Karácsony Gergely Kispestre száműzi a Szent István-szobrot
Szent István nem a róla elnevezett parkban kap szobrot, hanem Gajda Péter ténykedését figyelheti a XIX. kerületben – reagált a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció arra a fővárosi előterjesztésre, hogy a Szent István park helyett a kispesti Templom téren állítják fel államalapítónk emlékművét.
2020. szeptember 28. 23:58

„Budapest mindenkié – kivéve Szent Istvánt – úgy tűnik, ez Karácsony Gergely új jelmondata! A baloldali városvezetés végképp kitiltja Szent Istvánt a róla elnevezett parkból. A szerdai közgyűlésre benyújtott előterjesztés szerint az államalapító király szobrát az eredeti tervvel ellentétben nem Budapest egyik kiemelt helyén állítanák fel, hanem a XIX. kerületi Templom téren – írja közleményében a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció. Hozzátették: eredetileg a XIII. kerületi szoborállításnak szimbolikus üzenete is volt, hiszen a kommunista Lukács György-szobor egykori helyéhez közel helyezték volna el.

Emlékeztettek, hogy Karácsony Gergely legutóbb még azt mondta: „A vita nem arról szól, hogy lesz-e Szent István-szobor a Szent István parkban, hanem arról, hogy hogyan tudjuk összeegyeztetni az emlékezetpolitikai és a parkhasználók által megfogalmazott szempontokat.”

„Ehhez képest most csöndben, mindenfajta társadalmi vita nélkül kitiltják Szent István szobrát a Szent István parkból. Arról ugyanis kétségünk sincs, hogy a javaslatot a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés elfogadja. Ez az ügy is jól jellemzi Karácsony Gergely őszinteségét, szavahihetőségét és demokráciafelfogását” – reagált a fővárosi kormánypárti frakció.

Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője lapunknak elmondta: elfogadhatatlan a főpolgármester bénázása, hogy kitiltja az államalapító szobrát a Szent István parkból. Egyértelműen ott lenne a helye. Ráadásul Kispesten már található egy mellszobor, amelyet elhanyagolt a baloldali városvezetés.

– A mellszobor a kispesti nyugdíjasház kertjében, elhanyagolva található. A méltatlan állapot jól példázza, hogy miként viszonyul a kispesti baloldal az államalapító Szent István emlékéhez. Mi is szerettünk volna Kispesten egy méltó emlékművet, de nem ilyen áron – hangsúlyozta lapunknak a kispesti Fidesz elnöke.

Fidesz: Szent István nem a róla elnevezett parkban kap szobrot, hanem Gajda Péter ténykedését figyelheti a XIX. kerületben

A szerdai közgyűlésre benyújtott előterjesztés szerint Szent István, az államalapító király szobrát az eredeti tervvel ellentétben nem Budapest egyik kiemelt helyén állítaná fel a baloldali vezetés, hanem a XIX. kerületi Templom téren - közölte a Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportja hétfőn az MTI-vel.

Úgy fogalmaztak: "Budapest mindenkié - kivéve Szent Istvánt - úgy tűnik ez Karácsony Gergely új jelmondata!"

A közlemény szerint Karácsony Gergely legutóbb még azt mondta: "a vita nem arról szól, hogy lesz-e Szent István-szobor a Szent István parkban, hanem arról, hogy hogyan tudjuk összeegyeztetni az emlékezetpolitikai és a parkhasználók által megfogalmazott szempontokat."

A képviselőcsoport szerint ehhez képest most csöndben, mindenfajta társadalmi vita nélkül kitiltják Szent István szobrát a Szent István parkból. "Arról ugyanis kétségünk sincs, hogy a javaslatot a baloldali többségű fővárosi közgyűlés elfogadja. Ez az ügy is jól jellemzi Karácsony Gergely őszinteségét, szavahihetőségét és demokráciafelfogását" - írták.

Hozzátették: a XIII. kerületi szoborállításnak eredetileg szimbolikus üzenete is volt, hiszen a kommunista Lukács György szobor egykori helyéhez közel helyezték volna el.

magyarnemzet.hu - MTI
  • Karácsony tudatlansága példátlan
    Karácsony Gergely korábban gondolkozott azon, hogy elinduljon az EP-választáson, és Brüsszelben folytassa a karrierjét, de végül elvetette ezt, mivel nem beszélt angolul.
  • Tisztifőorvos: a várandósok is megkaphatják a második oltást
    A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
  • Gyurcsány Ferenc osztja a szerepeket a baloldalon
    Egyre több politikai elemző véli úgy, hogy bár hivatalosan Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, férjének, Gyurcsány Ferencnek mindegy, hogy ki nyeri a baloldali előválasztást, mert úgyis mindenkit ő irányít.
MTI Hírfelhasználó