Az országmentő 12-es toplista a jegybanktól
Miért is ne ismerhetnénk fel, hogy évtizedünk megnyeréséhez a pénzgazdaság új fordulatai vezethetnek el, ahogy a 2010-es évtized sikerei mögött is megtalálhatjuk a pénz területén elért győzelmeket? – Matolcsy György MNB-elnök a Növekedés.hu-n megjelent írásában elemzi az évtized jegybanki fordulatait.
2020. október 19. 18:06

A 2010 és 2012 között végrehajtott sikeres költségvetési konszolidáció adott alapot arra, hogy 2013-tól teljes jegybanki fordulatot vigyünk végbe. Ezek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új stratégiája alapján, de a kormány és a bank szövetségében mentek végbe, ezért lehettek átütően sikeresek. E kettős stratégiai szövetség lehet a kulcsa a 2020-es évtized pénzügyi sikereinek – írja Matolcsy György a Növekedés.hu-n megjelent cikkében.

2013 és 2020 között a magyar jegybank és szövetségesei legalább 12 gazdaságtörténeti jelentőségű pénzügyi fordulatot hajtottak végre. Ezek a globális és európai jegybanki világban mind top 1-es fordulatnak számítottak. Sem az újkori magyar pénztörténetben, sem a jegybankok elmúlt közel négy évszázados történetében nem találunk példát hasonlóan gyors, átfogó és sikeres fordulatokra. Ez nem jelenti azt, hogy a magyar jegybank a világ legerősebb központi bankjai közé került volna, de azt igen, hogy hatékonyságban, a lépések időzítésében és újszerűségében átütő és jegyzett eredményeket ért el.Nézzük a 12 nagy jegybanki fordulatot:

 

       Növekedési Hitelprogram (NHP): 

         A jegybanki alapkamat csökkentése:

Négy ciklusban, 7,5 százalékról 0,6 százalékra csökkent a magyar alapkamat. Huszonöt bázisponttal indult, majd kisebb léptékkel ment tovább, hogy tartsa a csökkentés arányát, és átárazta a teljes kamatrendszert.             

A 2013 nyarán indult program megtörte a hitelbefagyás, és zuhanó pályáról két számjegyű növekedési pályára állította a kkv-k hitelállományát.

            Önfinanszírozási program:

A jegybanki mérlegből kiszorította a banki betét/letét állományt (ami csúcspontján 5 ezermilliárd Ft felett volt), és átirányította a hitel- és állampapírpiacra.

            Svájcifrank-hitelek forintra váltása:

2014 őszén kezdeményezte a jegybank a teljes svájci frankon alapuló hitelállomány forintra váltását, megelőzve a 2015 elején bekövetkező frankerősödést, ami akár 70 százalékkal is megemelte volna a törlesztési terheket.

             Aranytartalék hazahozatala és tízszeres emelése:

A jegybank újjáépítette a hazai aranytartalékot, ami befektetési és tartalékolási szempontból, valamint a nemzettudat erősítése terén egyaránt jó döntésnek bizonyult.

        A 2014/2015-ös politikai támadás pénzügyi kivédése:

A jegybank sikeresen kezelte a 2015 elején „fellépő” brókerbotrányokat, így nem alakult ki jelentős és tartós pénzügyi zavar a magyar pénzügyi rendszerben.

          Az azonnali fizetés bevezetése:

Eddig egyedül a magyar pénzügyi rendszerben sikerült teljeskörűen bevezetni a pénzforgás sebességét nagyságrendileg megnövelő azonnali fizetési rendszert.

         Versenyképességi stratégia:

A magyar jegybank a kormány felkérésére vállalta a versenyképességi stratégia megalkotását, kidolgozta az előrehaladás mérőrendszerét, és rendszeres mérésekkel visszacsatolásra alkalmas tükröt is működtet.

