Tehetségkutatás a műszaki innovációhoz
A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával szervezi a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt.
2020. október 6. 08:36

Novák Blanka (b1), Ecsedi Boglárka (b2) és Zsigó Miklós (b3), a verseny korábbi győztesei, valamint Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke (b4) a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes meghirdetésén a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban. A versenyt a Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával szervezi. A fiatalok az első fordulóra természettudományi ötletük legfeljebb két oldalas vázlatának feltöltésével pályázhatnak november 25-ig. MTI/Bruzák Noémi

Pakucs János - innovació.hu

A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával szervezi a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Az októberben megtartott bejelentéskor a versenykiírás idei újdonságait ismertette Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Őt kérdezte a Gondola.

- Elnök úr, miért volt szükséges az innovációs gondolkodásmódot a versenykiírásra is kiterjeszteni?

- Az élet minden területére az erős verseny a jellemző, az innováció területen pedig kiemelten fontos a vetélkedés. Nemzetközi szinten is számos versenyt szerveznek, mi csak a kiemelt eseményeken veszünk részt, és ezeken nagy nemzetközi elismeréseket, rangos díjakat kaptunk tehetséges magyar diákjaink révén, főként az európai fiatal kutatók erőfelmérésén, valamint az Egyesült Államokban a fiatal tudósok olimpiáján! A versenykiírás megújításakor részben tapasztalatainkat hasznosítjuk, részben a világ változásaihoz igazodunk: ez utóbbi a Magyar Innovációs Szövetség fontos erénye a kezdetektől fogva.

- A rendezvényen bemutatkozott három, nemzetközi színtéren is kiemelkedően sikeres fiatal: Novák Blanka, Ecsedi Boglárka és Zsigó Miklós. Őket hogyan sikerült a járványhelyzetben is tevékenységre serkenteni?

- A fiatalokat általában kevésbé korlátozta a járvány. A kiemelkedően tehetséges fiatalok – köztük az az Ecsedi Boglárka, akivel a Gondola is készített interjút – pedig ugyanolyan lendülettel dolgoznak, illetve dolgoztak, mint ha semmi váratlan és veszélyes akadály, egészségügyi kockázat nem lenne. Egyébként is az otthoni vagy akár a laboratóriumokban végzett munkát semmi, a koronavírusból adódó gond nem akadályozta, kutatni, fejleszteni mindig lehet, különösen azoknak, akik tehetségesek! Mi csak a keretet – a versenyt – szerveztük meg a részükre... A keretet ők töltik ki évről évre nagyon színvonalas tartalommal.

- Az Önök civil szervezete három állami szervezettel működik együtt sikeresen. Mi ennek az együttműködésnek a különleges előnye?

-Ez a tény is emeli tevékenységünk tekintélyét, s ez a tekintély nélkülözhetetlen ahhoz, hogy eredményes legyen széleskörű szakmai érdekvédelmi működésünk. A nagy társadalmi presztízs szavatolja, hogy felhívásaink eljussanak a közösségekhez, és cselekvésre bátorítsák a tehetséggel megáldott magyar fiatalokat. Egyben tanáraik segítsék őket: ez utóbbi is nagyon fontos, és elismerésben részesítjük a legkiválóbbakat.

- Önök hogyan vonnak be az innovációs gondolkodásmód bűvkörének szélesítésébe a műszaki erők mellett kulturális civil szervezeteket is, köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítványt?

- A Balassi Kard Művészeti Alapítvány az Innovációs Szövetséghez hasonlóan nagy társadalmi elismertséget szerzett magának, és mi a tagszervezeteinket mozgósítjuk az Alapítvány tevékenységeinek támogatására. Részt veszünk, illetve feladatokat vállalunk az eseményeken. A kultúra része a műszaki, illetve az innovációs tevékenységnek, és magában a kultúrában is nélkülözhetetlen az innováció: erre éppen a Balassi Kard Művészeti Alapítvány ad példát.
  

gondola
MTI Hírfelhasználó