Futball - Kínálatnövelés a játékosvásárhoz
A magyar kluboknál a jegyeladásokból származó bevételek valóban nem olyan jelentősek, mint Nyugat-Európában. Ugyanakkor ha az előttünk álló időszakra tekintünk - a Ferencváros Bajnokok Ligája mérkőzésein - komolyabb bevételről lehet szó, ha a mérkőzésnapi bevételeket vizsgáljuk.
2020. október 6. 16:01

A magyar labdarúgó-válogatott játékosai az Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjének október 8-ai, szófiai Bulgária-Magyarország mérkőzése előtti edzésen az Illovszky Rudolf Stadion melletti edzőpályán 2020. október 5-én. MTI/Bruzák Noémi

Paunoch Péter, az egyik legismertebb magyar játékosmenedzser szerint a Ferencváros labdarúgócsapata nagyszerűen erősített az idén nyáron és ősszel. Őt kérdezte a Gondola.

- Igazgató úr, a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság talán még jól is jöhet a magyar klubok számára, hiszen nagy részük a központi támogatásoknak köszönhetően nem csak a piacról él, és nem feltétlenül hiányoznak nekik a meccsnapi bevételek - mint Nyugat-Európa jelentősebb klubjainak. Mikorra várható, hogy a magyar futball ne szoruljon az adófizetők támogatására?

- A magyar kluboknál a jegyeladásokból származó bevételek valóban nem olyan jelentősek, mint Nyugat-Európában. Ugyanakkor ha az előttünk álló időszakra tekintünk - a Ferencváros Bajnokok Ligája mérkőzésein - komolyabb bevételről lehet szó, ha a mérkőzésnapi bevételeket vizsgáljuk. Természetesen ezt elsősorban a vírushelyzet okozta korlátozások határozzák majd meg.
A klubok piaci alapon való működése évek óta lényeges kérdés. Azt mindenképpen látni kell, hogy az állam ötven éven keresztül magára hagyta a sportot. A jelenlegi rendszer ezt próbálja kezelni. Véleményem szerint, a klubok eredményessége egy olyan folyamathoz vezethet, mely során egyre több piaci szereplő vállal majd szerepet a labadrúgásban.

- A szakemberek miért nem mondják meg a futballfejlesztésben üzletet látó befektetőknek, hogy a magyar futballistákat nem tizennégy, hanem négyéves életkortól kezdve kell kialakítani, megalkotni?

Paunoch Péter - futballec.com

Az akadémiai rendszer valóban 14 éves kortól kezdve indul. Ugyanakkor egy 4 éves gyereknél nem igazán beszélhetünk még utánpótlásképzésről vagy fejlesztésről.

- Az Ön vállalata, a Football Education Center hogyan vonja be az elsősorban nem sporttal, hanem művészettel foglalkozó civil szervezeteket - köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítványt - a magyar futballkultúra emelésébe, szellemi fejlesztésébe?

- Ezt a kérdést nem teljesen értem. A Football Education Center egy olyan oktatási intézmény, melyen belül - Magyarországon egyedülálló módon - elsősorban a játékosmegfigyelés területén képzünk szakembereket.
 

gondola
Címkék:
MTI Hírfelhasználó