          Az inflációs cél elérése:

A jegybankok nemzetközi világában egyedülálló, hogy egy inflációs célkövető monetáris politika eléri a kitűzött inflációs célt. Az MNB ezt 2017 óta szinte folyamatosan elérte, ezzel kivédtük az elmúlt és a következő évtized legnagyobb veszélyét, a deflációt, vagyis azt, hogy 0 százalék közeli infláció mellett 0 százalék közeli növekedésre álljon be a gazdaság.

         Eredményfordulat:

A jegybank korábbi vezetése 2013-ra 203 milliárd forintos veszteséget jelentett az EU felé, ami megakadályozta volna Magyarország kivételét a túlzottdeficit-eljárásból. Az új vezetés már 2013-ra nyereségessé tette az MNB mérlegét, majd évről évre jelentős pozitív eredményt ér el az árfolyamnyereség és a pozitív kamateredmény révén. A tartós eredményfordulathoz teljes jegybanki fordulat vezetett el.

          Teljes mérlegfordulat:

A jegybank –a vázolt programok eredményeként – sikeres mérlegfordulatot hajtott végre 2013 tavaszától. Mérlegét a korábbi 40 százalékos GDP-arányos szintről 25 százalékra csökkentve mozgásteret teremtett az esetleges későbbi pénzügyi nehézségek kezelésére.

          A 2020-as válságkezelés pénzügyi segítése:

Ez a helyzet külső okok miatt állt elő. A jegybank zömében közvetett módon, de hatékonyan segíti az eddigi sikeres magyar válságkezelést. Biztosítjuk a bankrendszer likviditását, kezdeményeztük a hitel- és törlesztési moratóriumot, erős védelmi vonalat építettünk a devizatartalékok felemelésével, visszahoztuk és kibővítettük az NHP-t, folyamatosan stabilizáljuk az állampapírpiacot, és forrással segítjük a beruházás-központú növekedési fordulatot. A korábban megteremtett mozgásteret kiaknázva így az év végére a jegybanki mérleg a GDP 25 százalékáról 35 százalék közelébe emelkedik.

Még nincs vége a pénztörténeti fordulatoknak

A jegybanki programok sikerét jelzi, hogy azoknak köszönhetően több pénz áramlott a magyar gazdaságba, mint a 2014és 2020 közötti teljes lehívott EU-forrás. A költségvetés kamatkiadásai a GDP 4,5 százalékáról 2 százalék közelébe csökkentek, eddig mintegy 3600 milliárd forinttal csökkentve az államadósság utáni kamatkiadást a 2013. évi szinthez képest. Ebben az évben 1000 milliárd forint lehet a további kamat megtakarítás.

Összességében a jegybanki programok a 2013 és 2019 közötti GDP növekedés közel felét alapozták meg. Érdemes rögzíteni, hogy a jegybanki fordulatok nélkül 2013-tól ugyan bekövetkezett volna a növekedési fordulat a magyar gazdaságban, de a felzárkózási fordulat aligha.

E felsorolás a látszat ellenére nem a múltról, hanem a jövőről szól. A pénztörténeti jelentőségű fordulatoknak nincs vége, a java még előttünk áll, és az eddigi sikerek újból elérhetők.

A 2020-as évtized fordított tükre a 2010-es éveknek, a két évtized aszimmetrikus. Akkor 7 jó év konjunktúrája adta a felhajtóerőt 2013–2019 között, 2020-tól 7 nehezebb év kihívásaira kell jó választ adni.

 
 
hirado.hu
  • Karácsony már többször is állított valótlanságot a doktorijáról
    Egyszer már megköszönte Karácsony Gergely, hogy lapunk felhívta a figyelmét arra, hogy tévesen szerepel az önéletrajzában a doktori fokozat megszerzése. Karácsony akkor tévedéssel magyarázta az esetet, valamint azzal, hogy félreérthetően volt megfogalmazva a bemutatkozása. A baloldal miniszterelnöki versenyére tegnap bejelentkező Karácsony tanulmányai kapcsán Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elmondta: Karácsony minden támogatást megkapott a képzés elvégzéséhez, azonban nem tudott élni a lehetőséggel.
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
MTI Hírfelhasználó