatok többségét megszerző jelölt reméli, ezzel vége lesz az intrikáknak.
 
„Új fejezetet nyitunk Marosvásárhely életében, nagy kihívás áll előttünk” – zárta Soós megköszönve a támogatást.
 
 
Fotó: Haáz Vince
 
00.17 – Részeredmények: Soós Zoltán 23 130 szavazat, Claudiu Maior 7077, Theodora Benedek 5589, Marius Pașcan 3285.
 
Korodi Attila nagy fölénnyel nyert Csíkszeredában
 
Az RMDSZ polgármesterjelöltje, Korodi Attila jelentős fölénnyel nyert Csíkszeredában a párhuzamos szavazatszámlálás alapján. Az előzetes eredmények szerint az RMDSZ-nek kétharmados többsége lesz a helyi képviselő-testületben. Borboly Csaba a megyei tanács élén a negyedik mandátumát kezdheti.
 
 
Fotó: Veres Nándor
 
A csíki RMDSZ eredményváróján Borboly Csaba úgy fogalmazott, „az elmúlt évek munkája mentén látható, hogy a csíki emberek bíznak abban a politikusi csapatban, amely helyi és megyei szinten vállalta és vállalja az ügyek intézését (...) Van tanulsága ennek a választásnak, az, hogy az a párbeszéd, szolidaritás és közös munka, ahogy Csíkban építkezik az RMDSZ, példaértékű lehet.”
 
Borboly továbbá megköszönte, hogy értesülései szerint a megye településeinek többségében bizalmat szavaztak neki a választók, így folytathatja a munkát Hargita Megye Tanácsa élén.
 
Korodi Attila a részeredményekről elmondta, várhatóan több mint kétharmados támogatottságot ért el az RMDSZ képviselőjelölti csapata Csíkszeredában. „Ez nemcsak biztató, de felelősségteljes mandátumot ad nekünk. A mai nap nagyon tanulságos. Egyfelől nekem, mint jövendő városvezetőnek, és a csapatnak is, mert a mai választás elmondja azt, hogy kilenc hónap közéleti viták, kihívások után Csíkszereda pontot tesz arra az időszakra, ami a kiszámíthatatlanságé volt, és elkezdődik egy építkezés. Ez arról szól, amit nagyon komolyan gondolunk: a nyitásról. A mai választás és a részvétel is azt mutatja, hogy a fiatal generációk meg kell tapasztalják azt, hogy lehet úgy várost vezetni, hogy a generációkat megszólítjuk, bevonjuk, közösen döntünk. Ebben vagyok én eltökélt.”
 
Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Szövetség csíkszeredai polgármesterjelöltje a részeredmények ismeretében gratulált Korodi Attilának és csapatának. „Ugyanakkor köszönök minden egyes, ránk leadott szavazatot. Ez nagy érték, hiszen mindegyik voks egy ember bizalmát jelenti” – mondta, hozzátéve, hogy a kampány során felvázolt elképzeléseik mellett továbbra is kitartanak.
 
A csíki RMDSZ eredményváróján emellett kiderült, hogy Gyimesfelsőlokon újabb mandátumot szerzett Pap Imre, Csicsóban pedig az EMSZ jelöltje, Péter Lukács újrázott. Csíkpálfalván Ferenc Csaba marad a községvezető, Csíkszentléleken pedig Nagy István ülhet a polgármesteri székbe.
 
Kelemen Hunor az eddigi eredményekről: a legfontosabb, hogy Marosvásárhelyt visszaszereztük
 
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a vasárnapi helyhatósági választás egyik legfontosabb eredményének nevezte a szövetség szempontjából, hogy a magyar közösségnek húsz év után sikerül visszaszereznie a polgármesteri tisztséget Marosvásárhelyen.
 
Az önkormányzati megmérettetés éjszakáján tartott sajtótájékoztatóján a szövetségi elnök elmondta, bár még nincsenek meg a végleges eredmények, a szavazatok összeszámlálásának eddigi állása szerint Soós Zoltán vezet, előnye pedig megfordíthatatlannak tűnik. „Optimista vagyok, határozottan azt gondolom, hogy Marosvásárhelyt megnyertük” – jelentette ki a politikus.
 
 
Fotó: RMDSZ/Facebook
 
Kelemen ismertetése szerint Gyergyószentmiklóst visszaszerezte az RMDSZ, Nagy Zoltán eddigi elöljárót legyőzve Csergő Tibor megszerezte a polgármesteri posztot, míg a helyi képviselő-testületben többséget szerzett a szövetség.
 
Szatmárnémetiben sikerült újráznia Kereskényi Gábornak, aki behozhatatlan előnyre tett szert. Emellett Szatmár megyében három olyan települést – Kaplony, Egri, Csanálos – megnyert az RMDSZ, amelyiket nem az alakulat irányított. Csíkszeredában Korodi Attila, Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád győzött, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor kétharmados győzelmet aratott. A Kolozs megyei Tordaszentlászlón az eddigi RMDSZ-es alpolgármesternek, Asztalos Istvánnak sikerült megnyernie az elöljárói széket, mégpedig a települést 1992 óta irányító, a szövetségnek a választások előtt hátat fordító, a megmérettetésen függetlenként induló Tamás Gebe Andrással szemben.
 
Kelemen közölte, rosszabbul mennek a dolgok az RMDSZ szempontjából az udvarhelyszéki körzetben, Székelyudvarhelyen ugyanis Gálfi Árpádnak (aki 2016-ban az MPP és az EMNP támogatásával lett polgármester) sikerült újráznia, míg Székelykeresztúron nyert az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltje. „Összességében úgy látom, hogy azokkal a településekkel, amelyeket megnyertünk, továbbá azokkal, amelyek megszerzése még kilátásban van, nagyjából tartható lesz az általunk előrevetített eredmény, a 200 polgármesteri szék. De a legfontosabb, hogy Marosvásárhelyt megnyertük. Gratulálunk valamennyi nyertesnek, aki mandátumot tudott nyerni” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.
 
Székelyudvarhely vonatkozásában Kelemen kérdésre válaszolva elmondta, tudomásul veszik a város lakosságának döntését. Közölte, az RMDSZ tudta, hogy egy első mandátumos polgármestert nehéz leváltani. „Gálfi Árpád többséget is kapott a tanácsban, tehát az sem kérdés, hogy bárkivel koalícióban kellene dolgoznia. Ellenzékben vagyunk Székelyudvarhelyen 2016 óta, és a következő négy év is így fog eltelni. Meglátjuk négy év múlva, mi fog történni” – állapította meg a szövetség elnöke.
gondola - szekelyhon. ro
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • Megújult a salgótarjáni főplébániatemplom
    Megújult a salgótarjáni főplébániatemplom a kormány támogatásával, a Modern Városok Programban (MVP). A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepi liturgia után azt mondta: megújul a városban a református, az evangélikus templom és környezete is.
  • Király István lett az Európai Kick-box Szövetség elnöke
    Az Európai Kick-box Szövetség, a WAKO Europe budapesti közgyűlésén a szervezet elnökévé választották Király Istvánt.
MTI Hírfelhasználó