Karácsonynak nincs sikertörténete
Tarlós István volt főpolgármester vezetői tevékenységével jóval többen elégedettek, mint baloldali utódjáéval, Karácsony Gergelyével - derül ki a Nézőpont Intézet 800 ember megkérdezésével legfrissebb közvélemény-kutatásából.
2020. október 10. 09:37

Az intézet által az MTI-hez is eljuttatott közlemény szerint arra a kérdésre, hogy "ki vezette eddig jobban Budapestet", Tarlóst a fővárosiak 46 százaléka, a regnáló főpolgármestert csak 26 százaléka választotta.

Megjegyezték: "régóta tudott tény", hogy Karácsony Gergely népszerű politikus, akinek "imázsát konkrét ügyek sem tudják csorbítani". Megállapították ugyanakkor, hogy a népszerűségből nem következik az elégedettség, s az újraválasztás automatikusan. Abban a kérdésben, hogy maradjon-e a következő választás után Karácsony Gergely vagy ne, 40-40 százalékos döntetlen alakult ki a két tábor között.

A Nézőpont Intézetnek az önkormányzati választás évfordulójára készített kutatása szerint a fővárosiak 48 százaléka kedveli és 42 százaléka nem kedveli Karácsony Gergelyt; az arányszámok megegyeznek a tavalyi főpolgármester-választás végeredményének arányszámaival.

Azt írták: a változatlan támogatottság azért is érdekes, mert az elmúlt egy évben "kevés látványos és fontos döntést hozott az új városvezetés", amellyel elégedettek lennének a budapestiek.

"A nehezen kialakuló városházi koalíció először a BKK vezetőváltásával, később a rakpart szimbolikus lezárásával, s végül a koronavírus járványügyi, majd gazdasági nehézségeinek kezelésében mutatott inaktivitással hívta fel magára a figyelmet" - olvasható a kommünikében.

Úgy folytatták: ezekben az ügyekben sodródott a fővárosi vezetés, "de saját témáival sem volt sokkal sikeresebb". A hajléktalanpolitika ügyében nem érez a többség kora ősszel romlást, a fővárosiak 37 százaléka nem lát több fedél nélkülit az utcán, mint korábban (22 százalékuk igen) - tették hozzá. A Nézőpont szerint ugyanakkor a kerékpársávok ügyében nincs többsége a főpolgármesternek. A budapestiek 55 százaléka szerint rossz döntés volt "ideiglenes kerékpársávok felfestése több forgalmas útszakaszon" (36 százalékuk szerint viszont jó). A forgalomlassító intézkedések szintén nem örvendenek nagy támogatásnak, a fővárosiak 43 százaléka szerint született jó döntés (38 százalék szerint nem).

"Így egy év távlatából kijelenthető, Karácsonynak nincs sikertörténete" - értékelt az intézet. Hozzátették: "a főpolgármester hiányzó eredményei magyarázhatják a már említett népszerűség alapján meglepően gyenge szereplését az elődjével összevetve".

MTI
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
MTI Hírfelhasználó