Semjén Zsolt gratulált Kelemen Hunornak az RMDSZ választási sikeréhez
Semjén Zsolt a magyar kormány nevében továbbra is támogatásáról biztosította az RMDSZ-t.
Utoljára frissítve: 2020. szeptember 28. 01:02
2020. szeptember 28. 00:17

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének.

Úgy fogalmazott, az RMDSZ választási sikere az erdélyi magyarság sikere. Külön gratulált a történelmi marosvásárhelyi győzelemhez, és a Szatmárnémetiben és a Székelyföldön elért sikerekhez.

Semjén Zsolt a magyar kormány nevében továbbra is támogatásáról biztosította az RMDSZ-t.

Soós Zoltán visszavette Marosvásárhelyt

Magyarul és románul jelentette be győzelmét Soós Zoltán. Mint hangsúlyozta, minden vásárhelyinek lesz a polgármestere, ezennel véget ért a húsz évig tartó Florea-rendszer.

„Azt ígértem, minden marosvásárhelyi polgármestere leszek, köszönöm, hogy támogattak. Biztos lesznek majd tévedéseim, de egyvalamit nem felejtek el: a város minden polgárát képviselem” – jelentette ki Soós Zoltán, aki úgy fogalmazott, hogy visszavették Marosvásárhelyt.
 
Nem a magyarok, hanem a marosvásárhelyiek győztek. Nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a vásárhelyiek nyertek a korrupció és a keresztapák felett – mondta, történelmi győzelemnek nevezve a vasárnapit.
 
Soós úgy fogalmazott, hogy túlléptek az etnikai választáson, és lezártak egy rendszert, a Florea-rendszert, amely sok sebet ejtett, de nem létfontosságút, mert a vásárhelyiek ezúttal szívvel szavaztak. A Soóst támogató RMDSZ-csapat is teljesen megújult, a szavazatok többségét megszerző jelölt reméli, ezzel vége lesz az intrikáknak.
 
„Új fejezetet nyitunk Marosvásárhely életében, nagy kihívás áll előttünk” – zárta Soós megköszönve a támogatást.
 
 
Fotó: Haáz Vince
 
00.17 – Részeredmények: Soós Zoltán 23 130 szavazat, Claudiu Maior 7077, Theodora Benedek 5589, Marius Pașcan 3285.
 
Korodi Attila nagy fölénnyel nyert Csíkszeredában
 
Az RMDSZ polgármesterjelöltje, Korodi Attila jelentős fölénnyel nyert Csíkszeredában a párhuzamos szavazatszámlálás alapján. Az előzetes eredmények szerint az RMDSZ-nek kétharmados többsége lesz a helyi képviselő-testületben. Borboly Csaba a megyei tanács élén a negyedik mandátumát kezdheti.
 
 
Fotó: Veres Nándor
 
A csíki RMDSZ eredményváróján Borboly Csaba úgy fogalmazott, „az elmúlt évek munkája mentén látható, hogy a csíki emberek bíznak abban a politikusi csapatban, amely helyi és megyei szinten vállalta és vállalja az ügyek intézését (...) Van tanulsága ennek a választásnak, az, hogy az a párbeszéd, szolidaritás és közös munka, ahogy Csíkban építkezik az RMDSZ, példaértékű lehet.”
 
Borboly továbbá megköszönte, hogy értesülései szerint a megye településeinek többségében bizalmat szavaztak neki a választók, így folytathatja a munkát Hargita Megye Tanácsa élén.
 
Korodi Attila a részeredményekről elmondta, várhatóan több mint kétharmados támogatottságot ért el az RMDSZ képviselőjelölti csapata Csíkszeredában. „Ez nemcsak biztató, de felelősségteljes mandátumot ad nekünk. A mai nap nagyon tanulságos. Egyfelől nekem, mint jövendő városvezetőnek, és a csapatnak is, mert a mai választás elmondja azt, hogy kilenc hónap közéleti viták, kihívások után Csíkszereda pontot tesz arra az időszakra, ami a kiszámíthatatlanságé volt, és elkezdődik egy építkezés. Ez arról szól, amit nagyon komolyan gondolunk: a nyitásról. A mai választás és a részvétel is azt mutatja, hogy a fiatal generációk meg kell tapasztalják azt, hogy lehet úgy várost vezetni, hogy a generációkat megszólítjuk, bevonjuk, közösen döntünk. Ebben vagyok én eltökélt.”
 
Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Szövetség csíkszeredai polgármesterjelöltje a részeredmények ismeretében gratulált Korodi Attilának és csapatának. „Ugyanakkor köszönök minden egyes, ránk leadott szavazatot. Ez nagy érték, hiszen mindegyik voks egy ember bizalmát jelenti” – mondta, hozzátéve, hogy a kampány során felvázolt elképzeléseik mellett továbbra is kitartanak.
 
A csíki RMDSZ eredményváróján emellett kiderült, hogy Gyimesfelsőlokon újabb mandátumot szerzett Pap Imre, Csicsóban pedig az EMSZ jelöltje, Péter Lukács újrázott. Csíkpálfalván Ferenc Csaba marad a községvezető, Csíkszentléleken pedig Nagy István ülhet a polgármesteri székbe.
 
Kelemen Hunor az eddigi eredményekről: a legfontosabb, hogy Marosvásárhelyt visszaszereztük
 
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a vasárnapi helyhatósági választás egyik legfontosabb eredményének nevezte a szövetség szempontjából, hogy a magyar közösségnek húsz év után sikerül visszaszereznie a polgármesteri tisztséget Marosvásárhelyen.
 
Az önkormányzati megmérettetés éjszakáján tartott sajtótájékoztatóján a szövetségi elnök elmondta, bár még nincsenek meg a végleges eredmények, a szavazatok összeszámlálásának eddigi állása szerint Soós Zoltán vezet, előnye pedig megfordíthatatlannak tűnik. „Optimista vagyok, határozottan azt gondolom, hogy Marosvásárhelyt megnyertük” – jelentette ki a politikus.
 
 
Fotó: RMDSZ/Facebook
 
Kelemen ismertetése szerint Gyergyószentmiklóst visszaszerezte az RMDSZ, Nagy Zoltán eddigi elöljárót legyőzve Csergő Tibor megszerezte a polgármesteri posztot, míg a helyi képviselő-testületben többséget szerzett a szövetség.
 
Szatmárnémetiben sikerült újráznia Kereskényi Gábornak, aki behozhatatlan előnyre tett szert. Emellett Szatmár megyében három olyan települést – Kaplony, Egri, Csanálos – megnyert az RMDSZ, amelyiket nem az alakulat irányított. Csíkszeredában Korodi Attila, Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád győzött, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor kétharmados győzelmet aratott. A Kolozs megyei Tordaszentlászlón az eddigi RMDSZ-es alpolgármesternek, Asztalos Istvánnak sikerült megnyernie az elöljárói széket, mégpedig a települést 1992 óta irányító, a szövetségnek a választások előtt hátat fordító, a megmérettetésen függetlenként induló Tamás Gebe Andrással szemben.
 
Kelemen közölte, rosszabbul mennek a dolgok az RMDSZ szempontjából az udvarhelyszéki körzetben, Székelyudvarhelyen ugyanis Gálfi Árpádnak (aki 2016-ban az MPP és az EMNP támogatásával lett polgármester) sikerült újráznia, míg Székelykeresztúron nyert az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltje. „Összességében úgy látom, hogy azokkal a településekkel, amelyeket megnyertünk, továbbá azokkal, amelyek megszerzése még kilátásban van, nagyjából tartható lesz az általunk előrevetített eredmény, a 200 polgármesteri szék. De a legfontosabb, hogy Marosvásárhelyt megnyertük. Gratulálunk valamennyi nyertesnek, aki mandátumot tudott nyerni” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.
 
Székelyudvarhely vonatkozásában Kelemen kérdésre válaszolva elmondta, tudomásul veszik a város lakosságának döntését. Közölte, az RMDSZ tudta, hogy egy első mandátumos polgármestert nehéz leváltani. „Gálfi Árpád többséget is kapott a tanácsban, tehát az sem kérdés, hogy bárkivel koalícióban kellene dolgoznia. Ellenzékben vagyunk Székelyudvarhelyen 2016 óta, és a következő négy év is így fog eltelni. Meglátjuk négy év múlva, mi fog történni” – állapította meg a szövetség elnöke.
gondola - szekelyhon. ro
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Kövér: kiválóak a magyar-török kapcsolatok
  Az ukrán-orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.
 • Nemzeti konzultáció az EU-szankciókról
  A kormány szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését: nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebookon.
 • Lelki segítség az egyházi intézmények gondozottjainak
  A betegápolásban, idősgondozásban fontos többlet az a lelki segítség, amelyet az egyházi szociális intézményekben megkapnak a gondozottak életük nehéz időszakában - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
MTI Hírfelhasználó