Tehetségkutatás a műszaki innovációhoz
A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával szervezi a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt.
2020. október 6. 08:36

Novák Blanka (b1), Ecsedi Boglárka (b2) és Zsigó Miklós (b3), a verseny korábbi győztesei, valamint Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke (b4) a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes meghirdetésén a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban. A versenyt a Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával szervezi. A fiatalok az első fordulóra természettudományi ötletük legfeljebb két oldalas vázlatának feltöltésével pályázhatnak november 25-ig. MTI/Bruzák Noémi

Pakucs János - innovació.hu

A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával szervezi a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Az októberben megtartott bejelentéskor a versenykiírás idei újdonságait ismertette Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Őt kérdezte a Gondola.

- Elnök úr, miért volt szükséges az innovációs gondolkodásmódot a versenykiírásra is kiterjeszteni?

- Az élet minden területére az erős verseny a jellemző, az innováció területen pedig kiemelten fontos a vetélkedés. Nemzetközi szinten is számos versenyt szerveznek, mi csak a kiemelt eseményeken veszünk részt, és ezeken nagy nemzetközi elismeréseket, rangos díjakat kaptunk tehetséges magyar diákjaink révén, főként az európai fiatal kutatók erőfelmérésén, valamint az Egyesült Államokban a fiatal tudósok olimpiáján! A versenykiírás megújításakor részben tapasztalatainkat hasznosítjuk, részben a világ változásaihoz igazodunk: ez utóbbi a Magyar Innovációs Szövetség fontos erénye a kezdetektől fogva.

- A rendezvényen bemutatkozott három, nemzetközi színtéren is kiemelkedően sikeres fiatal: Novák Blanka, Ecsedi Boglárka és Zsigó Miklós. Őket hogyan sikerült a járványhelyzetben is tevékenységre serkenteni?

- A fiatalokat általában kevésbé korlátozta a járvány. A kiemelkedően tehetséges fiatalok – köztük az az Ecsedi Boglárka, akivel a Gondola is készített interjút – pedig ugyanolyan lendülettel dolgoznak, illetve dolgoztak, mint ha semmi váratlan és veszélyes akadály, egészségügyi kockázat nem lenne. Egyébként is az otthoni vagy akár a laboratóriumokban végzett munkát semmi, a koronavírusból adódó gond nem akadályozta, kutatni, fejleszteni mindig lehet, különösen azoknak, akik tehetségesek! Mi csak a keretet – a versenyt – szerveztük meg a részükre... A keretet ők töltik ki évről évre nagyon színvonalas tartalommal.

- Az Önök civil szervezete három állami szervezettel működik együtt sikeresen. Mi ennek az együttműködésnek a különleges előnye?

-Ez a tény is emeli tevékenységünk tekintélyét, s ez a tekintély nélkülözhetetlen ahhoz, hogy eredményes legyen széleskörű szakmai érdekvédelmi működésünk. A nagy társadalmi presztízs szavatolja, hogy felhívásaink eljussanak a közösségekhez, és cselekvésre bátorítsák a tehetséggel megáldott magyar fiatalokat. Egyben tanáraik segítsék őket: ez utóbbi is nagyon fontos, és elismerésben részesítjük a legkiválóbbakat.

- Önök hogyan vonnak be az innovációs gondolkodásmód bűvkörének szélesítésébe a műszaki erők mellett kulturális civil szervezeteket is, köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítványt?

- A Balassi Kard Művészeti Alapítvány az Innovációs Szövetséghez hasonlóan nagy társadalmi elismertséget szerzett magának, és mi a tagszervezeteinket mozgósítjuk az Alapítvány tevékenységeinek támogatására. Részt veszünk, illetve feladatokat vállalunk az eseményeken. A kultúra része a műszaki, illetve az innovációs tevékenységnek, és magában a kultúrában is nélkülözhetetlen az innováció: erre éppen a Balassi Kard Művészeti Alapítvány ad példát.
  

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó