A járvánnyal még jó pár hónapig együtt kell élni
A szakemberek már sokkal többet tudnak a vírusról, sokkal jobb esélyei vannak azoknak, akik most kerülnek kórházba koronavírus-fertőzés miatt, mint a járvány elején, amikor maga a kórokozó is ismeretlen volt – jelentette ki az országos tiszti főorvos szombaton a közmédiának nyilatkozva.
2020. október 3. 21:19

Müller Cecília szerint a járvánnyal még jó pár hónapig együtt kell élni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelzései alapján eltarthat akár jövő nyárig is. Hozzátette: egy biztonságos, megfelelő vakcina piacra kerülése sokat segítene, és jelentősen befolyásolná a járvány lezajlását az egész világban.

Addig azonban a természetes fertőződést próbálják megakadályozni.

Kitért rá: az új fertőzöttek negyede a 20–29 éves korosztályból kerül ki, de a felette és alatta levő korosztályoknál is emelkedő tendencia tapasztalható.
A szennyvízből kimutatott örökítőanyag-vizsgálatot Müller Cecília jó előrejelzési lehetőségnek nevezte. Úgy fogalmazott: az elmúlt hetek adatai is mutatják, hogy összefüggés figyelhető meg az új fertőzöttek száma és az azt megelőző 6-10 napban a szennyvízben levő örökítőanyag koncentrációja közt. Jelenleg ez a tendencia Nyugat-Magyarországon növekszik a leginkább – mondta.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a súlyos, illetve középsúlyos betegeket, akiknek kórházi ápolásra van szükségük, azokra az ellátóhelyekre koncentrálják, ahol minden feltétel – tárgyi eszközök, lélegeztetőgépek, gyógyszerek – adott gyógyulásukhoz.

Hangsúlyozta: a személyi feltételeket növekvő betegszám esetén vezényléssel biztosítják. A betegek ellátására jelenleg 41 kijelölt intézmény van – közölte Müller Cecília.

Szólt a favipiravir hatóanyagú gyógyszeres kezelésről is, amelyet ha időben kezdenek el adni, jelentős pozitív hatásai vannak: nem súlyosbodik tovább egy középsúlyos beteg állapota.

Müller Cecília a 60 év felettieknek és a krónikus betegeknek javasolta az influenza elleni védőoltást, amelyet a kormány mindenki számára ingyenessé tett. Hangsúlyozta: ez a koronavírus ellen nem véd, ugyanakkor mindkét vírus a tüdőt és a légzőszerveket is megtámadja. Ha legalább az egyiktől meg tudják védeni magukat az emberek, akkor azt feltétlenül meg kell tenni, mivel ha egyszerre támad mindkét vírus, a szövődmények és a súlyos lefolyás kockázata jóval magasabb – jelentette ki az országos tiszti főorvos.

A magas vérnyomás önmagában is kockázati tényezőnek számít koronavírus-fertőzés esetén – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos. Hangsúlyozta, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél sokkal súlyosabb a betegség lefolyása.

Tavasszal sok olyan kérdés volt, amire nem tudták a választ, most viszont sokkal több információ áll rendelkezésre és több a tapasztalat is, ezért aki most kerül kórházba, annak sokkal jobbak az esélyei – emelte ki az országos tiszti főorvos.

Az M1 aktuális csatornán elhangzott, napról napra emelkedik a koronavírus miatt elhunytak száma Magyarországon.

A híradóban Müller Cecíliát idézve elmondták azt is: az elhunytak jelentős része valamilyen krónikus betegségben szenvedett. A legidősebb elhunyt 94, a legfiatalabb 55 éves volt.

A tájékoztatás szerint a második hullámban legnagyobb számban továbbra is fiatalok fertőződnek meg.

Kásler Miklós a járványügyi szabályok betartására figyelmeztet

A járványügyi szabályok betartására hívja fel a figyelmet szombati Facebook-bejegyzésében az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós hangsúlyozza, hogy a járványügyi szabályok betartásával három célt is elérünk: megóvjuk magunkat és mások egészségét, működésben tarthatjuk az országot és kíméljük az egészségügyi ellátórendszert.

Ezek a legfontosabb célok, hiszen az élet védelmét és az egzisztenciális biztonságot garantálják – teszi hozzá.

Vélekedése szerint ugyan a maszkviselés vagy éppen a lépten-nyomon történő kézfertőtlenítés sokak számára kényelmetlen lehet, ám ezek a kényelmetlenségek eltörpülnek a szabályok, óvintézkedések és korlátozások hatásossága és eredményessége mellett.

Ugyanis a koronavírussal szemben most csak a körültekintés és a kellő óvatosság jelenthet védelmet – figyelmeztet.

Közlése szerint a magyar egészségügy készen áll az előttünk álló időszak kihívásaira.

„Orvos miniszterként tudom és vallom, hogy mindannyiunk érdeke elsődlegesen a megbetegedések és a fertőzés elkerülése” – fogalmaz a politikus.

„Tavasszal Magyarország sikerrel vette fel a küzdelmet a koronavírus-járvánnyal szemben. Ennek a nemzeti összefogás és egység volt a kulcsa, amelyre az elkövetkezendőkben is szükségünk lesz. Tartsuk be a járványügyi szabályokat és vigyázzunk egymásra! Együtt újra sikerülni fog!” – írjaFacebook-bejegyzésében Kásler Miklós.

MTI