A munkahelyeken múlik a gazdasági teljesítmény fenntartása
A munkahelyeken múlik a gazdasági teljesítmény fenntartása, amihez a kormánynak a versenyképesség javításával kell hozzájárulnia - mondta a pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum, Magyar Üzleti Vezetők Fóruma) 22. pénzügyi csúcstalálkozóján.
2020. október 30. 14:04

A pénzügyminiszter - MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály Budapesten, a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum, Magyar Üzleti Vezetők Fóruma) 22. pénzügyi csúcstalálkozóján biztatónak nevezte, hogy a gazdasághoz képest a munkaerőpiac kevésbé esett vissza, sikerült elkerülni a tömeges munkanélküliséget, a belföldi cégek majdnem fele pedig nem is vette igénybe a hitelmoratóriumot. A foglalkoztatás szinten tartásához hozzájárult az európai viszonylatban is kiemelkedő beruházási ráta, és a kormány számos intézkedése, amelyek legalább 900 ezer munkavállalón segítettek - tette hozzá. Kiemelte emellett a közterhek és az adóadminisztráció csökkentését, a kormányzati ösztönzők közül pedig a vállalati együttműködésekre építő Egészségipari támogatási programot.

Utóbbi - mint mondta - állami források és magántőke bevonásával olyan beruházásokat támogatott, amelyek az akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő ellátási hiányokat enyhítették. Magyarországon ennek köszönhetően kezdődhetett el a lélegeztetőgépek gyártása és V4-es együttműködésben a legújabb világszintű kihívásra, az orvosi kesztyűk hiányára is megoldást találhat - közölte.
   
A tárcavezető szerint nem csupán a kormányzati válaszok, de az ország felkészültsége is sokkal jobb volt most, mint 2008-ban, a legutóbbi válság előtt. A járvány második hulláma miatt viszont biztosnak véli, hogy a kilábalás elhúzódik. Az uniós támogatások túlnyomó részét is lekötötte már a kormány, így azok átcsoportosítása nem hozhat megoldást, de hangsúlyozta, hogy Magyarország az EU következő költségvetési ciklusában újabb 22-23 milliárd euróhoz, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből (Recovery and Resilience Facility RRF) pedig 6 milliárd euróhoz, valamint 10 milliárd euró hitelhez juthat. A miniszter szerint a kormánynak addig is 3 éves pénzügyi programot kell a befektetők elé tárnia, amelyben kifejti, hogy a hiány és az adósság növekedése nem lesz tartós, a rövid ideig tartó átmenet után visszatér a korábbi pályára.
   
Varga Mihály szerint a magyar gazdaság idén legfeljebb 6,5 százalékos visszaeséssel, jövőre viszont akár 4 százalékos GDP-növekedéssel is zárhat. Ha a védőoltás a mostani kilátásoknak megfelelően 2021 második negyedévében megjelenik, akkor a fejlődés 2022 első félévében érheti el a válság előtti szintet Magyarországon - tette hozzá.

 

Kutatásfejlesztési támogatási szerződéseket írt alá hazai cégekkel Varga Mihály 

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az öt hazai céggel kötött kutatásfejlesztési támogatási megállapodás aláírása előtt a minisztériumban 2020. október 30-án. MTI/Kovács Tamás

A magyar beruházók már a járvány utáni időkre készülnek, fejlesztéseiket ezért a kormánynak is segítenie kell - jelentette ki a pénzügyminiszter pénteken Budapesten, miután öt vállalat vezetőjével írt alá támogatási szerződéseket.

A támogatásban részesülő cégek a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) kutatásfejlesztési forrásaira pályáztak. A 128 milliárd forintos programban eddig 359 projekt majdnem 90 milliárd forint támogatást nyert el. A fejlesztéseket vállaló cégek hozzájárulnak a magyar innovációs teljesítmény erősödéséhez és munkahelyeket teremtenek - mondta Varga Mihály. Hozzátette, hogy a kormány a rendkívüli helyzethez igazodva több mint 400 milliárd forinttal bővítette a gazdasági programokat. A rendezvényen megjelent öt cég csaknem 2,5 milliárd forint értékű beruházást valósít meg.
   
A kalocsai központú Budamobil Cargo Kft. pótkocsikezelő szoftverének csaknem 1 milliárd forintos projektje 492 milliós támogatást kap. Az Elektromont Kft. 52 millió forintos hozzájárulással 114 millió forintból készíthet olyan fejlesztést, amely megújítja a tömegközlekedési járművek tűzbiztonsági rendszerét.
   
A Jet-Vill Kft. az elektromos kapcsolószekrények páramentesítését célzó 125 millió forintos fejlesztése 56 millió forintot nyert el a pályázaton. A LHG Kft. berendezése a gyümölcsök tárolása során keletkező etilént kezeli, a több mint 250 millió forint értékű fejlesztés 138 millió forint támogatásra számíthat. A Piringer Kft. projektje az egészségipart célozza meg olyan gyógyszeres termékcsalád fejlesztésével, amely kiválthatja a porckopás műtéti kezelését. A 900 millió forintos fejlesztésnek majdnem 500 millió forintos támogatást ítéltek meg.
 

MTI
  • A népszavazás megerősít Brüsszellel szemben
    A népszavazás egyszer már bevált, hiszen a bevándorlás ügyében Brüsszel szinte legyűrt bennünket, de a voksolással pozícióinkat megerősítettük - fogalmazott Orbán Viktor a közrádió műsorában péntek reggel.
  • Bolsevik vírus támadja a brüsszelitákat
    Dr. Somogyi János: Szemmel láthatóan ezek a EU-s vezető bürokraták elkapták a „bolsevik vírust” és feltámasztották a Szovjetuniót. Napjainkban a bolsevizmus az EU Parlament (és Bizottság) képében, formájában kísértetként járja be Európát.
  • Gyermekeket rontanak meg agresszív propagandával
    „Milyen Európai érték az, amikor pénzért cserébe a gyermekeink lelkét akarja Brüsszel?” – tette fel a kérdést Varga Judit, majd kiemelte: "élő, megkötött szerződéseink vannak" azokra a forrásokra, amelyek járnak a magyar embereknek. Az EU most mégis át akarja nevelni kisgyermekeinket az óvodákban és az iskolákban - fűzte hozzá a miniszter.
MTI Hírfelhasználó